Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Salvează vieți! Donează sânge! Campanie pentru donare de sânge la Spitalul Județean Alba Iulia

Mondoc Adriana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cea de-a doua ediție a campaniei ”Noi donăm, noi salvăm”, inițiată de Spitalul Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia, în cadrul căreia personalul medical va dona sânge, pentru a ajuta Centrul de Transfuzie Sanguină se va desfășura în perioada 19 – 23 noiembrie.

Prima ediție a campaniei ”Noi donăm, noi salvăm” a avut loc în toamna anului trecut, când un număr mare de medici, asistenți și personal tehnic, economic și social-administrativ al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia a donat sânge. Cei care participă la înfăptuirea actului medical cunosc cel mai bine nevoia de sânge a unităților sanitare din județul Alba, iar prin acest demers încearcă să mobilizeze și alți oameni apți pentru donare.

Dintr-o pungă de sânge se pot obține trei produse sanguine, astfel că o persoana care donează poate ajuta trei bolnavi. Două din aceste produse sanguine si cele mai solicitate au perioada de valabilitate de 42 zile (globulele roșii) și de 5 zile (trombocitele). Astfel, Centrul de Transfuzie Sanguină nu poate stoca sânge pe o perioadă lungă de timp. De aici rezultă nevoia constantă de donatori de sânge.

Tratamentele cu citostatice pentru toate formele de cancer sunt extrem de agresive, astfel încât, nivelul de trombocite din organism scade extrem de mult. Cea mai bună soluție pentru refacerea nivelului trombocitar al bolnavului este transfuzia cu „celule VIP”, așa cum sunt denumite trombocitele de către doctori

În prezent, aşa cum spune dr. Ana Savu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Alba, ”nevoia este mult mai mare, mai ales că trombocitele au o perioadă de valabilitate de doar 5 zile, astfel încât nu se pot face stocuri foarte mari, iar cererea este tot timpul de pe o zi pe alta”

Unul din zece pacienți care ajung la spitalele din România are nevoie de sânge sau de produse derivate din sânge.

După ce sângele este prelevat, acesta este depozitat în depozitul frigorific de ‘carantinare’ și apoi testat pentru a vedea dacă este sănătos. Testele obligatorii sunt Ag-Ab, HIV 1, 2, anti HTLV 1, 2, hemoleucograma, grupajul sanguin, Rh-ul, anticorpii iregulari, testul anti HCV, testul AgHBs, testarea pentru lues, ALT. Dacă testele arată că sângele tău este sănătos, acesta și produsele derivate sunt validate și apoi distribuite spitalelor. Dacă rezultatele ridică probleme, testele sunt repetate. Dacă rezultatele indică boli, analizele sunt puse la dispoziția donatorului, iar sângele donat este incinerat. Analizele pot fi repetate la 75 sau 120 de zile. Donatorul cu analize neconforme este înștiințat că nu poate dona sânge.

În ultimii ani tot mai multi pacienți din secțiile de interne, oncologie sau hematologie au nevoie de transfuzie de trombocite. Cererea este mare cam peste tot.  Fiind foarte multe cazuri de bolnavi cu cancer, cu afecțiuni hematologice (leucemii, limfoane) unde apar niște modificări în parametrii celulelor din sânge, este o problemă când ni se solicită.

Drepturile celor care donează: se acordă o zi liberă, în ziua donării, conform legii, donatorul de sânge are dreptul să primească șapte tichete de masă (1 tichet = 9,57 lei), beneficiază de reducere de 50% la abonamentul pentru transportul comun pentru o perioadă de o lună. De asemenea, va primi la cerere un buletin de analize cu rezultatele testelor efectuate.

Există și condiții: Donatorul de sânge trebuie sa fie o persoană sănătoasă și să nu facă tratament medicamentos. Să nu fi suferit de anumite boli, să nu fi avut intervenții chirurgicale sau stomatologice, tatuaje în ultimele 6 luni. Vârsta necesară 18-60 ani. Greutate: femei – minim 57 kg bărbați – minim 60 kg.

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba se află în curtea spitalului, în incinta Direcţiei de Sănătate Publică Alba, şi este deschis de luni până vineri, între orele 7.30 – 12.00. Număr de telefon 0258 834 050.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat

Bogdan Ilea

Publicat

în

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat Un accident rutier s-a petrecut în data 25 aprilie, în Alba Iulia, zona Dedeman, între două mașini care s-au tamponat. Pompierii au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice. Pompierii din Alba Iulia intervin cu două autospeciale, 1 ASAS și 1 EPA pentru asigurarea măsurilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea