Rămâi conectat

Ştirea zilei

Șase proiecte REGIO, în valoare totală de 43 de milioane de euro, vor asigura procesul de dezvoltare urbană la Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șase proiecte REGIO, în valoare totală de 43 de milioane de euro, vor asigura procesul de dezvoltare urbană la Alba Iulia

Municipiul Alba Iulia atrage încă 43 milioane euro fonduri europene REGIO, iar investițiile vor include: iluminat public de calitate, străzi modernizate și benzi suplimentare pentru transportul urban, monitorizare video, un nou centru multifuncțional, precum și o nouă grădiniță.

Semnare-contracteREGIO-Alba-IuliaMinistrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, a vizitat municipiul Alba Iulia, pe de o parte pentru a vedea la fața locului impactul fondurilor europene atrase pentru dezvoltare locală, dar și pentru a semna șase noi contracte reprezentând tot atâtea proiecte finanțate din fonduri europene REGIO pentru creșterea durabilă a acestui oraș, pentru modernizarea străzilor și a transportului public, pentru creșterea eficienței energetice și pentru sprijinirea comunităților defavorizate din oraș. Însoțit de europarlamentarul Mircea Hava, fost primar albaiulian, ministrul Ștefan a dorit să sublinieze în mod deosebit importanța procesului de dezvoltare urbană la Alba Iulia.

”Doresc să vă transmit tuturor că am încheiat anul 2019 prin atingerea obiectivelor propuse la nivel național, în problematica absorbției fondurilor europene. Autoritatea de Management pentru POR a realizat ținta de absorbție pentru anul 2019, înregistrând chiar o depășire cu 15 milioane de euro a valorii ce trebuia realizată, de 670,68 milioane euro eligibili, alocați prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Eforturile comune ale AMPOR, ale ADR-urilor şi ale beneficiarilor au condus la realizarea acestui obiectiv extrem de important pentru România. Pe de altă parte, până la 15 decembrie 2019 am finalizat tehnic 1.477 proiecte finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, din cadrul priorităților de investiții adresate IMM-urilor, eficienței energetice a clădirilor rezidențiale și publice, îmbunătățirii mediului urban şi conservării, protecției şi valorificării durabile a patrimoniului cultural, îmbunătățirii infrastructurii rutiere și dezvoltării infrastructurii de sănătate. Azi suntem la Alba Iulia, un oraș ce a atras peste 70 milioane euro din surse nerambursabile în precedenta perioadă de finanțare și are semnate până în acest moment contracte prin care va atrage încă aproape 60 milioane euro, numai prin Programul Operațional Regional. Consider că, prin contractele semnate, prin valoarea lor, prin impactul pe care îl vor aduce asupra comunității, avem un exemplu vădit al faptului că echipele care au obținut aceste rezultate nu au făcut pauză și își continuă munca pentru dezvoltarea orașului. România are nevoie de astfel de exemple bune, prin care se investesc fondurile europene disponibile în proiecte durabile. Dorim să ne păstrăm acest obiectiv: să depășim și în anul 2020 gradul de absorbție a fondurilor destinate dezvoltării”, a declarat domnul Ion Ștefan, Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administrației.

Semnarea contractelor de finanțare a avut loc în cadru festiv la Muzeul Principia din Alba Iulia, pe lângă ministrul Ștefan fiind prezent europarlamentarul Mircea Hava, fostul primar din Alba Iulia, documentele contractuale fiind semnate de domnul Paul Voicu, viceprimar cu atribuții de primar al Municipiului Alba Iulia și de domnul Simion Crețu.

”Prin contractele semnate azi, beneficiile Europei se simt clar și au un destinatar mai bine definit ca oricând: albaiulianul și comUNITATEA. Fie că vorbim de locuitorii blocurilor, de oamenii de lângă Cetate, sau vorbim de miile de turiști care ne vizitează, trecem la un nou nivel de dezvoltare. Sper că am creat un ”obicei bun” la Alba Iulia, accesarea de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană fiind “specialitatea casei” la noi. Asta am făcut în ultimii ani, asta se face și acum. În ceea ce mă privește, asta voi face și pe viitor, voi lupta pentru creșterea calității vieții oamenilor, pentru absorbția eficientă a fondurilor europene”, a declarat domnul Mircea Hava, europarlamentar.

Până în anul 2023, edilii albaiulieni și-au propus să finalizeze implementarea celor șase contracte de finanțare – ce au o valoare totală de peste 214 milioane lei, din care peste 202 milioane lei reprezintă valoarea totală a fondurilor europene solicitate. Centrul orașului, cartierele Ampoi și Cetate, dar și zona Partoș, sunt vizate de implementarea acestor proiecte.

„Sunt momente definitorii în viața și evoluția unui oraș. Pentru Alba Iulia, o astfel de perioadă, o reprezintă următorii trei ani, în care implementăm toate aceste proiecte semnate acum. Vorbim de o regenerare urbană masivă, de o infuzie serioasă de bani europeni, dar și de o cantitate uriașă de muncă, pentru a ne putea încadra în termenele asumate. Din experiența proiectelor de infrastructură și dezvoltare implementate în Alba Iulia știm că urmează șantiere ce vor apărea în întreg orașul. Sunt convins că împreună le vom duce pe toate la bun sfârșit. Îi rog pe albaiulieni să fie îngăduitori pentru neplăcerile apărute o dată cu derularea acestor lucrări edilitare și sunt convins că vom găsi înțelegere din partea lor, fiindcă ceea ce facem este pentru comunitate.” – Voicu Paul – viceprimar cu atribuții de primar al municipiului Alba Iulia.

Ministrul Ion Ștefan a discutat cu reprezentanții Primăriei municipiului Alba Iulia și ai ADR Centru despre proiectele implementate la nivelul Regiunii Centru, a județului Alba și a municipiului Alba Iulia. Ulterior au fost vizitate câteva obiective din zona Cetății Alba Carolina, cel mai mare obiectiv de acest gen din România și din sud-estul Europei, reabilitat cu fonduri europene și redat cetățenilor. Astfel, a fost prezentat stadiul fizic al lucrărilor la Palatul Principilor, care au depășit 25%, perioada de implementare a proiectului fiind prelungită cu 18 luni. Au fost prezentate zonele de acțiune pentru modernizarea zonei verzi din jurul Cetății Alba Carolina, precum și câteva din imobilele din cartierul Cetate care vor fi reabilitate și termoizolate.

”Prin semnarea acestor contracte, Municipiul Alba Iulia va intra într-o perioadă cu activitate intensă privind lucrările de modernizare urbană. Pe lângă proiectele de reabilitare termică a fațadelor celor 13 blocuri cu mai mult de 1200 de apartamente, de modernizare a Palatului Principilor, sau a viitorului parc din Cetate, ce sunt finanțate tot din fonduri Regio 2014-2020, vom începe să vedem și forfota lucrărilor prevăzute prin aceste noi contracte. Privind în urmă – la realizările din perioada 2007-2013, când Cetatea Alba Iulia, străzile din zona centrală, principalele intrări în oraș, dar și Parcul Dendrologic sau Căminul de vârstnici au fost modernizate – putem afirma că municipiul Alba Iulia a renăscut datorită fondurilor REGIO. Orașul nostru este mai european, fiind astfel un exemplu de utilizare a resurselor europene și sperăm că impactul acestor investiții va crește pe viitor, atât în rândul turiștilor cât și a albaiulienilor, datorită ofertei istorice, turistice, a aerului mai curat și a imobilelor ce s-au înnoit”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Detalii Contracte de finanțare REGIO

• Prin proiectul cu titlul: „Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia – Lot1”, pe 6 km de străzi din oraș se vor lua măsuri de siguranță a circulației și se va realiza un sistem inteligent al traficului. Acesta va include: management al traficului; supraveghere video; informare în trafic; alimentarea cu energie electrică și managementul iluminatului public; automate de închiriere a bicicletelor. Acest proiect are o valoare totală de 81.470.449,53 lei, din care 75.751.690,28 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă solicitată pentru realizarea activităților. Pe strada Regimentul ”V”-Vânători, se vor amenaja două benzi marginale dedicate exclusiv transportului local și una, respectiv două benzi pentru transportul urban, piste de biciclete și trotuare pe ambele părți. Acolo unde există posibilitatea se vor crea zone verzi. Pe bulevardul Ferdinand sunt prevăzute lucrări pentru realizarea a 4, respectiv 3 benzi de circulație, piste de biciclete și trotuare pe ambele părți, precum și un spațiu verde cu lățimea variabilă. De asemenea, se va amenaja o stație de închiriere biciclete de tip bike-sharing. Pe strada I.C. Brătianu, pe lângă cele 4 benzi de circulație, pe partea stângă se va amenaja o pistă de biciclete cu dublu sens și un trotuar, fiind amplasată o stație pentru încărcarea autovehiculelor electrice. De asemenea, pe strada Ardealului, în continuarea străzii I.C. Brătianu până la intersecția semaforizată cu str. Calea Moților, sunt prevăzute 4 benzi de circulație, iar pe partea stângă se va amenaja o pistă de biciclete cu dublu sens, un spațiu verde cu lățime variabilă și un trotuar cu lățimea minimă de 1,20m. Pe bulevardul Tudor Vladimirescu, tronson cuprins între strada Petru Dobra până la podul peste râul Ampoi, se vor amenaja tot 4 benzi de circulație și pe ambele părți ale străzii se va amenaja un aliniament de arbori, o pistă de biciclete și un trotuar. Se vor amenaja și stații de închiriere biciclete și stații pentru încărcarea autovehiculelor electrice. Strada Turnătoriei (de la str. Mureșului până la str. Cabanei) va fi amenajată cu 2 benzi de circulație și trotuare pe ambele părți.

• Al doilea contract semnat completează activitățile proiectului anterior. Proiectul cu titlul „Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia – Lot 2” vizează modernizarea amplasamentelor de pe străzile Francisca, Lalelelor, Nicolae Grigorescu, Pinului, Bulevardul Republicii, Bulevardul Revoluției 1989, Bulevardul Încoronării, Bulevardul 1 Decembrie 1918, continuând pe străzile Gheorghe Pop de Băsești și Bucovinei (până la spațiul Primăriei Alba Iulia). Pe traseul acestor străzi se vor realiza următoarele lucrări: modernizarea carosabilului, amenajarea unei benzi dedicate pentru transportul în comun, amenajarea unor benzi ciclabile, modernizarea trotuarelor, eliminarea alveolelor existente pentru stațiile de autobuz și extinderea suprafeței pietonale. Prin proiect mai este prevăzut ca stațiile de autobuz să fie realizate în calea de rulare dedicată, eliminând riscul de obturare a fluxurilor auto. De asemenea, se vor moderniza spațiile verzi, prin plantarea de arbori cu grad ridicat de retenție CO2, dar și arbuști și alte plante perene, se vor dota spațiile pietonale cu mobilier urban, rastele individuale de biciclete, bănci simple, bănci modulare și se vor moderniza stațiile de îmbarcare/debarcare călători. Prin acest proiect este prevăzută amplasarea sistemelor de supraveghere video CCTV și eliminarea parcărilor de pe carosabil, implementarea politicilor de parcare inteligentă. Proiectul are o valoare totală de 64.217.774,88 lei, din care 62.862.109,21 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă alocată pentru realizarea proiectului.

• Prin proiectul cu titlul ”Crearea sistemului de iluminat public al Municipiului Alba Iulia – Cartier Cetate” se urmărește creșterea eficientei energetice în sistemul de iluminat public al Municipiului Alba Iulia care, în prezent, înregistrează consumuri energetice mari. Astfel, sistemul de iluminat modernizat va avea o lungime de peste 35km numai în cartierul Cetate, numărul de corpuri iluminat va crește de la 781 la 1.222 și se vor instala prin proiect 1.178 de stâlpi. Lucrările prevăzute în proiect prevăd demontarea aparatelor de iluminat existente și a brațelor de susținere, trasarea rețelei de alimentare subterane, subtraversarea căilor de circulație, montarea prizelor de pământ, refacerea infrastructurii după realizarea rețelelor, instalarea stâlpilor metalici, montarea aparate de iluminat, cu instalarea kitului de alimentare din sursa fotovoltaică și a sistemului inteligent de management prin telegestiune. Proiectul are o valoare totală de 21.509.007,27 lei, din care 21.065.937,59 lei reprezintă fondurile europene nerambursabile alocate.

• Prin cel de-al patrulea proiect, cu titlul ”Crearea sistemului de iluminat public al municipiului Alba Iulia – zona centrală, cartierele Ampoi 1, Ampoi 2, Ampoi 3 și Partoș”, începând cu anul 2022 se va crea un nou sistem de iluminat public în zonele vizate prin proiect cu o lungime de peste 45,5km, care include instalații, echipamente eficiente din punct de vedere al consumului de energie electrică și iluminarea unui număr de 104 de treceri de pietoni, incluzând sisteme bazate pe senzori de prezență, care vor comanda creșterea fluxului luminos al aparatelor de iluminat public la trecerile de pietoni. Proiectul include și folosirea de materiale reciclabile, ecologice, respectiv a unor sisteme alternative de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie. Valoare totală a proiectului este de 23.097.652,16 lei, din care 22.619.742,53 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă solicitată.

• Cel de-al cincilea proiect prevede construirea unei grădinițe cu program prelungit în incinta Colegiului tehnic Alexandru Domșa. Grădinița cu program prelungit nr.16 se va construi pe amplasamentul clădirii fostei cantine din incinta Colegiului prin schimbarea destinației și extinderea acesteia pe orizontală și verticală. Grădinița va avea o capacitate de 160 copii preșcolari, în cadrul a 8 grupe. Construcția va avea suprafața construită desfășurată de 2.263,3 mp și va fi dotată cu mobilier interior adecvat spațiilor și echipamente pentru bucătărie. Amenajarea exterioară urmărește necesitățile funcțiunii principale și îmbunătățirea calității mediului, existând următoarele zone distincte: zona curții alocată recreației, jocului, echipată cu dotări specifice vârstei utilizatorilor (leagăne, tobogane, balansoare, gropi de nisip, etc.), zona terenurilor alocate circulațiilor și acceselor cu alei pietonale și carosabile, respectiv zona verde plantată de-a lungul împrejmuirilor. Valoarea totală a acestui proiect este de 11.744.350,28 lei, din care 4.059.984,57 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă alocată pentru realizarea activităților.

• Al șaselea contract semnat azi, 25.03.2020, prevede construirea, dotarea și operaționalizarea unui Complex multifuncțional – pentru activități educative, culturale, recreative, social culturale – pe strada Marcus Aurelius, nr.45. Proiectul cu o valoarea totală de 11.959.306,15 lei, din care 11.720.120,03 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă alocată, presupune construirea unui structuri multifuncționale dedicată unui grup țintă format din 544 de beneficiari direcți, locuitori ai zonei urbane marginalizate. Întreaga clădire se va concepe în jurul ideii de explorare, experimentare, creativitate și stimulare a simțurilor, astfel că s-au propus o serie de elemente care să augmenteze spiritul ludic al obiectivului. Astfel, se vor crea diferite ateliere creative destinate științei, care vor beneficia de multiple dotări, care să deservească nevoile beneficiarilor de orice vârstă și categorie, acestea fiind de ultimă generație și făcând parte din următoarele categorii: monitoare LCD, video-proiectoare, panouri inteligente, senzori inteligenți, ochelari VR, aparaturi pentru diferite activități de tip IT etc. Pe lângă aceste aparaturi, vor fi adăugate o serie de alte facilități pentru a crea un adevărat ”laborator de știință” destinat realizării de diferite activități precum: experimente, observații științifice, crearea diverselor machete și mici construcții cu rol educativ, etc. Totodată se vor crea diferite ateliere de muzică, de gătit, de pictură și ceramică etc. Prin aceste investiții se speră creșterea interesului locuitorilor zonei marginalizate, a copiilor și adulților, pentru educație, implicare civică și socială și mai facila integrare a lor în comunitate.

Contractele primesc finanțare nerambursabilă din bugetul regional alocat Regiunii Centru, coordonat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, prin Axa Prioritară 4, ce vizează Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, respectiv Axa Prioritară 3, ce finanțează proiectele ce Sprijină tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon, din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș

Ioana Neag

Publicat

în

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș Bibliotecarul hunedorean Avram Iancu, a navigat 87 de km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș, la invitația lectorului universitar Horea Nascu. ”Crăișorul apelor”, așa cum a fost numit în urma performanțelor sale, Avram Iancu s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea