Rămâi conectat

Actualitate

Salarii mai mari în sănătate de la 1 octombrie. Ministrul Muncii: ”Vom avea un sistem medical plătit adecvat”

Ziarul Unirea

Publicat

în

sanatateMinistrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a afirmat, luni seara, după discuțiile cu sindicaliștii din Sănătate, că după 1 octombrie 2016 salarizarea în sistemul medical va fi mai adecvată, ”mai aproape de principiile acestei profesii”.

„Discutăm aici de echitate în sistemul sanitar. Ordonanța 20, pe lângă creșterea salariilor, mai ales pentru zona de rezidenți și la bază, a reașezat niște inechități care erau de neînțeles în acest sistem. Completăm acum prin această măsură pe care am agreat-o împreună (…) prin a aduce și gărzile la un nivel corect de remunerare. Eu cred că după 1 octombrie, fără să avem pretenția că putem să ne comparăm cu Vestul Europei, vom avea un sistem medical plătit mai adecvat, mai aproape de principiile aceste profesii. Cred că este un mesaj important care însă la rândul său are o așteptare și anume să vedem o reformă a sistemului de sănătate, să vedem practic răspunsul în zona sistemului și eliminarea risipei, eficientizarea acestui sistem”, a spus Pîslaru, citat de Agerpres.

El a anunțat că la sfârșitul lunii august — începutul lunii septembrie vor avea loc primele „sub-consultări” pe Legea salarizării unitare.

„Personalul administrativ, mai ales funcțiile comune care nu sunt în domeniul medical, sunt și din învățământ și din administrația publică, vor fi tratate în Legea salarizării unitare și va exista o familie întreagă ocupațională care va fi reașezată după aceste principii de echivalare pe care le-am avut în Legea 284 și care nu au fost aplicate niciodată”, a explicat el.

Întrebat despre buget, Pîslaru a spus că a propus un buget multianual, de 4-5 ani, și prin urmare va fi un proces etapizat.

Reprezentanţii Federaţiei Sanitas, ai Federaţiei Solidaritatea Sanitară şi ai Federaţiei Hipocrat au semnat, luni, alături de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi de ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, o declaraţie comună prin care au convenit că, de la 1 octombrie, va creşte plata gărzilor suplimentare, prin raportarea la salariul de bază majorat.

„În urma întâlnirii de astăzi, 8 august 2016, reprezentanţii Federaţiei Sanitas, ai Federaţiei Solidaritatea Sanitară şi ai Federaţiei Hipocrat, împreună cu ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu şi ministrul Muncii Dragoş Pîslaru, apreciază că oferta făcută medicilor de creştere a salariilor conform OUG 20/2016 şi de creştere a plăţii gărzilor suplimentare, de la 1 octombrie, prin raportarea la salariul de bază majorat este un pas important către normalizarea remuneraţiei în sectorul sanitar”, se arată în declaraţia comună.

Cei cinci semnatari ai declaraţiei mai arată că majorarea plăţii gărzilor va fi implementată imediat ce Guvernul va putea emite ordonanţe. „Creşterea plăţii gărzilor este un angajament ferm şi va fi implementat prin Ordonanţă de Urgenţă de îndată ce Executivul va putea emite din nou acest tip de act normativ. Termenul pentru definitivarea paşilor legislativi este data de 1 octombrie”, scrie în declaraţie.

sursa: Agerpres, adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea