Șahistul Mihnea Costachi între premianți la Campionatul internațional de seniori de la Paracin

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

După ce anul trecut au reusit cele mai bune performanțe ale carierei lor șahiste, medalia de bronz la campionatele mondiale de juniori pentru Mihnea Costachi (CSU Alba Iulia), respectiv titlul de campion mondial scolar pentru George Ileana (Sah Club Cugir), juniorii albaiulieni au inceput noul an competitional participand in perioada 15-19 ianuarie la un puternic open international de seniori la Paracin (Serbia).

Paracin SahȘahul din fostele republici yugoslave are o bogata traditie, aici fiind organizate de-a lungul timpului numeroase turnee de mare anvergura. Yugoslavia era unul dintre locurile preferate ale legendarului Bobby Fischer, care era incantat de pasiunea extraodinara pentru sah a fanilor locali, dar si ale probabil celui mai mare sahist al tuturor timpurilor, Garry Kasparov, care si-a inceput fabuloasa cariera internationala castigand un turneu la Banja Luka. Cu siguranta aceasta ambianta propice pentru sah explica numarul mare de participanti la turneu, 99 din 5 tari, dintre care un mare maestru international, 4 maestri internationali si 8 maestri FIDE, desi premiile au fost destul de modeste, locul 1 fiind premiat cu echivalentul a circa 1000 lei.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Neinvins pe parcursul celor 7 runde desfasurate, Mihnea Costachi (14 ani) a acumulat 5,5 puncte (4 victorii si 3 remize), cu o jumatate de punct mai putin decat primii doi clasati, maestrii internationali sarbi Mladen Milenkovic si Boroljub Zlatanovic, clasandu-se la final pe locul 6 in urma aplicarii criteriilor de deparatajere. Pe langa satisfactia de a fi remizat in ultima runda cu piesele negre impotriva principalului favorit al turneului, marele maestru international Bosko Abramovic (Serbia), elevul Colegiului National “Horea, Closca si Crisan” din Alba Iulia a obtinut si premiul special pentru cel mai bine clasat junior din turneu.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Avand o experienta mult mai redusa in turnee de seniori, George Ileana (13 ani – Scoala gimnaziala “Avram Iancu” Alba Iulia) a reusit o evolutie buna, obtinand 4 puncte in cele 7 partide si clasandu-se la final pe locul 33 dintre cei 99 de participanti.

Participarea tinerilor sahisti albaiulieni la openul din Serbia s-a realizat cu sprijinul IPEC SA, o companie care dincolo de tehnologie si inovatii acorda o atentie deosebita nu doar oamenilor din companie, ci si unor tineri talentati din comunitatea locala, in scopul de a participa ca parteneri la constructia comunitatii din care fac parte cei peste 750 de angajati ai companiei. Initiat anul trecut, sprijinul acordat de IPEC SA celor mai talentati tineri sahisti albaiulieni va continua si in anul 2015, Mihnea Costachi si alti juniori albaiulieni remarcati pe plan national si international urmand a fi sustinuti pentru a participa la turnee nationale si internationale.

Pentru Mihnea Costachi urmeaza participarea la unul dintre cele mai puternice openuri internationale din Balcani, Campionatul International Open al Bulgariei, care se va desfasura in perioada 1-8 februarie la Plovdiv, si la care s-au inscris pana astazi aproape 200 de participanti, 14 dintre acestia avand titlul de mare maestru international, iar altii 46 titlurile de maestri internationali sau FIDE!

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei

1 comentariu

haha 21 ianuarie 2015 at 10:45

Mihnea,

Daca vrei sa ajungi sportivul jjudeţului, eu zic sa te apuci şi de powerlift. Nici nu tb sa faci eforturi supraomenesti. Dimineaţa, 10 min sunt suficiente. Ca un fel de inviorare. Ca cica la concursuri, oricum, participi cam…tu cu tine…deci câştigi. Mno, acum daca te întreabă cineva pe cine ai învins…te faci şi tu ca nu întelegi.

Comentariile sunt oprite