Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Salariul minim va fi calculat prin raportare la coșul minim de consum: Legea a intrat în vigoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Salariul minim pe economie va fi calculat, începând de anul viitor,  prin raportare la coșul minim de consum, conform unei legi care a intrat în vigoare din 17 august 2020.

Legea nr. 174/2020 modifică și completează prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 217/2000 privind aprobarea coșului minim de consum lunar și a fost publicată în Monitorul Oficial din data de 14 august. Conform acesteia, din 2021, salariul minim se va calcula, în principal, în baza coșului minim de consum pentru un trai decent.

Coșul minim de consum este un indicator stabilit de Institutul Naţional de Statistică – INS, iar prin noua lege a fost adoptată și o metodologie clară de calcul a acestuia, ceea ce nu exista înainte.

În forma anterioară, înainte de ultima modificare, OUG nr. 217/2000 nu stabilea cu claritate cum trebuie să se calculeze valoarea coșului minim, deși această competență revenea INS. Institutul trebuia să revizuiască trimestrial acest indicator, însă ultimele actualizări au avut loc în anul 2004.

Metodologia de calcul prevede o listă cu cantitățile de produse și servicii de bază care sunt necesare unei familii pe o anuită perioadă de timp. La stabilirea valorii minime a coșului se va ține cont de o familie formată din doi adulți salariați, cu vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, și din doi copii, cu vârsta cuprinsă între 12 și 14 ani, respectiv 8 și 10 ani.

Conform legii publicată în Monitorul Oficial și care a intrat în vigoare pe 17 august se vor lua în calcul nu doar acele produse sau servicii strict necesare supraviețuirii, ci și nevoia de educație continuă a unui adult precum și cea de vacanță.

Stabilirea noii metode de calcul a salariului minim nu a fost tocmai ușoară, având în vedere că legea adoptată de parlamentari a fost contestată la Curtea Constituțională. Instanța de contencios constituțional a stabilit că actul normativ nu încalcă legea fundamental, astfel că legea a fost trimisă la promulgare și, mai apoi a fost publicată în Monitorul Oficial, intrând în vigoare pe 17 august.

Pe cale de consecință, conform noii legi, salariul minim va fi stabilit, în viitor, începând cu 2021, în funcție de coșul minim de consum.

Sursa: evz.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Avertismentul experților despre noua înșelătorie telefonică din România: Ce este metoda „spoofing”

Bogdan Ilea

Publicat

în

Avertismentul experților despre noua înșelătorie telefonică din România: Ce este metoda „spoofing” Directoratul Național de Securtitate Cibernetăică (DNSC) a emis un avertisment cu privire la o nouă metodă de fraudă care afectează românii. Această schemă implică folosirea unei tehnici cunoscute sub numele de „spoofing”, prin care atacatorii manipulează afișarea numărului de telefon pentru a părea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea