Rămâi conectat

Cultură Educație

SÂMBĂTĂ: La Muzeul „Principia”, ediție specială a Galei Poeziei Române Contemporane. Regal poetic sub semnul Centenarului Marii Uniri

Mondoc Adriana

Publicat

în

Alba lulia va găzdui sâmbătă, 24 noiembrie 2018, începând cu ora 11.00, la Muzeul „Principia”, sub semnul Centenarului Marii Uniri, o ediţie specială a Galei Poeziei Române Contemporane. Organizatorii acestui eveniment sunt: Consiliul Judeţean Alba, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Despre această ediţie omagială, domnul Cornel Nistea, preşedinte al Filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, partener al instituţiei noastre, declară: „Ajunsă la a Vlll-a ediţie, Gala Poeziei Române Contemporane e un regal de poezie iniţiat de Uniunea Scriitorilor din România la propunerea domnului Nicolae Manolescu, care şi-a derulat prima ediţie în 2011 în sala mare a Ateneului Român, regal poetic la care au participat 26 din cei mai apreciaţi poeţi de azi.

A fost un excelent prilej ca istoricul şi criticul literar Nicolae Manolescu să întrebe dacă în zilele noastre „mai e nevoie de poezie”, ca tot domnia-sa să răspundă: „Poezia spune pe limba ei ce nici o altă limbă n-o poate spune. Poetul ne spune ceva esenţial”, ca în furtuna de aplauze ale celor 800 de spectatori să confirme că literatura română are o voce puternică, cu foarte mulţi receptori.

După un asemenea succes de public, era greu de imaginat că acest regal poetic anual ar putea trece munţii, iar Alba lulia să devină în anii următori locul preferat de desfăşurare a Galei poetice, mereu undeva în interiorul cetăţii, în incinta sau în vecinătatea Muzeului Unirii, iar acum, la Centenar, iubitorii de poezie vor putea trăi emoţia recitalului liric sâmbătă, 24 noiembrie 2018, începând cu ora 11.00, în incinta Muzeului Principia din Alba lulia.

Minunea s-a putut petrece în urma unei oferte a domnului Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, de a finanţa Gala prin intermediul Filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România şi a Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba, la care domnul Nicolae Manolescu a marşat. La evenimentul de sâmbătă, 24 noiembrie 2018, vor citi sau recita din creaţiile lor poeţii: Gabriel Chifu, Vasile Dan, Nichita Danilov, Gellu Dorian, Marian Drăghici, Dinu Flămând, loan Moldovan, Ion Mureşan, Aurel Pantea, loan Es. Pop, Ion Pop, Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu, Liviu loan Stoiciu, Arcadie Suceveanu, Eugen Suciu.

Cei prezenţi la Gală vor beneficia de un recital muzical susţinut de violonistul Liviu Cernat, pianistul Ovidiu Pârjol şi soprana Raluca Lucia Cîmpean. N-ar fi exclus ca unii dintre poeţi prezenţi să dea şi autografe.

Gala Poeziei Române Contemporane face parte din Programul 8. IDENTITATE Şl VALORI CULTURALE/ 8.5 Cultura suport proiect definit ca „platforma culturală română pentru dezvoltarea industriei culturale în România, de lansare şi de exprimare a artiştilor aflaţi la debut prin: identificarea creatorilor la nivel judeţean şi naţional, din sfera cultură indiferent de domeniu, în cadrul unei platforme culturale comune, conectarea profesională şi informaţională a creatorilor din România la Cultura Suport, formarea grupurilor de interes culturale în funcţie de domeniu, încurajarea şi susţinerea schimburilor de idei între creatori prin tehnici specifice, crearea unei baze de date culturale, profesionalizarea actului cultural prin procesul vânzării şi demersuri legislative, educarea publicului în raport cu produsul cultural, conectarea platformei la mediul politic şi economic în vederea reprezentării intereselor creatorilor culturali, a protejării şi susţinerii acestora” din Proiectul de management al Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” 2017-2020.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului S-au împlinit 103 ani de la momentul în care arhitectul Victor Ștefănescu a pus piatra de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului. Joi, 28 martie 2024, se împlinesc 103 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea