Rămâi conectat

Cultură Educație

Sâmbătă la Mihalț are loc cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Interjudețean „Datina Străbună pe Secașe”

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sâmbătă, 2 februarie, în comuna Mihalț se va desfăşura cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Interjudețean „Datină Străbună pe Secaşe”, festival de folclor ce uneşte prin cultura tradiţională judeţele Alba şi Sibiu, afirmând importanţa unor obiceiuri străvechi.

„Datină Străbună pe Secaşe” este un festival interjudeţean tradiţional, organizat prin rotaţie de judeţele Sibiu şi Alba, care îşi propune să revigoreze şi să promoveze tradiţiile localităţilor din Ţara Secaşelor. Anul acesta manifestarea are loc la Mihalț, în judeţul Alba, fiind organizată de Primăria Mihalț, şi Consiliul Judeţean Alba.

La ora 11.30 manifestarea va debuta cu parada portului popular, în cadrul căreia ansamblurile invitate îşi vor prezenta portul tradiţional, ilustrând asemănările şi diferenţele dintre cele 13 localităţile participante la festival: Câlnic, Cergău, Crăciunelul de Jos, Daia Română, Doștat, Loamneş, Miercurea Sibiului, Mihalţ, Ohaba, Păuca, Roșia de Secaș, Şpring şi Teius. Programul folcloric de o aleasă ţinută se va desfăşura apoi începând cu ora 12.30 la Căminul Cultural din Mihalț. Vor susţine recitaluri Ansamblul folcloric al judeţului Alba, condus de profesorul Alexandru Pal, precum şi soliştii Roxana Reche, Maria Filimon, Dorina Nariţa, Floricica Moga, Cătălin Haşa şi Nicolae Tuhuţ. Organizatorii au pregătit și o surpriză, în acest an invitat special al festivalului fiind Ionuț Fulea.

 „Datina Străbună pe Secaşe este un eveniment deosebit, care a reușit să străbată prin vicisitudinile timpurilor, promovând folclorul autentic și datinile străbune ale locuitorilor din zona Secașelor. Este un festival ce aduce la un loc localități din două județe vecine, demonstrând că, în cazul culturii tradiţionale, a valorilor pe care neamul românesc le-a creat de-a lungul timpului, graniţele administrative contează mai puțin.”, a spus domnul Ion Dumitrel, Preşedintele CJ Alba.

Pornit în urmă cu peste 40 de ani de la Roșia de Secaș, la început mai mult ca o manifestare a locului, mai bine zis a așezărilor de pe Secașul Mic, Festivalul Datină străbună pe Secașe a înaintat biruitor prin vreme în ciuda opreliștilor și greutăților de tot felul cu care a avut a se înfrunta (culminând cu suprimarea sa pentru o vreme), ajungând astăzi  să antreneze mai toate comunele județelor Alba și Sibiu aparținând acestei minunate Țări a Secașelor, cu-ntindere de la Târnavă la Cindrel și de la Visa pân la Mureș.

Prima ediţie a festivalului a avut loc la Roşia de Secaş, în anul 1972, iar ce-a de-a doua ediţie s-a desfăşurat la Şpring în anul 1984. Între anii 1984-1994 nu au mai avut loc manifestări ale festivalului. Sărbătoarea se reia în 1996 prin organizarea unei noi ediţii la Şpring, apoi la Roşia de Secaş în 1997, la Doştat în 1998, la Ohaba şi Doştat în 1999, din nou la Şrping în anul 2000 şi iarăşi la Roşia de Secaş în 2001. Următoarele ediţii au avut loc la Doştat – 2002, Păuca – 2003, Alămor – 2004, Miercurea Sibiului – 2005, Şpring – 2006, Apoldu de Jos – 2007, Roşia de Secaş – 2008, Alămor – 2009, Cergău – 2010, Păuca – 2011 și Roșia de Secaș – 2012”, se arată în comunicatul remis presei de Consiliul Județean Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea