Politică Administrație
SÂMBĂTĂ Conferință la Alba Iulia: ”Noile coduri – între tradiţie şi modernism, pe tărâmul principiilor fundamentale – controverse în aplicaţiile practice”. Procurorul general Augustin Lazăr, prezent la eveniment
Municipiul Alba Iulia va găzdui sâmbătă, 22 aprilie, conferința cu tema ”Noile coduri – între tradiţie şi modernism, pe tărâmul principiilor fundamentale – controverse în aplicaţiile practice”, organizată de Baroul Alba, în colaborare cu Baroul Hunedoara, Curtea de Apel Alba Iulia și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.
Evenimentul, la care și-au anunțat prezența peste 400 de participanți, judecători, procurori, avocați și consilieri juridici din toată țara, îi va avea ca invitați, printre alții, pe Augustin Lazăr, procurorul general al României și pe dr. Pier Luigi Dell’Osso, procurorul general al Procuraturii din Brescia.
Conferința se va desfășura cu începere de la ora 9.00, la sala „Styl” a Complexului Mercur din Alba Iulia.
Speakeri:
– dr. Pier Luigi Dell’Osso – procuror general Brescia – Italia
– av. dr. Gheorghiță Mateuț – prof. univ. Facultatea de Drept, Universitatea – Bolyai Cluj Napoca
– Ilie Narița – Procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia
– av. dr. Radu Chiriță – conf. univ. Facultatea de Drept, Universitatea – Bolyai Cluj Napoca
– dr. Florin Magyar – procuror general Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj Napoca
– Cecilia Man – la Curtea Alba lulia
– dr. Sorin Alămoreanu – conf. univ. Facultatea de Drept, Universitatea – Bolyai Cluj Napoca
PROGRAMUL CONFERINŢEI
Sâmbătă,22 aprilie
8.00- 9.00 Înregistrarea participanţilor
9.00- 9.30 Deschiderea conferinţei
Av. dr. Mihai Baco, decanul Baroului Alba,
Prof. univ. dr. Augustin Lazăr, Procurorul General al României,
Jud. Aurelian Mocan,vicepreşedintele Curţii de Apel Alba Iulia
9.30-11.30 Secţiunea 1
Moderator: av. dr. Mihai Baco
Dr. Pier Luigi Dell’Osso, Procuror General al P.C.A. Brescia- Italia: Noutăți în practica judiciară penală din Italia
Av. dr. Gheorghiţă Mateuţ, prof .univ.,Facultatea de Drept a UBB Cluj-Napoca: Remedii ale judecății în lipsa inculpatului în actualul Cod de procedură penală
Procuror Ilie Nariţă,Procuror general al P.C.A. Alba Iulia: Aplicațiile practice ale deciziilor C.C prin care s-a constatat neconstituționalitatea reglementarii unor infracțiuni.
Discuţii – sesiune de întrebări şi răspunsuri
11.30-11.45 Pauza de cafea
11.45-13.45 Secţiunea 2
Moderator av. Cosmin Roncioiu, decanul Baroului Hunedoara
Av.dr. Radu Chiriță, conf. univ. Facultatea de Drept a UBB Cluj-Napoca: Despre caracterul facultativ al legii
Dr. Florin Magyar, Procuror General al PCA Cluj-Napoca: Audierea persoanei reclamate, în acord cu principiul loialității administrării probelor.
Jud. Cecilia Man, judecator la C.A. Alba Iulia: Principiile fundamentale ale drepturilor omului, aplicații practice prin prisma noului cod de procedură penală.
Dr. Sorin Alamoreanu,conf.univ .Facultatea de Drept a UBB Cluj-Napoca: Probleme ale reglemantării în domeniul expertizelor criminalistice,în noile coduri.
Discuţii sesiune de întrebari şi răspunsuri
13.45-14.00 Concluzii. Închiderea conferinţei
14.00 – Masa de prânz (Bufet suedez + muzică). (A.M.)
Politică Administrație
Radu Tuhuț: ”Întreținerea spațiilor verzi nu se realizează corespunzător la nivelul tuturor orașelor”.PROIECT de lege pentru PROTECȚIA spațiilor verzi în municipiile din România
Radu Tuhuț: ”Întreținerea spațiilor verzi nu se realizează corespunzător la nivelul tuturor orașelor”.PROIECT de lege pentru PROTECȚIA spațiilor verzi în municipiile din România
Am semnat și susținut, alături de colegi de la toate partidele de guvernământ, o propunere legislativă pe care o consider oportună și benefică. Ea vizează modificarea și completarea Legii nr. 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților. Astfel, la nivelul municipiilor, autoritățile locale vor avea obligativitatea să asigure administrarea și protecția spațiilor verzi sub supravegherea unui angajat cu studii superioare de specialitate. Acest specialist poate fi angajat al instituției sau poate avea contract cu primăria.
Întreținerea spațiilor verzi nu se realizează corespunzător la nivelul tuturor orașelor. În mod special, din cauza toaletărilor brutale, efectuate în coronamentul copacilor, am văzut foarte mulți arbori care s-au uscat. Deşi există plantări de puieţi, acestea nu înlocuiesc decât peste zeci de ani un arbore matur. Calitatea aerului din acest motiv scade continuu în oraşele noastre. Pentru ca aceste lucruri să nu se mai întâmple, întreținerea spațiilor verzi trebuia realizată în prezența unui specialist în domeniu.
În plus, un specialist în întreținerea spațiilor verzi poate ajuta la crearea unui plan de întreținere pe termen lung, care să asigure că spațiul verde va rămâne frumos și sănătos în timp. Acesta poate oferi sfaturi privind frecvența tăierii ierbii, fertilizarea și alte aspecte importante legate de întreținerea spațiilor verzi.
De asemenea, Uniunea Europeană recomandă ca suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor să fie de 26 metri pătraţi. Spațiile verzi sunt esențiale pentru sănătatea noastră, atât fizică, cât și mentală. Acestea ne oferă un mediu natural pentru relaxare, exercițiu fizic și socializare. Ele contribuie la reducerea poluării aerului și la menținerea biodiversității. Este important ca autoritățile locale să ia măsuri pentru a crește suprafața de spațiu verde din orașe. Aceste măsuri pot include plantarea de arbori și plante în parcuri și grădini publice, crearea de zone verzi pe acoperișurile clădirilor și utilizarea de tehnologii inovatoare pentru a crește spațiile verzi verticale.
Pentru a produce efecte, legea trebuie să parcurgă întreg procesul legislativ, iar apoi să fie promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial.
Deputat PSD de Alba,
Radu Marcel Tuhuț
Politică Administrație
Comunicat de presă PSD Alba: Distracție garantată la Alba Iulia de Ziua Copilului. Concursuri de biciclete, premii, vată pe băț la discreție, baloane colorate, picturi pe față și alte surprize!
Comunicat de presă PSD Alba: Distracție garantată la Alba Iulia de Ziua Copilului. Concursuri de biciclete, premii, vată pe băț la discreție, baloane colorate, picturi pe față și alte surprize!
PSD Alba Iulia organizează și în acest an activități specifice în 1 iunie, de Ziua Copilului. De la ora 11.00, pe latura de vest din șanțurile cetății Alba Carolina, sub zona podului de sticlă, vor avea loc concursuri de desene pe asfalt, concursuri de biciclete și trotinete, concursuri de dans, muzică și voie bună. Toți copiii prezenți vor primi gratuit vată pe băț, diplome, baloane și medalii.
Citește și: Mesaje de 1 Iunie, Ziua Copilului. Ce SMS-uri, felicitări, urări le poţi trimite celor pe care îi consideri copii
Una dintre surprizele din acest an este ”face painting-ul” sau pictura pe față cu culori speciale pentru piele. Astfel, copiii vor deveni cu adevărat ceea ce își doresc! Activitățile de 1 iunie, organizate de PSD Alba Iulia se vor desfășura într-un cadru specific, pe muzica preferată de cei mici.
Vă invităm, astfel, dragi părinți, alături de copiii voștri, să luați parte la evenimentul ”Zâmbet de copil”, organizat de PSD Alba Iulia și care a ajuns în acest an la a treia ediție. PSD Alba Iulia își dorește să facă o tradiție din astfel de manifestări.
Citește și: Felicitări de 1 Iunie, Ziua Copilului. Trimite un mesaj, o felicitare, o urare, un SMS prietenilor care au suflet de copil
Ziua de 1 iunie a fost declarată zi liberă, astfel încât părinții să aibă posibilitatea să petreacă timp frumos cu copiii, iar această zi dedicată în totalitate celor mici să le rămână în minte și la maturitate.
Politică Administrație
Comunicat de presă| Alin Ignat, deputat PNL de Alba: Salarizarea în educație să pornească de la salariul mediu pe economie
Comunicat de presă| Alin Ignat, deputat PNL de Alba: Salarizarea în educație să pornească de la salariul mediu pe economie
Chiar dacă am doar 36 de ani și sunt la primul mandat de deputat, chiar dacă nu fac politică la nivel național de 30 de ani, ca om politic, ca fiu de dascăl, le cer scuze tuturor oamenilor din sistemul de educație, de la dascăli la personalul auxiliar, pentru tot ce nu a făcut clasa politică pentru ei până azi.
Mă adresez în primul rând dascălilor mei buni și dedicați.
Toate solicitările acestor oameni sunt legitime. Cei care muncesc în educație au fost uitați, lăsați pe mai târziu, de fiecare dată când a fost vorba de salarizare decentă, de venituri raportate la importanța misiunii, la rezultatele pe care societatea le cere, le așteaptă de la ei.
Noua lege a salarizării trebuie să înceapă obligatoriu cu educația, iar salarizarea în educație trebuie să înceapă obligatoriu de la salariul mediu pe economie. Acest obiectiv al celor care protestează astăzi, devine angajament ferm pentru mine, ca deputat liberal de Alba, membru în Comisia de Muncă a Camerei Deputaților. Da, asta presupune automat și o discuție despre performanță, dar e momentul să le abordăm deschis laolaltă pentru a da viitorului garanția unei societăți sănătoase, cu oameni profesioniști și mai ales cu oameni liberi.
Suntem datori, dragi colegi din politică. Față de oamenii care construiesc, cu suflet, pricepere și carte, viitorul copiilor noștri și România lor de mâine.
Avem treabă de făcut.
Alin Ignat, deputat liberal de Alba
-
Ştirea zileiacum 18 ore
UPDATE| ACCIDENT rutier în Alba Iulia: Două persoane rănite după coliziunea dintre două mașini, pe Calea Moților, la Micești
-
Curier Județeanacum 18 ore
Cum a fost „țepuit” un vârstnic din Abrud cu un set de tacâmuri și oale: Cât a ajuns să plătească unui bărbat din Mureș
-
Actualitateacum 7 ore
„CAMPIONI” la inflație: România, printre ţările cu cea mai mare inflaţie din UE, în februarie 2023
-
Ştirea zileiacum 19 ore
FOTO| ACCIDENT rutier la Alba Iulia: Coliziune între două autoturisme pe Calea Moților
-
Ştirea zileiacum 18 ore
Au pus în pericol circulația rutieră: Șoferi beți sau cu permisul de conducere suspendat, prinși de polițiștii din județul ALBA
-
Actualitateacum 8 ore
Câți bugetari erau în România în luna februarie 2023? În ce domenii sunt cel mai mare număr de posturi?