Rămâi conectat

Actualitate

Salariații din mai multe domenii vor fi scutiți de la plata impozitului pe venit: Ce prevede inițiativa legislativă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Salariații din mai multe domenii vor fi scutiți de la plata impozitului pe venit: Ce prevede inițiativa legislativă

O serie se angajați români ar putea să fie scutiți de la plata impozitului pe venit, potrivit unei inițiative legislative care se află pe masa de lucru a senatorilor.

În expunerea de motive a inișiativei legislative se spune că neincluderea industriei de fabricare a băuturilor în sfera de aplicare a Legii 135/2022 va avea un impact semnificativ, cu efecte negative pe termen mediu şi lung, generând un dezechilibru major în industria alimentară.

În document se mai spune că aceste companii din sectorul băuturilor susţin circa 15.000 angajaţi direcţi care vor fi direct afectaţi de această măsură. discriminatorie. Sectorului băuturilor se supune aceloraşi reguli şi norme legislative (atât naţionale cât şi europene) aplicabile restului industriei producătoare de alimente: normele privind siguranţa alimentară, inclusiv cele sanitar veterinare, cele privind etichetarea, informarea şi protecţia consumatorului, legislaţia specifică privind ambalajele şi protecţia mediului.

Totodată, sectorul băuturilor reprezintă o componentă de bază a intregului lanţ alimentar, mai ales în perioade dificile, aşa cum a fost perioada pandemiei. In ultimii doi ani, industria de fabricare a băuturilor a reprezentat un pilon important in procesul de menţinere a lanţului alimentar, fiind nevoită să adopte măsuri excepţionale pentru a se adapta condiţiilor de criză sanitară şi economică.

Documentul mai spune și că o creşterea selectivă a salariilor angajaţilor din industria alimentară va genera o dicriminare nejustificată în piaţa muncii, întrucât unii dintre ei vor avea venituri nete mai mici în raport cu remuneraţia poziţiilor similare din alte ramuri ale sectorului alimentar pentru competenţe şi muncă similare.

La un salariu brut de 3.000 lei, angajatul primeşte un salariu net de 1.775 lei în condiţiile actuale, respectiv 2.363 lei în condiţiile Legii 135/2022, ceea reprezintă, pentru angajat, o creştere a venitului net de 588 lei/lună.

Diferenţa devine mai importantă pe măsură ce nivelul salariului brut creşte. Pentru un salariu brut de 5.000 lei, angajatul beneficiază de un salariu net de 2.925 lei in condiţiile actuale, respectiv de 3.938 lei în condiţiile Legii 135/2022, însemnând o diferenţă în plus de 1.013 lei.

Inițiatorii mai spun că dacă aceste discrepanţe nu vor fi îndreptate de urgenţă, există un risc major de pierdere a forţei de muncă specializate şi a competitivităţii acestei industrii importante pentru economia României.

”Prin urmare, propunem completarea articolului 60, punctul 7, litera a) cu codul CAEN 11 — Fabricarea băuturilor. Faţă de cele prezentate, vă inaintăm prezenta propunere legislativă spre dezbatere şi adoptare, în procedură de urgenţă.

01 – Distilarea, rafinarea şi mixarea băuturilor alcoolice

02 – Fabricarea vinurilor din struguri

03 – Fabricarea x:idrului şi a altor vinuri din fructe

04 – Fabricarea altor băuturi nedistilate, obţinute prin fermentare

05 – Fabricarea berii

06 – Fabricarea malţului

07 – Producţia de băuturi răcoritoare nealcoolice; producţia de ape minerale şi alte ape îmbuteliate”, se spune în propunerea de modificare a legii.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea