Rămâi conectat

Actualitate

Salariul minim european trebuie implementat: Ce termen are România să pună directiva UE în practică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Salariul minim european trebuie implementat: Ce termen are România să pună directiva UE în practică

Publicată miercuri, 26 octombrie, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Directiva europeană nr. 2.041/2022 prevede că toate guvernele blocului trebuie să stabilească până în luna noiembrie 2024 nivelul salariului minim pentru fiecare stat în parte.

Așadar, și guvernul României va trebui ca până la termenul prevăzut de directivă să stabilească salariul minim brut pe economie.

Directiva prevede o serie de condiții care trebuie luate în calcul pentru stabilirea salariului minim adecvat, precum și o majorare periodică a salariilor minime, lucru care va trebui să se întâmple cel puțin o dată la doi ani.

Criterii stabilite de directivă

Elit - Gustul Desăvârșit

Directiva europeană nr. 2.041/2022 stabilește criteriile minimale care trebuie să stea la baza salariul minim adecvat, fixat de fiecare stat membru în parte:

– puterea de cumpărare a salariului minim, luând în considerare costul hranei, cheltuielile pentru îmbrăcăminte și cele pentru locuință, precum și, eventual, nevoia de a participa la activități culturale, educaționale și sociale;

– nivelul general al salariilor și distribuția acestora;

– rata de creștere a salariilor;

– nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung.

Mai mult, Directiva stabilește că se pot folosi și valorile de referință utilizate în mod obișnuit la nivel național sau internațional, cum ar fi 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut. Salariile minime legale stabilite folosindu-se aceste criterii vor trebui să fie majorate periodic și în timp util, cel puțin o dată la doi ani.

De asemenea, directiva permite statelor membre să folosească și un mecanism automat de indexare a salariilor minime, folosind orice criterii adecvate (un exemplu ar fi rata inflației) în conformitate cu dreptul național și internațional, însă să nu se ajungă în situația în care salariul minim legal să scadă. În acest caz, valoarea salariului minim adecvat ar trebui să fie actualizată cel puțin o dată la patru ani.

Salariul minim adecvat va fi valabil atât pentru sectorul public, cât și pentru cel privat, aplicabil și lucrătorilor casnici, celor care muncesc la cerere, intermitenți, lucrătorilor pe bază de tichete, lucrătorilor prin intermediul platformelor, stagiarilor, ucenicilor și altor lucrători cu contracte atipice, precum și falșilor lucrători independenți și muncitori nedeclarați, notează Avocatnet. Persoanele care desfășoară, în mod real, activități independente nu intră sub incidența directivei, întrucât nu îndeplinesc criteriile respective.

Directiva urmărește să promoveze și negocierile colective pentru stabilirea salariilor minime, în special la nivel sectorial sau intersectorial. În fiecare stat membru în care rata de acoperire a negocierilor colective este sub pragul de 80% va fi necesară crearea unui cadru de condiții favorabile negocierilor colective, fie prin lege (după consultarea partenerilor sociali), fie printr-un acord cu aceștia.

Statele membre vor trebui, după ce transpun directiva în legislația lor, să efectueze controale și inspecții pe teren care să vizeze, în special, angajatorii care nu se conformează și să verifice dacă sunt respectate obligațiile privind salariul minim adecvat.

Directiva va trebui transpusă în legislația statelor membre, inclusiv România, până în data de 15 noiembrie 2024.

Pe lângă lucrurile pe care le impune statelor membre, această directivă nu stabilește o valoare a salariului minim brut la nivel european, iar valoarea acestuia va fi diferită în toate statele membre. În plus, nu impune ca salariul minim să fie un anumit procent din salariu mediu brut, ci stabilește o serie de condiții care trebuie luate în calcul pentru stabilirea celui minim adecvat. Stabilirea valorii salariului minim va rămâne, în continuare, o prerogativă națională.

Notă: Într-un raport publicat la începutul anului de Avocatul Poporului pe respectarea dreptului la muncă, reprezentanții instituției arătau că, fără urmă de echivoc sau interpretări exagerate, nivelul salariului minim din România este mult sub necesitățile lunare ale unei persoane. Coșul minim de consum pentru un trai decent pentru un adult singur era estimat pentru 2021 la 2.708 lei și deși îngloba anumite creșteri de prețuri, este cu siguranță mai mare în prezent. În prezent, salariul minim brut la nivel de țară este de 2.550 lei, la care netul este de circa 1.500 lei pentru un adult singur.

De pe altă parte, valoarea coșului minim de consum stabilit de Comisia de insolvență la nivel central pentru 2022, ce reprezintă pragul minim sub care nu pot fi stabilite cheltuieli pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil este, pentru o familie cu doi copii sub 14 ani, de 3.048 lei în mediul urban și de 2.464 lei în mediul rural.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

De noaptea minții: Salarii mai mari cu 50% pentru bugetarii care lucreaza cu fonduri PNRR

Ziarul Unirea

Publicat

în

De noaptea minții: Salarii mai mari cu 50% pentru bugetarii care lucreaza cu fonduri PNRR

Angajații bugetari din instituţiile şi autorităţile publice nominalizați în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile precum și cei implicați în implementarea Mecanismului de redresare şi rezilienţă vor beneficia de majorarea salariilor de bază cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat, se arată într-un proiect al Ministerului Muncii.

Practic, această majorare se afla deja în lege, diferența este că au fost introduși cei care se ocupă de implementarea PNRR.

Elit - Gustul Desăvârșit

Această majorare se va aplica proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect.

Prevederile nu sunt aplicabile demnitarilor, cu excepţia funcţiilor de preşedinte și vicepreşedinte al consiliului judeţean şi primar și viceprimar.

Conform legii, se pot înființa posturi în afara organigramei pe perioadă determinată. Ei bine, potrivit documentului Ministerului Muncii, condițiile de înființare a posturilor în afara organigramei și criteriile pe baza cărora se stabilește procentul de majorare salarială pentru persoanele care își desfășoară activitatea în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile în implementarea Mecanismului de redresare și reziliență se va realiza pe baza unui regulament-cadru elaborat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Pentru că vorbim de „procentul de majorare salarială”, de precizat că acestea rămân la fel:

• până la 20 ore pe lună se acordă o majorare salarială de 10%;

• între 21-40 ore pe lună se acordă o majorare salarială de 20%;

• între 41-60 ore pe lună se acordă o majorare salarială de 30%;

• între 61-80 ore pe lună se acordă o majorare salarială de 40%;

• peste 80 ore pe lună se acordă o majorare salarială de 50%.

Angajații din structurile cu rol de organisme intermediare pentru programele operaționale, pe durata desfășurării activității în acest domeniu, în loc de majorarea de până la 25 de clase de salarizare, respectiv de majorarea salariilor de bază cu până la 75%, beneficiază de majorarea salariului de bază, soldei de funcție/salariului de funcție, indemnizației de încadrare cu până la 50%.

“Având în vedere complexitatea și răspunderea activităților desfășurate de Corpul controlorilor delegați, imposibilitatea cooptării controlorilor delegați în echipele de proiect, precum și pentru asigurarea echității la acordarea drepturilor salariale pentru personalul implicat în gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, propunem acordarea unei majorări a salariilor de bază a personalului Direcției generale de control financiar preventiv cu până la 25%, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului finanțelor”, scrie în preambulul documentului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO|Se ascultă în sfârșit vocile celor de pe Racoviță sau e doar ”praf în ochi”?

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

FOTO | Se ascultă în sfârșit vocile celor de pe Racoviță sau e doar ”praf în ochi”?

Acum două zile prezentam situația dezolantă de pe strada Emil Racoviță, astăzi prezentăm rezultatele prezentării. Pe stradă s-au început lucrări de refacere a drumului deplorabil, iar utilajele au fost puse la loc de mare cinste!

Gropile de pe strada Emil Racoviță au fost acoperite cu piatră și pământ, iar drumul a fost tasat cu compactorul. Locuitorii din zonă nu se mai lasă păcăliți și așteaptă să vadă o schimbare adevărată: ”Nu o mai mușcăm și nu ne mai facem speranțe”.

Elit - Gustul Desăvârșit

În ciuda minusurilor privind lipsa canalizării pe toată strada, respectiv a iluminatului public pe jumătate de stradă, cartierul în devenire se poate mândri cu un lucru! Pe 25% din lungimea străzii dispune de cel mai nou trotuar din oraș, de 2 metri lățime, desigur! Proaspăt ”inaugurat”, trotuarul se oprește la intersecția cu strada Petre Ispirescu, unde de altfel, se termină și asfaltul de pe strada Emil Racoviță.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

COD GALBEN de ceață în zona joasă a județului Alba: Vizibilitate sub 200 de metri și izolat sub 100

Ziarul Unirea

Publicat

în

COD GALBEN de ceață în zona joasă a județului Alba: Vizibilitate sub 200 de metri și izolat sub 100

Meteorologii AMN au emis miercuri, 9 noiembrie o nouă avertizare de tip nowcasting cod galben de ceață, pentru județul Alba și alte județe, până la ora 10.00.

Potrivit meteorologilor, se va semnala local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m și izolat sub 100 m.

Elit - Gustul Desăvârșit

Este vizată zona joasă a județului Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea