Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Sârbul Miroslav Popov a adus performanţa în Cetatea Marii Uniri. Citește un interviu neconvenţional cu „Magic Miro”!

Publicat

în

Interviu neconvenţional despre baschet şi nu numai cu „Magic Miro”, antrenorul care a scris o frumoasă pagină de istorie pentru CSU Alba Iulia.

În ianuarie, numele lui Miroslav Popov nu spunea absolut nimic în Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Poate doar specialiştii în baschet să fi auzit de munca acestuia la Hemofarm Vršac. Atunci, CSU Alba Iulia părea prăbuşită, măcinată de conflicte interne, cu jucătoare blazate şi un antrenor Tomas Bilek depăşit de situaţie.

Acum, după trei luni, totul s-a schimbat la superlativ. CSU Alba Iulia a jucat finala Cupei, s-a calificat în semifinalele Ligii Naţionale şi după ce s-a luptat cu campioana CSM Târgovişte, are şansa cuceririi unei noi medalii, în “finala mică”, într-un duel cu CSM Satu Mare, Evident, cheia succesului o deţine “Magic Miro”, tehnicianul în vârstă de 55 de ani, cel care a făcut minuni la Alba Iulia. Sportiv vorbind, realizările studentelor albaiuliene sub mâna forte a sârbului sunt în prim-planul topului performanţelor ultimului deceniu în Alba.

Palmaresul său înainte de aventura “CSU” este unul remarcabil, antrenor din 1982, Miroslav Popov (născut în 26 noiembrie 1957) a lucrat în fosta Iugoslavie şi apoi în Serbia. A început de la juniori, trecând apoi la seniori (masculin şi feminin) la BC Hermofarm Vrsac (echipă din Banatul Sârbesc).

*”Magic Miro” e şi inventator

Ca şi antrenor asistent a câştigat 3 cupe şi două campionate naţionale, a participat două sezoane în FIBA Euroleague, 4 ani în cupele Ronchetti şi alţi trei în FIBA Cup. Vorbitor a două limbi străine, engleza şi italiană, Popov a pregătit şi formaţii masculine, în ţara natală (Swisslion, 2003-2004, 2008-2009) şi Bosnia (Leotar, 2007-2008). Nu este la prima experienţă în afara Serbiei, mai activând două campionate în Italia, la Alghero (2005-2007). În 1997-1998 a pregătit naţionalele de junioare şi senioare ale Iugoslaviei şi apoi ale Serbiei şi Muntenegrului (2001-2005).

În 2001 s-a clasat pe locul 5 la Europenele din Franţa, iar în 2002 pe poziţia a 10-a la Mondialele din China. Şi, Miro se mai poate lăuda că este inventatorul aparatului “slider profesionist” (pentru rezistenţă specifică şi agilitate – mişcare laterală a piciorului), aplicabil în fitness dar şi în antrenamentele de baschet.

Cine este Miroslav Popov, care sunt secretele omului “Miro”, aflaţi în rândurile ce urmează, într-un interviu neconvenţional cu tehnicianul ce a scris istorie la Alba Iulia.

Reporter H.D.M.  – În primul rând, spuneţi-ne ceva despre familia dumneavoastră.

Antrenor M.P – Sunt căsătorit, soţia mea se numeşte Zlata, am o familie frumoasă şi doi copii, iar fiecare membru al familiei are o legătură cu sportul. În cazul meu s-a confirmat faptul că fiii şi-au dorit să urmeze aceeaşi cale ca şi tatăl lor. Fiul mai mic, Dragan, este asistent în scouting în domeniul baschetului, iar cel mare, Mario, este arbitru. Au crescut într-un mediu sportiv, au fost lângă mine pe parcursul carierei şi au prins pasiune pentru sport.

H.D.M. – Sunteți sârb, din Banatul Sârbesc, care ar fi legăturile dumneavoastră cu românii?

M.P. – Îmi place limba română, o înţeleg, mă simt bine în prezenţa românilor, vecinilor din Banat. Nu am însă rude de naţionalitate română.

H.D.M.  – Care credeţi că ar fi diferenţele şi asemănările din cele două popoare?

M.P.  – Nu caut diferenţele prea mult, dar cred că o deosebire ar fi că sârbii au trecut de-a lungul timpului prin perioade mai grele, cu războaie, cred că suntem mai puternici tocmai datorită acestei rezistenţe.

*”Războaiele mi se par o mare prostie”

H.D.M.  – Cum aţi trăit războaiele din fosta Iugoslavia şi perioada respectivă?

M.P. – Pentru mine a fost o prostie, război civil între aceiaşi oameni, poate de religie diferită, dar aceiaşi oameni, cred că oamenii nu sunt de vină, doar politica, din ţara mea, din toată Europa, din SUA, ea creează toate problemele. Nu am simţit războiul cu adevărat ca un război, ca în Kosovo sau ceva asemănător, cu lupte şi chestiuni de genul acesta, nu m-a afectat, dar mi s-a părut o mare prostie, să duci războaie în timpurile noastre, pentru ce, nu înţeleg.

H.D.M.  – Din punctul dumneavoastră de vedere, care ar fi într-o frază, definiţia baschetului?

M.P. – Trebuie să crezi în lucruri de necrezut, poţi câștiga meciuri imposibil de câştigat.

H.D.M.  – Aţi antrenat atât echipe masculine, cât şi de fete. Este mai greu să antrenezi în baschetul feminin?

M.P. – Am început cu echipe masculine, ca tânăr antrenor, apoi am trecut la baschetul feminin, însă am tot făcut această trecere, din trei în trei ani, cam aşa. Diferenţele sunt mari între baschetul feminin și cel masculin. La băieţi este foarte simplu, este mai uşor să marchezi din poziţiile simple, la fete este altfel, nu doar din punct de vedere biologic, fizic, dar şi mental.

H.D.M.  – Ce tip de femeie preferaţi? Ce calități ar trebui să aibă?

M.P. – În sport, îmi plac femeile puternice, cu inimă mare, picioare puternice şi mâini fine, nu contează dacă sunt înalte sau scunde, dar în sport îmi plac femeile puternice. În viața de zi cu zi, prefer femeile drăguţe, care zâmbesc mereu, cu un suflet mare, care ştiu să glumească şi să aprecieze o glumă.

*”La Alba Iulia se vrea performanţă”

H.D.M.  – Cum vedeţi viitorul pe banca tehnică de la CSU, dar şi în oraşul Alba Iulia?

M.P. – Situaţia de la Alba Iulia îmi aduce aminte de trecutul meu, aşa am început şi în oraşul meu natal, unul micuţ, de paşii pe care a trebuit să-i fac atunci acolo. La fel este situaţia la Alba Iulia acum. Şi îmi place acest lucru, când se merge pe o pantă ascendentă, se doreşte creşterea în performanţă an de an. La începuturile mele aşa am procedat, iar după o bună perioadă, am ajuns să jucăm în Euroligă. Cred că şi aici, dacă va exista răbdare şi îngăduinţă, se va putea ajunge la aceleaşi rezultate. La Alba Iulia, deşi este un oraş mic, se vrea performanţă, acum urmează să se rezolve problema tribunelor, pentru competiţiile europene, însă repet, totul trebuie clădit pas cu pas, cu normalitate.

H.D.M.  – CSU Alba Iulia are în acest moment medalia de argint în Cupa României şi se află în „finala mică” a campionatului. Vă aşteptaţi la aceste performanţe la venirea dumneavoastră la echipă?

M.P. – Într-un fel da, deoarece în ultimii 20 de ani am jucat aproape regulat finale în ţara mea de origine, deci mi-am spus că dacă lucrez aşa cum îmi propun, putem să ajungem cel puţin într-o finală.

Am găsit aici nişte jucătoare bune, trebuia doar să le pun bine în teren şi să le pregătesc 2-3 luni şi uite că am reuşit. Eu am venit cu idei noi, a trebuit să găsesc soluţii pentru folosirea sportivelor în teren, dar cred că experienţa m-a ajutat.

Am lucrat mult în prima lună la pregătirea fizică, însă, în paralel şi la planul tactic şi cel mental, unde am încercat să le învăţ pe fete să facă totul simplu, fără să se complice inutil.

H.D.M.  – Ce planuri aveţi pentru noul sezon, aici la echipă?

M.P. – Vreau să creez o echipă competitivă pentru sezonul viitor, pentru a juca cu şanse reale finala atât în cupă, cât şi în campionat. De asemenea, dacă se va dori să jucăm în Cupele Europene, vom aborda şi acolo pregătirea cu seriozitate şi vom încerca să ajungem cât mai sus.

Cred că ar fi importantă o astfel de participare şi ne-ar acorda multă experienţă, dacă ne dorim să ajungem o echipă puternică şi cunoscută la nivel internaţional. Din punct de vedere al sportivelor, cred că trebuie să promovăm câteva baschetbaliste tinere de aici, de la nivel local şi să fim foarte atenţi la alegerea jucătoarelor străine.

A consemnat Dan HENEGAR (H.D.M.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

15 Mai: Ziua Internaţională a Familiei. Punctul central al interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţine în momente de criză

Publicat

în

Cea de 27-a aniversare a Zilei Familiei vine într-un climat de criză medicală și socială la nivel global. Pandemia aduce în prim plan nevoia de a investi în politici de protecție socială pentru cei vulnerabili. Familiile duc greul crizei, având grijă de membrii lor, fiind alăturii de copiii care nu merg în perioada asta la școală și în același timp continuându-și responsabilitățile de la locul de muncă.

Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.

Familia are un rol esenţial şi în asigurarea şi îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, vaccinare preventivă sau tratament când sunt bolnavi. În schimb, politicile publice şi programele sociale trebuie să-i asiste efectiv pe părinţi să-şi poată îndeplini acest rol şi trebuie să crească sprijinul financiar acordat familiilor, în special a celor aflate în dificultate sau situaţii vulnerabile.

Elit - Gustul Desăvârșit

De exemplu, prin măsuri cum sunt alocaţiile pentru copii sau ajutoarele acordate condiţionat, dacă părinţii le asigură copiilor o îngrijire preventivă sau dacă îi trimit la şcoală, s-a constatat îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi a rezultatelor lor şcolare.

De asemenea, politicile publice legate de timpul de muncă au impact asupra sănătăţii tuturor membrilor familiei, şi în special a noilor născuţi, ca şi concediul plătit pentru îngrijirea copilului. De exemplu, concediul de maternitate dă posibilitatea mamelor să alăpteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de îmbolnăvire a nou-născuţilor, şi chiar şi a mamelor, iar concediul paternal ajută taţii să aibă relaţii mai apropiate de copiilor lor şi să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.

Au contribuit de asemenea la bunăstarea emoţională politicile publice privind timpul flexibil de lucru, care au dat mai mult timp părinţilor să se ocupe de copii şi să le asigure o îngrijire mai bună. Politicile şi programele privind siguranţa şi stabilitatea mediului familial au contribuit de asemenea la bunăstarea fizică şi emoţională a copiilor şi tinerilor.

Mai mult, e nevoie de politici adecvate şi pentru a ajuta familiile să-i poată îngriji nu doar pe cei cu dizabilităţi sau nevoi speciale, dar şi pe vârstnici, mai ales în actualele condiţii de îmbătrânire a populaţiei.

sursa: un.org tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Donează sânge și intri gratuit la UNTOLD sau Neversea

Publicat

în

BLOOD NETWORK, cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România, inițiată de organizatorii UNTOLD și Neversea, îi așteaptă din nou pe eroi să salveze vieți și să se bucure de experiențe de neuitat la unele dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume.

Ajunsă la cea de-a 8-a ediție, campania de donare de sânge BLOOD NETWORK se desfășoară în 2022 în perioada 14 mai – 3 iulie 2022 în toate centrele de transfuzii din țară și în caravanele mobile. Nevoia de sânge pentru salvarea de vieți persistă în spitalele din țară. În România e nevoie anual de peste 500.000 de unități de sânge.

*Rețeaua <<Blood network>> se extinde în 12 orașe

Anul acesta și orașul Zalău se alătură rețelei BLOOD NETWORK, iar numărul de locații unde fanii UNTOLD sau Neversea pot dona sânge crește la 12 (Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași, Craiova, Sibiu, Zalău, Ploiești, București, Târgu Mureș, Oradea, Constanța).

Elit - Gustul Desăvârșit

Calendarul caravanelor mobile BLOOD NETWORK 2022: Cluj-Napoca, 14-15 mai, Monumentul Memorandiștilor, Str. Eroilor; Timișoara, 21-22 mai, Parcare Politehnică; Brașov, 21-22 mai, Bulevardul Republicii; Iași, 28-29 mai, Iulius Mall; Craiova, 28-29 mai, Mall Electroputere; Sibiu, 4-5 iunie, Pietonal Magazin Dumbrava / Piața Mare; Zalău, 4-5 iunie, Prefectura Zalău; Ploiești, 11-12 iunie, Primăria Ploiești; București, 18-19 iunie, Parcul Herăstrău; Târgu Mureș, 25-26 iunie, Piața Tineretului; Oradea, 25-26 iunie, Piața Unirii; Constanța, 2-3 iulie, Piața Ovidiu.

Cei care donează sânge la caravana mobilă, între orele 8:00 și 14:00, și se înscriu în baza de date ,,Și Eu Donez” (reteaua.sieudonez.ro) primesc un abonament la UNTOLD sau Neversea 2022 și tichete de cumpărături în valoare de 100 de RON din partea Kaufland România. Donarea la caravana mobilă se face în limita locurilor disponibile.

Cei care donează în unul dintre Centrele de Transfuzii din țară trebuie să acceseze site-ul untold.com sau neversea.com, secțiunea BLOOD NETWORK. Acolo vor completa formularul solicitat, vor atașa o poză cu adeverința de donator, iar mai apoi vor primi pe adresa de mail un voucher cu care vor putea achiziționa abonamente UNTOLD, la prețul special de 645 de lei + Taxe (reducere de la 995 lei + Taxe) sau Neversea, la prețul special de 520 de lei + Taxe (reducere de la 920 lei + Taxe).

,,Continuăm cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România! Alături de partenerii noștri de tradiție, alături de medici și, nu în ultimul rând, alături de oamenii frumoși care donează sânge, salvăm vieți! Și pentru că anul acesta ne bucurăm și de întoarcerea la normalitate, la festivaluri fără restricții, mărim și noi miza campaniei: toți cei care donează sânge la caravana mobilă vor primi în acest an câte un abonament la UNTOLD sau la Neversea. Le mulțumim de pe acum tuturor celor care vor face un efort să-și rupă din timpul lor ca să doneze sânge. Un mic efort, dar cu o importanță imensă!”, a declarat Edy Chereji, director de comunicare UNTOLD.

,,Cu fiecare ediție a caravanei Blood Network crește numărul de persoane care se implică, ceea ce ne arată că românii, în special tinerii români, înțeleg cât de importantă este donarea de sânge. Suntem încântați că împreună cu partenerii noștri de la Neversea și UNTOLD avem în fiecare an ocazia să unim distracția cu implicarea în comunitate.”, a precizat Anna Katharina Scheidereiter, Manager CSR Kaufland România.

În cele 7 ediții de până acum, BLOOD NETWORK a mobilizat peste 18.000 de oameni să doneze la caravanele mobile de donare de sânge și la centrele de transfuzii din întreaga țară. Doar în 2021, în cadrul campaniei BLOOD NETWORK, s-au recoltat peste 1.200 de litri de sânge de la aproape 2.700 de donatori, iar 3.627 de bolnavi au fost salvați.

Campania BLOOD NETWORK este realizată cu sprijinul Kaufland România, în parteneriat cu platforma  „Și Eu Donez” și cu ajutorul Institutului Național De Transfuzii Sanguine.

Neversea 2022 are loc între 7-10 iulie la Constanța. UNTOLD 2022 are loc în perioada 4-7 august la Cluj-Napoca.

Lucian Danciu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare