Salarii mai mici pentru mii de angajați din Educație, după aplicarea ordonanței de corectare a salariilor din sistemul bugetar. Ce spune ministrul Educației

banci scoalaSalariile a mii de angajați din Educație au scăzut cu sume cuprinse între 200 şi 800 de lei, după ce a fost aplicată ordonanţa de corectare a salariilor din sistemul bugetar. Cei mai afectaţi sunt directorii de şcoli care pierd 800 de lei, dacă instituţia are mai puţin de 35 de clase. Sindicaliştii au discutat vineri cu ministrul Educaţiei, iar Mircea Dumitru spune că nu ştie de unde au apărut aceste probleme în modul de calcul, dar că va încerca să le rezolve.

Postul de știri Digi24 prezintă cazul Gherghinei Manoliu, care de mai bine de 30 de ani este contabil la o școală din Iași. Are studii superioare și o funcție de conducere pentru care primea până acum un salariu de 3.676 de lei. În urma corecţiilor stabilite de guvern, venitul i se va diminua cu 876 de lei.  „Mai mic ca acum nu am avut nici când ne-a tăiat Guvernul Boc sumele. Deci când ne-a luat un sfert din salariu nu a fost atât de mic cum rămâne acum”, spune Gherghina Manoliu, contabil şef la Şcoala Alexandru Vlahuţă din Iaşi.

În aceeaşi situaţie se află şi contabilii-şefi care sunt nevoiţi să-şi facă singuri documentele de diminuare a salariilor.„Încă sunt în situaţia de a protesta şi de a nu trimite salariile la aprobat pentru că nu vreau să îmi iau singură indemnizaţia de conducere pe care consider că o merit”, a spus Maria Pricop, contabil şef la Şcoala Gimnazială Bosia, comuna Ungheni, Iaşi.

Sindicaliştii susţin că la negocierile pe tema ordonanţei salarizării li s-a promis că niciun salariu din educaţie nu va scădea.„Diminuările salariale sunt, în medie, de 400 de lei de persoană. Putem spune că în situaţia aceasta sunt aproximativ 2.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ preuniversitar. Directroul pierde în jur de 780 de lei la salariu, dispare indemnizația de conducere pentru secretar și pentru contabilă”, spune sindicalistul Marius Nistor.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun şi ei că ordonanţa trebuie modificată.

„Într-adevăr sunt situaţii generate de aceste modificări, situaţii nefericite de altfel. Vom face toate demersurile necesare astfel ca împreună cu celelalte ministere, şi mă refer aici la Ministerul Muncii, Ministerul de Finanţe, să identificăm soluţiile astfel încât chiar din luna aceatsa lucrurile să poată fi corectate”, a declarat Mirabela Amarandei, purtător de cuvânt al ministerului.

sursa: digi24.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

ioo 4 septembrie 2016 at 23:03

Ce conduce contabila scolii? Toate contabilele din scoli au facut facultati de doi bani – Spiru Haret si altele la fel de ,,valoroase„- si au niste salarii colosale. Nici o contabila dintr-o firma serioasa, cu situatii contabile complexe, nu are un asemenea salariu! Cadrele didactice ar fi fericite sa aiba asemenea salarii.

Secretar scoala 5 septembrie 2016 at 17:25

Aveti perfecta dreptate vis a vis de ,,marii contabili” din scoli.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...