Rămâi conectat

Cultură Educație

SÂMBĂTĂ: La Muzeul „Principia”, ediție specială a Galei Poeziei Române Contemporane. Regal poetic sub semnul Centenarului Marii Uniri

Publicat

în

Alba lulia va găzdui sâmbătă, 24 noiembrie 2018, începând cu ora 11.00, la Muzeul „Principia”, sub semnul Centenarului Marii Uniri, o ediţie specială a Galei Poeziei Române Contemporane. Organizatorii acestui eveniment sunt: Consiliul Judeţean Alba, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Despre această ediţie omagială, domnul Cornel Nistea, preşedinte al Filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, partener al instituţiei noastre, declară: „Ajunsă la a Vlll-a ediţie, Gala Poeziei Române Contemporane e un regal de poezie iniţiat de Uniunea Scriitorilor din România la propunerea domnului Nicolae Manolescu, care şi-a derulat prima ediţie în 2011 în sala mare a Ateneului Român, regal poetic la care au participat 26 din cei mai apreciaţi poeţi de azi.

A fost un excelent prilej ca istoricul şi criticul literar Nicolae Manolescu să întrebe dacă în zilele noastre „mai e nevoie de poezie”, ca tot domnia-sa să răspundă: „Poezia spune pe limba ei ce nici o altă limbă n-o poate spune. Poetul ne spune ceva esenţial”, ca în furtuna de aplauze ale celor 800 de spectatori să confirme că literatura română are o voce puternică, cu foarte mulţi receptori.

Elit - Gustul Desăvârșit

După un asemenea succes de public, era greu de imaginat că acest regal poetic anual ar putea trece munţii, iar Alba lulia să devină în anii următori locul preferat de desfăşurare a Galei poetice, mereu undeva în interiorul cetăţii, în incinta sau în vecinătatea Muzeului Unirii, iar acum, la Centenar, iubitorii de poezie vor putea trăi emoţia recitalului liric sâmbătă, 24 noiembrie 2018, începând cu ora 11.00, în incinta Muzeului Principia din Alba lulia.

Minunea s-a putut petrece în urma unei oferte a domnului Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, de a finanţa Gala prin intermediul Filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România şi a Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba, la care domnul Nicolae Manolescu a marşat. La evenimentul de sâmbătă, 24 noiembrie 2018, vor citi sau recita din creaţiile lor poeţii: Gabriel Chifu, Vasile Dan, Nichita Danilov, Gellu Dorian, Marian Drăghici, Dinu Flămând, loan Moldovan, Ion Mureşan, Aurel Pantea, loan Es. Pop, Ion Pop, Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu, Liviu loan Stoiciu, Arcadie Suceveanu, Eugen Suciu.

Cei prezenţi la Gală vor beneficia de un recital muzical susţinut de violonistul Liviu Cernat, pianistul Ovidiu Pârjol şi soprana Raluca Lucia Cîmpean. N-ar fi exclus ca unii dintre poeţi prezenţi să dea şi autografe.

Gala Poeziei Române Contemporane face parte din Programul 8. IDENTITATE Şl VALORI CULTURALE/ 8.5 Cultura suport proiect definit ca „platforma culturală română pentru dezvoltarea industriei culturale în România, de lansare şi de exprimare a artiştilor aflaţi la debut prin: identificarea creatorilor la nivel judeţean şi naţional, din sfera cultură indiferent de domeniu, în cadrul unei platforme culturale comune, conectarea profesională şi informaţională a creatorilor din România la Cultura Suport, formarea grupurilor de interes culturale în funcţie de domeniu, încurajarea şi susţinerea schimburilor de idei între creatori prin tehnici specifice, crearea unei baze de date culturale, profesionalizarea actului cultural prin procesul vânzării şi demersuri legislative, educarea publicului în raport cu produsul cultural, conectarea platformei la mediul politic şi economic în vederea reprezentării intereselor creatorilor culturali, a protejării şi susţinerii acestora” din Proiectul de management al Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” 2017-2020.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare