Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Curier Județean

Sălile cu păcănele mai pot funcționa doar în patru municipii și un oraș din Alba – noua lege a jocurilor de noroc

Unirea Ziarul

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Sălile cu păcănele mai pot funcționa doar în patru municipii și un oraș din Alba – noua lege a jocurilor de noroc

Legea votată recent de către Parlament, care interzice sălile de păcănele în localităţile sub 15.000 de locuitori, a fost promulgată miercuri de preşedintele Klaus Iohannis și va intre în vigoare la sfârșitul lunii aprilie.

Odată cu intrarea în vigoare, sălile cu aparate de jocuri de noroc, aşa-numitele „păcănele”, nu mai pot funcționa în județul Alba decât în cinci localități urbane. Este vorba despre Alba Iulia, Blaj, Sebeș, Aiud și Cugir. Toate celelalte localități urbane din județ au mai puțin de 15.000 de locuitori, cât prevede legea.

Astfel, sălile de jocuri de noroc și aparatele de păcănele vor dispărea complet din toată zona Munților Apuseni, inclusiv în Zlatna, dar și în zona orașului Ocna Mureș. Cei care nu își vor închide sălile sau nu vor renunța la aparatele aflate în baruri sau alte locații riscă amenzi uriașe.

„Spaţiul propus, dacă are amplasate mijloace de joc de tip slotmachine astfel cum sunt definite în art. 10 alin. (1) lit. e) din OUG 77/2009, trebuie să se afle într-o unitate administrativ-teritorială cu o populaţie mai mare de 15.000 de locuitori. Dovada numaărului de locuitori se face prin adeverinţă eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află spaţiul propus”, prevede legea promulgată.

Citește și: Un bărbat din Alba a pus ilegal patru aparate de păcănele într-un bar. Daunele uriașe pe care trebuie să le plătească după 10 ani

Actul normativ este în fapt un document de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) din octombrie 2023 pe tema jocurilor de noroc, prilej cu care i-au fost aduse unele modificări.

Actul normativ are ca obiect de reglementare instituirea unor niveluri mai ridicate pentru taxele aferente licenţei de organizare şi de exploatare a jocurilor de noroc, interzicerea băuturilor alcoolice în locaţii, înfiinţarea unui registru al companiilor şi sediilor, majorarea garanţiilor depuse de companii, precum și obligaţia operatorilor de a avea sediul social în România.

De asemenea, actul normativ prevede că statul poate acorda licenţe doar societăţilor înmatriculate în România sau persoanelor juridice constituite legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în state semnatare ale Acordului privind Spaţiul Economic European sau din Confederaţia Elveţiană care au înregistrat un sediu permanent în România.

Citește și: Fără păcănele în orașe: Proiectul care mută agențiile de pariuri la marginea localităților

Veniturile din contribuţiile organizatorilor jocurilor de noroc licenţiaţi încasate de către Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc se virează în procent de 70% către bugetul de stat, din conturile de venituri bugetare în care acestea au fost încasate, în termen de 5 zile lucrătoare a lunii următoare încasării, iar procentul de 30% rămas din totalul sumelor încasate este utilizat pentru activitatea finanţată din venituri proprii.

Operatorii care nu vor respecta noile reguli vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 10.000 de lei și 200.000 de lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: ACCIDENT rutier în Alba Iulia, pe strada Detunata. Două mașini s-au lovit

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: ACCIDENT rutier în Alba Iulia, pe strada Detunata. Două mașini s-au lovit Un accident rutier a avut loc în Alba Iulia, pe strada Detunata, 19 mai, în jurul orei 17:30, după ce două mașini s-au lovit. Pompierii intervin cu două autospeciale. Citește și: Accident rutier grav la Blaj. O persoană a rămas incarcerată după […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea