Rămâi conectat

Ştirea zilei

Scandalul gunoaielor: Alba Iulia invadată de gunoaie în timp ce operatorii de salubritate și autoritățile aruncă pisica moartă „dintr-o curte în alta”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Asocierea RER Vest – RETIM, operatorul Centrului de Management al Deșeurilor de la Galda de Jos, printr-un comunicat remis presei, încearcă să arunce pisica moartă în curtea Polaris SA, deși mai degrabă ea ar trebui să ajungă în curtea Consiliului Județean Alba. Operatorul de la Galda recunoaște că nu poate prelucra decât 180 de tone zilnic, deși capacitatea care ar trebui prelucrată zilnic, prin tratare mecanico-biologică, este de 234 de tone pe zi, potrivit autorizației integrate de mediu prezentată în facsimil mai jos.

În cursul acestei zile, reprezentanții Consiliului Județean, Dan Popescu, Ion Dumitrel și Marius Hațegan, ne-au confirmat faptul că 234 de tone ar fi capacitatea normală de prelucrare zilnică, mecanico-biologică. De altfel, reprezentanții Consiliului Județean Alba nici nu puteau să ne furnizeze alte date întrucât cantitatea respectivă este prevăzută negru pe alb în autorizația de mediu.

De ce afirmă RER Vest – RETIM că doar 180 de tone ar fi cantitatea totală zilnică prevăzută pentru a fi preluată din tot județul Alba?

Ziarulunirea.ro a luat legătura telefonic cu domnul Sorin Kosz, reprezentant al Retim, care a încercat să ne explice că acea capacitate, de 180 de tone, ar fi fost prevăzută în caietul de sarcini la licitație, deși, dimineață, cei de la Consiliului Județean Alba au afirmat că în contractul de concesiune se menționează o cantitate de circa 234 de tone zilnic de prelucrare mecanico-biologică, care e conformă și cu autorizația integrată de mediu. Reprezentantul Retim, la solicitarea noastră nu a fost capabil să ne explice de ce în comunicatul transmis presei se menționează 180 de tone, iar în autorizația integrată de mediu e vorba de 234 de tone zilnic.

În același comunicat, RER Vest-RETIM se întreabă „de unde vin cele 200 tone pe care le aduce zilnic Polaris M Holding, sigur nu din colectarea zilnică”.

Întrebat de ce a precizat în comunicat că firma Polaris a dus zilnic 200 de tone la groapa de la Galda, deși acest lucru este mincinos, întrucât într-o singură zi s-a întamplat acest lucru, cantitățile medii zilnice fiind cu mult sub 200 de tone, reprezentantul Retim a fost nevoit să recunoască, într-o convorbire înregistrată, că acest lucru nu corespunde adevărului. Acesta a recunoscut fără niciun dubiu că Polaris a început să depoziteze la groapa de la Galda numai din data de 14 mai, zi în care a dus 40 de tone întrucât nu a fost încheiat contractul între cei doi operatori. Mai mult decât atât, reprezentantul Retim a recunoscut că operatorul de la Galda nu a lucrat sâmbătă și nu a preluat deșeuri, neavând nici cel mai mic habar și neputând să explice de ce nu a lucrat sâmbăta.

Potrivit autorizației integrate de mediu, operatorul gropii de la Galda are obligația să asigure un regim de lucru de preluare a deșeurilor: „312 zile pe an, 6 zile pe săptămână, 16 ore pe zi”, deci inclusiv sâmbetele. Practic asocierea RER Vest – RETIM, nu a respectat programul de lucru, de preluare a deșeurilor, încercând să arunce pisica moartă în curtea concurenței, cantitățile medii zilnice preluate de la Polaris fiind cu mult sub cifra de 200 de tone!

Totuși, unde este problema?

În primul rând trebuie specificat că cele două firme sunt puternic ancorate politic. Polaris se află în sfera PSD-ului, iar grupul de firme RER Vest – RETIM, operează în județe conduse de PNL-iști, la Bihor, unde este Bolojan, la Timișoara, unde era Robu, la Arad unde era Falcă și mai nou, în Alba unde sunt Mircea Hava și Ion Dumitrel.

Plimbarea pisicii și războiul dintre cele două firme au lăsat Alba Iulia sub gunoaie, primarul Gabriel Pleșa, care oricât de antipatic ne-ar fi, fiind prins de această dată la mijloc și neavând prea multe instrumente să reacționeze. Din informațiile noastre acesta ar fi convocat pentru joi, la sediul primăriei o întâlnire cu reprezentanții celor două firme.

De ce s-a ajuns în această situație

În data de 30 aprilie, Polaris a reușit să-și golească rampa de transfer a deșeurilor de pe variantă, potrivit informațiilor noastre circa 4.000 de tone în total fiind duse în decursul mai multor zile la un depozit de gunoi de la Oradea, inclusiv gunoiul din perioada anterioară „soluției Oradea”. Din data de 1 mai, gunoiul a fost depozitat pe rampa de transfer de pe centura municipiului Alba Iulia, urmând să fie dus la groapa de la Galda după data de 7 mai, așa cum au anunțat prin comunicate de presă foarte mulți politicieni din Alba.

Cei doi operatori, Polaris M Holding și Asocierea RER Vest – RETIM nu au reușit să încheie contractul până în data de 7 mai din motive pe care nu le cunoaștem, dar este știut faptul că respectivele firme s-au concurat la o mulțime de licitații. Cert este că în data de 14 mai, Polaris reușește să ducă la Galda prima cantitate de deșeuri, este vorba de 40 de tone. Într-adevăr, într-o zi a dus 200 de tone, dar media nu a fost mai mare de 120 de tone, până ieri, din informațiile pe care le-am aflat de la CJ Alba, transportându-se circa 860 tone. În plus RER Vest – RETIM nu a lucrat sâmbăta, nu a preluat deșeurile, deși avea obligația și trebuia să o facă.

Care este situația actuală și de ce groapa nu funcționează la capacitatea din autorizația de mediu și de ce groapa poate prelua doar 180 de tone așa cum susține RER Vest – RETIM?

În primul rând trebuie să precizăm un aspect extrem de important pe care se pare că nici primarul Pleșa nu l-au cunoscut. Groapa de gunoi de la Galda, potrivit autorizației de mediu, nu poate prelua o parte din deșeuri și aici e vorba în principal de deșeurile rezultate din construcții, întrucât e o groapă realizată pe fonduri europene, iar finanțatorul a pus o condiție în acest sens. Gropile de la Târgu Jiu, Cristian, Oradea pot prelua și astfel de deșeuri.

Primarul Gabriel Pleșa ar fi trebui să fie informat de angajații primăriei, că doar din cei peste 800 sunt și câțiva tăietori de frunze la câini care au în atribuții gunoiul din Alba Iulia, că trebuie să găsească o soluție, o groapă în care să se depoziteze materialele rezultate din construcții, lucru care nu s-a întâmplat.

Astfel, în prezent pe rampa de pe centură sunt circa 3.000 de tone de deșeuri, circa 1.500 de tone, „gunoi istoric”, din 1 mai și până în prezent, iar alte circa 1.500 de tone, deșeuri industriale sau rezultate din construcții.

De ce afirmă RER Vest – RETIM că poate prelua doar 180 de tone de deșeuri?

Cel mai probail reprezentanții firmei spun adevărul, dar evită să-l explice public. Din discuția telefonică pe care am avut-o cu reprezentanții RER Vest – RETIM, rezultă că în momentul predării-primirii de către Consiliul Județean a centrului de la Galda nu ar fi fost funcționale toate utilajele. În principal este vorba de faptul că din cele două linii de tocat doar una singură a fost funcțională, iar cea de-a două nu funcționează nici în prezent, întrucât are o defecțiune la partea de automatizări.

Pisica moartă fiind în curtea Consiliului Județean, care ar fi trebuit să predea groapa complet funcțională, iar acum ar trebui să facă toate demersurile pentru a repara, pe cheltuiala sa, linia care nu funcționează pentru ca Centrul de Management al Deșeurilor de la Galda de Jos să poată funcționa la capacitatea de 234 de tone pe zi, de tratare mecanico-biologică prevăzută în autorizația integrată de mediu.

Mai jos redăm comunicatul RER-VEST RETIM

„Centrul de Management al Deșeurilor din Galda de Jos funcționează din data de 07 mai 2021 și asigură capacitate suficientă de procesare față de necesarul întregului județ Alba.

Cantitatea totală zilnică prevăzută a fi preluată din tot județul Alba este de 180 de tone (maximum 100 de tone din Alba Iulia și împrejurimi), iar la centrul de la Galda de Jos au fost aduse zile la rând 200 de tone doar de către compania Polaris. Ne întrebăm, așadar, de unde vin cele 200 tone pe care le aduce zilnic Polaris M Holding, sigur nu din colectarea zilnică.

În lunile precedente, compania Polaris colecta și transporta deșeurile la deponeul de la Târgu Jiu, județul Gorj, iar din data de 23 martie 2021 ar fi trebuit să le transporte la deponeul din Oradea, județul Bihor. Tariful de operare al Polaris a crescut la 14 lei + TVA/persoană/lună, tocmai pentru a acoperi costurile mai mari de la depozitul din Oradea.

Cu toate acestea, la baza provizorie situată pe Șoseaua de Centură a municipiului Alba Iulia, care este operată tot de Polaris, există o cantitate impresionantă de deșeuri (vezi foto atașată). Ne întrebăm ce legătură există între cantitățile enorme aduse zilnic la Galda de către operatorul Polaris și depozitul respectiv.

Așadar, considerăm că Polaris ar trebui să explice motivele (dacă acestea există) pentru care a decis să perturbe ritmul normal al colectării în Municipiul Alba Iulia. Aceste motive nu au, cu siguranță, legătură cu funcționarea Centrului de Management al Deșeurilor din Galda de Jos”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea