Rămâi conectat

Economie

Salina Ocna Mureş poate deveni un mare depozit de stocare a gazelor naturale importate din Rusia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

„România poate deveni un rezervor de gaze naturale pentru întreaga UE”, a declarat recent expertul în energie, Ionuţ Purica. O informaţie esenţială este că România a încheiat cu Gazprom discuţiile şi analizele preliminare privind dezvoltarea a 10 depozite de gaze în România. „În perioada următoare, dacă una din părţi identifică un interes legitim, se va trece la analize şi discuţii concrete”, susţine Ministerul Economiei. Tot acesta mai spune că România dispune de un potenţial important de stocare a gazelor în cavităţile saline, mai ales în depozitul de la Ocna Mureş. Ionuţ Purica, spune că un avantaj competitiv al României îl reprezintă posibilitatea stocării de gaze în depozitele de gaze sărăcite în urma exploatării gazelor şi petrolului (după 100 de ani exploatare a gazului şi 150 de ani de exploatare a petrolului). „În raport cu interesul de control al exportului de gaz de către Federaţia Rusă prin Gazprom, România reprezintă un potenţial rezervor de alimentare către regiune în cadrul UE, precum şi un potenţial către Ucraina. Acest lucru crează o oarecare putere de negociere care însă va trebui folosită în mod corespunzător”, a spus Ionuţ Purica.
România dispune de un potenţial important, care ar putea fi luat în considerare pentru creşterea siguranţei energetice, şi anume stocarea gazelor naturale în cavităţile saline, potenţial vizat de investitori cu experienţă, susţine Ministerul Economiei. Din studiile realizare până în prezent, în colaborare cu Societatea Naţională a Sării, depozitul de la Ocna Mureş ar putea să îndeplinească caracteristicile optime şi condiţiile de siguranţă necesare pentru stocarea gazului natural. Spre deosebire de înmagazinarea în depozite depletate, stocarea în cavităţile saline prezintă avantajul rapidităţii în operare, deoarece nu sunt necesare perioade de egalizare a presiunilor între ciclurile de injecţie-extracţie şi nu există pericolul scurgerii de gaze, cavităţile fiind impermeabile. În urmă cu trei ani, compania GDF SUEZ şi-a manifestat interesul de a dezvolta împreună cu Societatea Naţională a Sării un proiect pentru stocarea gazelor în depozitul de la Ocna Mureş. Capacitatea depozitului ar fi fost între 200 şi 400 de milioane de metri cubi. Investiţiile erau estimate la 100 de milioane de euro. În 2009, din cauza crizei economice, proiectul a fost amânat. Poate, în cele din urmă se va realiza acum, prin colaborarea cu Gazprom, marele exportator al gazelor naturale din Federaţia Rusă. Asta deoarece, potrivit Ministerului Economiei, România se află în plin proces de renegociere a Convenţiei semnate la Moscova în 1996 cu Rusia referitoare la importul de gaze. O modificare esenţială a convenţiei va fi introducerea dreptului de a revinde în alte state gazele exportate din Rusia. În plus vor fi negociate şi cantităţile de gaze pe care Gazprom le va exporta în România, putând ajunge la 10 miliarde de metri cubi până în 2020, de 4 ori mai mult decât în 2010!
Tinu MATEŞ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Comunicat începere Proiect digitalizare FERA”S ELEVEN SRL

Ziarul Unirea

Publicat

în

PROIECT DIGITALIZARE FERA”S EVENTS SRL Numele Beneficiarului : FERA”S EVENTS SRL FERA”S EVENT SRL , cod de identificare fiscala 32833092, inregistrata la Registrul Comertului nr J21/67/2014, cu sediul in Judetul IALOMITA , Sat Boranesti, Com Boranesti, Str. 1 Decembrie 1918 Nr. 143, , deruleaza incepand cu data de septembrie 2024 , proiectul nr 424, intitulat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea