Sâmbătă, 27 august: Întâlnire de informare a comunității din Roșia Montană privind stadiul dosarului de înregistrare în patrimoniul UNESCO, organizată de Ministerul Culturii

Prima întâlnire de informare a comunității din Roșia Montană privind stadiul dosarului de înregistrare în Patrimoniul Mondial UNESCO, organizată de Ministerul Culturii, va avea loc sâmbătă, de la ora 11.00, la Căminul cultural din localitate. Institutul Național al Patrimoniului este coorganizator al evenimentului.

rosia montanaSe va vorbi atât despre etapele ce trebuie parcurse în acest proces, cât și despre implicațiile și beneficiile acestui demers pentru comunitatea locală, se precizează într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Culturii.

Ministerul Culturii și Ministerul Mediului au comunicat, la începutul lunii februarie, către Centrul Patrimoniului Mondial de la Paris înscrierea Peisajului cultural minier Roșia Montană în lista indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial.

Potrivit Ministerului Culturii, conform evaluărilor, Roșia Montană îndeplinește cinci dintre criteriile stabilite de UNESCO pentru ca un sit să poată fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial. Încadrarea propusă în urma evaluărilor înscrie Roșia Montană în categoria peisaj cultural, care vizează recunoașterea interacțiunii pozitive, generatoare de valoare, între om și mediul său natural.

Prin procesul de evaluare și activare a peisajului cultural minier Roșia Montană se urmărește atât recunoașterea largă și protejarea valorii sale universale, cât și inițierea unui program integrat de dezvoltare a localității și a zonei înconjurătoare, pe baza patrimoniului cultural și natural, și de susținere a comunității locale.

Din România, în prezent, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO se află Rezervația Biosferei Delta Dunării (înscrisă în 1991), ansamblul de sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999), Mănăstirea Horezu (1993), bisericile din nordul Moldovei (1993), cetățile dacice de la Orăștie (1999), bisericile maramureșene din lemn (1999) și centrul istoric al orașului Sighișoara (1999).

Sursa: agerpres.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

axinteaceasta 25 august 2016 at 21:28

…returnati banii Canadienilor, iar mai apoi va este permis orice, …altfel nu prea este in ordine, sau credeti doar,…

A.D. 30 august 2016 at 9:32

Ha ha …vor s-o puna „la conservat „ca nu au bani sa exploateze inca.
Au lasat fara posibilitatea unui loc de munca sute de oameni din zona. Nu i am vazut nuciodata pe rosieni sau abrudeni sa protesteze impotriva taierilor masive de padure de pe Valea Ariesului…de exemplu.
Parcul National Apuseni,Parcul National Retezat, Raurile din Muntii Fagaras , padurea in general..ar trebui incluse in Patrimoniul Unesco. Dar din pacate acolo zac miliarde usor de produs….

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...