Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

Scandalul gunoaielor: Alba Iulia invadată de gunoaie în timp ce operatorii de salubritate și autoritățile aruncă pisica moartă „dintr-o curte în alta”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Asocierea RER Vest – RETIM, operatorul Centrului de Management al Deșeurilor de la Galda de Jos, printr-un comunicat remis presei, încearcă să arunce pisica moartă în curtea Polaris SA, deși mai degrabă ea ar trebui să ajungă în curtea Consiliului Județean Alba. Operatorul de la Galda recunoaște că nu poate prelucra decât 180 de tone zilnic, deși capacitatea care ar trebui prelucrată zilnic, prin tratare mecanico-biologică, este de 234 de tone pe zi, potrivit autorizației integrate de mediu prezentată în facsimil mai jos.

În cursul acestei zile, reprezentanții Consiliului Județean, Dan Popescu, Ion Dumitrel și Marius Hațegan, ne-au confirmat faptul că 234 de tone ar fi capacitatea normală de prelucrare zilnică, mecanico-biologică. De altfel, reprezentanții Consiliului Județean Alba nici nu puteau să ne furnizeze alte date întrucât cantitatea respectivă este prevăzută negru pe alb în autorizația de mediu.

De ce afirmă RER Vest – RETIM că doar 180 de tone ar fi cantitatea totală zilnică prevăzută pentru a fi preluată din tot județul Alba?

Ziarulunirea.ro a luat legătura telefonic cu domnul Sorin Kosz, reprezentant al Retim, care a încercat să ne explice că acea capacitate, de 180 de tone, ar fi fost prevăzută în caietul de sarcini la licitație, deși, dimineață, cei de la Consiliului Județean Alba au afirmat că în contractul de concesiune se menționează o cantitate de circa 234 de tone zilnic de prelucrare mecanico-biologică, care e conformă și cu autorizația integrată de mediu. Reprezentantul Retim, la solicitarea noastră nu a fost capabil să ne explice de ce în comunicatul transmis presei se menționează 180 de tone, iar în autorizația integrată de mediu e vorba de 234 de tone zilnic.

Elit - Gustul Desăvârșit

În același comunicat, RER Vest-RETIM se întreabă „de unde vin cele 200 tone pe care le aduce zilnic Polaris M Holding, sigur nu din colectarea zilnică”.

Întrebat de ce a precizat în comunicat că firma Polaris a dus zilnic 200 de tone la groapa de la Galda, deși acest lucru este mincinos, întrucât într-o singură zi s-a întamplat acest lucru, cantitățile medii zilnice fiind cu mult sub 200 de tone, reprezentantul Retim a fost nevoit să recunoască, într-o convorbire înregistrată, că acest lucru nu corespunde adevărului. Acesta a recunoscut fără niciun dubiu că Polaris a început să depoziteze la groapa de la Galda numai din data de 14 mai, zi în care a dus 40 de tone întrucât nu a fost încheiat contractul între cei doi operatori. Mai mult decât atât, reprezentantul Retim a recunoscut că operatorul de la Galda nu a lucrat sâmbătă și nu a preluat deșeuri, neavând nici cel mai mic habar și neputând să explice de ce nu a lucrat sâmbăta.

Potrivit autorizației integrate de mediu, operatorul gropii de la Galda are obligația să asigure un regim de lucru de preluare a deșeurilor: „312 zile pe an, 6 zile pe săptămână, 16 ore pe zi”, deci inclusiv sâmbetele. Practic asocierea RER Vest – RETIM, nu a respectat programul de lucru, de preluare a deșeurilor, încercând să arunce pisica moartă în curtea concurenței, cantitățile medii zilnice preluate de la Polaris fiind cu mult sub cifra de 200 de tone!

Totuși, unde este problema?

În primul rând trebuie specificat că cele două firme sunt puternic ancorate politic. Polaris se află în sfera PSD-ului, iar grupul de firme RER Vest – RETIM, operează în județe conduse de PNL-iști, la Bihor, unde este Bolojan, la Timișoara, unde era Robu, la Arad unde era Falcă și mai nou, în Alba unde sunt Mircea Hava și Ion Dumitrel.

Plimbarea pisicii și războiul dintre cele două firme au lăsat Alba Iulia sub gunoaie, primarul Gabriel Pleșa, care oricât de antipatic ne-ar fi, fiind prins de această dată la mijloc și neavând prea multe instrumente să reacționeze. Din informațiile noastre acesta ar fi convocat pentru joi, la sediul primăriei o întâlnire cu reprezentanții celor două firme.

De ce s-a ajuns în această situație

În data de 30 aprilie, Polaris a reușit să-și golească rampa de transfer a deșeurilor de pe variantă, potrivit informațiilor noastre circa 4.000 de tone în total fiind duse în decursul mai multor zile la un depozit de gunoi de la Oradea, inclusiv gunoiul din perioada anterioară „soluției Oradea”. Din data de 1 mai, gunoiul a fost depozitat pe rampa de transfer de pe centura municipiului Alba Iulia, urmând să fie dus la groapa de la Galda după data de 7 mai, așa cum au anunțat prin comunicate de presă foarte mulți politicieni din Alba.

Cei doi operatori, Polaris M Holding și Asocierea RER Vest – RETIM nu au reușit să încheie contractul până în data de 7 mai din motive pe care nu le cunoaștem, dar este știut faptul că respectivele firme s-au concurat la o mulțime de licitații. Cert este că în data de 14 mai, Polaris reușește să ducă la Galda prima cantitate de deșeuri, este vorba de 40 de tone. Într-adevăr, într-o zi a dus 200 de tone, dar media nu a fost mai mare de 120 de tone, până ieri, din informațiile pe care le-am aflat de la CJ Alba, transportându-se circa 860 tone. În plus RER Vest – RETIM nu a lucrat sâmbăta, nu a preluat deșeurile, deși avea obligația și trebuia să o facă.

Care este situația actuală și de ce groapa nu funcționează la capacitatea din autorizația de mediu și de ce groapa poate prelua doar 180 de tone așa cum susține RER Vest – RETIM?

În primul rând trebuie să precizăm un aspect extrem de important pe care se pare că nici primarul Pleșa nu l-au cunoscut. Groapa de gunoi de la Galda, potrivit autorizației de mediu, nu poate prelua o parte din deșeuri și aici e vorba în principal de deșeurile rezultate din construcții, întrucât e o groapă realizată pe fonduri europene, iar finanțatorul a pus o condiție în acest sens. Gropile de la Târgu Jiu, Cristian, Oradea pot prelua și astfel de deșeuri.

Primarul Gabriel Pleșa ar fi trebui să fie informat de angajații primăriei, că doar din cei peste 800 sunt și câțiva tăietori de frunze la câini care au în atribuții gunoiul din Alba Iulia, că trebuie să găsească o soluție, o groapă în care să se depoziteze materialele rezultate din construcții, lucru care nu s-a întâmplat.

Astfel, în prezent pe rampa de pe centură sunt circa 3.000 de tone de deșeuri, circa 1.500 de tone, „gunoi istoric”, din 1 mai și până în prezent, iar alte circa 1.500 de tone, deșeuri industriale sau rezultate din construcții.

De ce afirmă RER Vest – RETIM că poate prelua doar 180 de tone de deșeuri?

Cel mai probail reprezentanții firmei spun adevărul, dar evită să-l explice public. Din discuția telefonică pe care am avut-o cu reprezentanții RER Vest – RETIM, rezultă că în momentul predării-primirii de către Consiliul Județean a centrului de la Galda nu ar fi fost funcționale toate utilajele. În principal este vorba de faptul că din cele două linii de tocat doar una singură a fost funcțională, iar cea de-a două nu funcționează nici în prezent, întrucât are o defecțiune la partea de automatizări.

Pisica moartă fiind în curtea Consiliului Județean, care ar fi trebuit să predea groapa complet funcțională, iar acum ar trebui să facă toate demersurile pentru a repara, pe cheltuiala sa, linia care nu funcționează pentru ca Centrul de Management al Deșeurilor de la Galda de Jos să poată funcționa la capacitatea de 234 de tone pe zi, de tratare mecanico-biologică prevăzută în autorizația integrată de mediu.

Mai jos redăm comunicatul RER-VEST RETIM

„Centrul de Management al Deșeurilor din Galda de Jos funcționează din data de 07 mai 2021 și asigură capacitate suficientă de procesare față de necesarul întregului județ Alba.

Cantitatea totală zilnică prevăzută a fi preluată din tot județul Alba este de 180 de tone (maximum 100 de tone din Alba Iulia și împrejurimi), iar la centrul de la Galda de Jos au fost aduse zile la rând 200 de tone doar de către compania Polaris. Ne întrebăm, așadar, de unde vin cele 200 tone pe care le aduce zilnic Polaris M Holding, sigur nu din colectarea zilnică.

În lunile precedente, compania Polaris colecta și transporta deșeurile la deponeul de la Târgu Jiu, județul Gorj, iar din data de 23 martie 2021 ar fi trebuit să le transporte la deponeul din Oradea, județul Bihor. Tariful de operare al Polaris a crescut la 14 lei + TVA/persoană/lună, tocmai pentru a acoperi costurile mai mari de la depozitul din Oradea.

Cu toate acestea, la baza provizorie situată pe Șoseaua de Centură a municipiului Alba Iulia, care este operată tot de Polaris, există o cantitate impresionantă de deșeuri (vezi foto atașată). Ne întrebăm ce legătură există între cantitățile enorme aduse zilnic la Galda de către operatorul Polaris și depozitul respectiv.

Așadar, considerăm că Polaris ar trebui să explice motivele (dacă acestea există) pentru care a decis să perturbe ritmul normal al colectării în Municipiul Alba Iulia. Aceste motive nu au, cu siguranță, legătură cu funcționarea Centrului de Management al Deșeurilor din Galda de Jos”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Salariilor românilor ar putea CREȘTE de la 1 ianuarie 2023: Ce spune ministrul Muncii despre majorarea pensiilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Salariilor românilor ar putea CREȘTE de la 1 ianuarie 2023: Ce spune ministrul Muncii despre majorarea pensiilor

Salariile angajaților din România ar putea crește începând cu 1 ianuarie 2023, a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi. Pentru pensii încă nu există o dată stabilită, dar a explicat că și majorarea acestora este o necesitate pentru România.

”Demarăm acum, spre final de an, o discuție în Consiliul Național Tripartit, cu partenerii sociali, sindicate și patronate, pentru a identifica o soluție astfel încât de la 1 ianuarie să avem o majorare a salariului minim”, a declarat Marius Budăi.

Cu privire la majorarea pensiilor, ministrul spune că nu există încă o dată stabilită.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Este o necesitate. Pensiile sunt încă foarte mici în România. Tocmai de aceea nu înțeleg de ce cineva ne-a condamnat la sărăcie pentru 50 de ani de acum încolo. Lupta mea teribilă pe care o voi continua atât timp cât voi avea susținerea președintelui Marcel Ciolacu și a întregului PSD, este această luptă de discutare și de renegociere a PNRR”, a mai spus ministrul Budăi, la Antena 3.

Sursa: bugetul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Prima stație de încărcare a autovehiculelor electrice, inaugurată la Alba Iulia: Cine va plăti curentul și care sunt planurile de viitor

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Prima stație de încărcare a autovehiculelor electrice, inaugurată la Alba Iulia: Cine va plăti curentul și care sunt planurile de viitor

Posesorii de mașini electrice din municipiul Alba Iulia și nu numai, se bucură începând din această zi de prezența a trei stații de reîncărcare a autovehiculelor electrice.

Astăzi a fost inaugurată prima stație, mai exact cea din Piața Alessandria, din centrul municipiului Alba Iulia, peste drum de Inspectoratul Județean de Poliție.

Elit - Gustul Desăvârșit

Stațiile au două locuri de parcare vopsite cu verde, unde autoturismele vor putea staționa pe timpul reîncărcării. De asemenea stația are două tipuri de încărcătoare rapide, pentru mașinile europene sau americane și pentru cele asiatice. Cu încărcarea rapidă timpul de așteptare este de circa 50 de minute, iar cu încărcarea lentă durata este de aproximativ 5-6 ore.

„Astăzi inaugurăm prima stație dintr-un lot de trei stații care vor fi puse în funcțiune. Nu ne vom opri aici, am depus acum două săptămâni un proiect pentru încă 15 stații, iar prin PNRR vom avea posibilitatea să accesăm bani pentru încă 30. Dacă vom reuși să avem în Alba Iulia 30-40 de stații de încărcare, cred că infrastructura este asigurată pentru viitoarele mașini electrice pe care sper că le vor cumpăra și persoanele fizice și juridice.

Curentul pentru aceste stații este plătit deocamdată din banii municipalității, deci încărcarea este gratuită. Probabil pe viitor va fi și un mod de taxare, însă mai ales că banii sunt din finanțări europene nerambursabile, ne dorim să fie un mod de încurajare pentru trecerea de la motoarele clasice la cele electrice”, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Unde sunt amplasate cele 3 stații de încărcare

Stația de reîncărcare nr. 1 este amplasată pe Stradă Livezii (în apropiere Mall Alba lulia, alimentată cu energie electrică din PTZ 1 (Stația propusă va asigura încărcarea a două automobile simultan la o putere maximă de 22 kW AC (încărcare type 2) și 50 kW DC (încărcare CHAdeMO sau COMBO), în funcție de tipul încărcării dorit.

Stația de reîncărcare nr. 2 este amplasată în Piața Alessandria, alimentată cu energie electrică din PTZ 26. Stația propusă va asigura încărcarea a două automobile simultan la o putere maximă de 22 kW AC (încărcare type 2) și 50 kW DC (încărcare CHAdeMO sau COMBO), în funcție de tipul încărcării dorit.

Stația de reîncărcare nr. 3 este amplasată pe Bulevardul Revoluției 1989 (lângă parcul Bisericii, de pe Stradă Vasile Goldiș în intersecție cu Bulevardul Revoluției 1989) alimentată cu energie electrică din PTZ 78.Stația propusă va asigura încărcarea a două automobile simultan la o putere maximă de 22 kW AC (încărcare type 2) și 50 kW DC (încărcare CHAdeMO sau COMBO), în funcție de tipul încărcării dorit.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Moment inedit la Festivalul Roman Apulum 2022: Președintele CJ, Ion Dumitrel și primarul Gabriel Pleșa, concurs de tir cu arcul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

VIDEO| Moment inedit la Festivalul Roman Apulum 2022: Președintele CJ, Ion Dumitrel și primarul Gabriel Pleșa, concurs de tir cu arcul

Astăzi a avut loc festivitatea oficială de deschidere a a Festivalului Roman Apulum 2022. La ceremonie au fost prezenți și primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, pe lângă alte oficialități ale județului.

CITEȘTE ȘI: Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe

Cei doi au primit lecții de tir cu arcul și au făcut un concurs amical de tras la țintă. Niciunul nu a nimerit inamicul, însă s-au descurcat onorabil.

Elit - Gustul Desăvârșit

Festivalul Roman Apulum continuă şi astăzi la Alba Iulia, în prim-planul manifestărilor aflându-se luptele de gladiatori, prezentări și demonstrații militare comune ale trupelor participante, ateliere militare și meșteșugărești, dansuri antice și parada cu torțe care închide a doua zi a evenimentului.

PROGRAM SÂMBĂTĂ 13 AUGUST

11.00 – 11.20 Ceremonia oficială de deschidere a festivalului
Esplanada Catedralei Romano Catolice

11.20 – 11.30 Parada legionarilor romani și a războinicilor daci
Esplanada Catedralei Romano Catolice și Strada Mihai Viteazul

11.30 – 21.00 Tabăra antică-ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antica, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul)
Platou strada Militari – tabăra romană
Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor

12.00 – 13.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia

18.30 – 20.00 – Prezentări și demonstrații militare comune ale trupelor participante: Tomis (Constanta); Historia Renascita (Pitesti); Veteres Milites (Sibiu); Omnis Barbaria (Baia Mare); Terra Dacia Aeterna (Cluj-Napoca); Legio I Italica (Svishtov, Bulgaria); Dacii Petrodavei (Piatra Neamț), Garda Apulum (Alba Iulia)
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

20.00 – 20.45 – Dansuri antice – Magna Nemesis, Venatrix și Nimfele Daciei
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

20.45 – 21.45 – Lupte de gladiatori – Ludus Ursus și Ludus Apulensis
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

21.45-22.00 – Parada cu torțe
Strada Mihai Viteazul


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea