Rămâi conectat

Actualitate

SÂMBĂTĂ: Ziua Mondială fără Tutun, marcată la Alba Iulia. Activităţi de informare – sensibilizare – conştientizare în şcoli şi măsurarea „vârstei plâmânului”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun – 31 mai 2014, prin realizarea de activităţi de informare – sensibilizare – conştientizare, activităţi de petrecere a timpului liber  şi de formare de abilităţi în unităţile de învăţământ din municipiul Alba Iulia (Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia, Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” Alba Iulia, Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Alba Iulia), precum şi în cadrul Aşezământului Sf. Vasile cel Mare Alba Iulia, în perioada 26 – 31 mai 2014.

Totodată, sâmbătă, 31 mai, specialiştii CPECA Alba în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică Alba şi Crucea Roşie filiala Alba, vor măsura CO2 din aerul expirat şi vârsta plămânului la cortul amenajat în Piaţa Cetăţii Alba, începând cu ora 10.00, şi se vor distribui pliante informative privind riscurile consumului de tutun. Toate activităţile se vor desfăşura cu tema propusă de OMS „ Accize mai mari la tutun, mai puţine decese şi boli!”.

Activităţile se încadrează în Planul de Acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale Antidrog în perioada 2013 – 2016, prevenire în şcoală, obiectivul specific „Creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a populaţiei şcolare în vederea neînceperii sau întârzierii debutului consumului de droguri, în cadrul programelor şcolare, extraşcolare şi de petrecere a timpului liber” şi prevenire comunitară, obiectivul specific „Adoptarea unui stil de viaţă sănătos la nivelul populaţiei generale, ca alternativă la consumul de droguri, în cadrul programelor de petrecere a timpului liber”.

În fiecare an, la data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, alături de parteneri marchează „Ziua Mondială fără Tutun”, pentru a sublinia riscurile de sănătate asociate consumului de tutun şi pentru a promova politicile sociale de reducere a consumului, având în vedere că fumatul este responsabil pentru decesul a 10% din populaţia adultă la nivel mondial.

La nivel global consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Este important să luăm atitudine deoarece se va ajunge până în anul 2030 la o creştere a mortalităţii de la 6 milioane la 8 milioane de oameni în fiecare an, în special din ţările cu venituri mici şi medii.

Pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun, Organizaţia Mondială a Sănătăţii alături de partenerii săi face un apel la statele lumii pentru a creşte taxele/accizele la tutun. Cercetările demonstrează că practicarea de taxe/accize mai mari sunt eficiente în reducerea fumatului în rândul persoanelor cu venituri mici şi de asemenea în prevenirea fumatului pentru tineri. Creşterea accizelor determină o creştere a preţului la tutun cu 10% şi o scădere a fumatului cu aproximativ 4% în ţările cu venituri mari şi cu până la 8% în ţările cu venituri mici şi medii.

În plus, creşterea accizelor la tutun este considerată a fi cea mai eficientă măsură de control a tutunului, raportată la costuri. Raportul OMS din 2010 indică faptul că o creştere cu 50% a taxelor şi accizelor pe tutun va genera mai mult de 1,4 milioane de dolari, ca şi fond de rezervă pentru 22 de ţări cu venituri mici.

Obiectivul general al OMS este de a contribui la protejarea generaţiilor prezente şi viitoare, nu numai din punctul de vedere al consecinţelor medicale, dar şi al celor sociale, de mediu şi economice datorate consumului de tutun dar şi fumatului pasiv iar obiectivele specifice pentru campania din 2014 sunt creşterea taxelor/accizelor la tutun de către guverne, la un aşa nivel încât să aibă ca rezultat reducerea fumatului şi sprijinirea guvernelor de către ONG-uri şi de către fiecare din noi în creşterea acestor taxe.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate

Bogdan Ilea

Publicat

în

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate Prin intermediul unui ordin semnat de președintele CNAS și publicat în Monitorul Oficial, s-a introdus o nouă regulă referitoare la prelungirea valabilității adeverinței înlocuitoare a Cardului Național de Asigurări de Sănătate până la momentul emiterii cardului duplicat. Citește și: Cardul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea