Ziarul Unirea

Ruinele primei biserici creştine din Transilvania descoperite la Alba Iulia vor fi dezgropate şi puse în valoare

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

*Proiectul de valorizare a vestigiilor descoperite pe platoul din faţa Catedralei Romano-Catolice aparţine Primăriei Alba Iulia şi CJ Alba

*Pentru construirea unei cupole imense din sticlă care să protejeze zidurile bisericii sunt necesare 4 milioane de euro

ELIT

Prima biserică creştină din Transilvania ale cărei vestigii au ieşit la iveală în vara anului trecut pe platoul din faţa Catedralei Romano-Catolice poate deveni un punct de atracţie european şi ruinele acesteia trebuie neaparat puse în valoare. Aprecierile aparţin primarului municipiului Alba Iulia Mircea Hava care a declarat miercuri că are un plan ca, împreună cu Consiliul Judeţean Alba şi Ministerul Culturii să transforme ruinele acestei spectaculoase descoperiri într-un motor al atracţiei turistice în Cetate Alba Carolina.

Suma necesară punerii în valoarea a acestui obiectiv este de cel puţin 4 milioane de euro în condiţiile în care ruinele bisericii, momentan acoperite în vederea conservării zidurilor, ar trebui protejate cu o cupolă imensă de sticlă.

„Am purtat mai multe discuţii cu cei de la Ministerul Culturii care spun că au în curs un proiect de punere în valoare a Bisericii Creştine de secol X. Noi nu am văzut încă acest proiect, aşteptăm ca în următoarele două luni să vedem ce se întâmplă, ce facem noi, autorităţile locale, şi ce fac ei, cei de la minister, câţi bani pune primăria, câţi bani pune Consiliul Judeţean Alba şi câţi guvernul. Dacă nu se înntâmplă nimic, am vorbit deja cu preşedintele Consiliului Judeţean Alba Ion Dumitrel şi suntem hotărâţi să preluăm noi obiectivul şi să-l punem în valoare, însă de preferat ar fi o implicare a celor trei părţi. Este un obiectiv mult prea important, este prima biserică creştină din Transilvania. Acea biserică poate deveni un punct de atracţie european, trebuie să avem curajul să spunem lucrurilor pe nume, trebuie să avem curajul să rescriem un pic istoria, să spunem cine i-a pus lui Ştefan coroana pe cap (n.r. – Ştefan cel Sfânt, creştinătorul Ungariei)”, a spus Hava.

Edilul este convins că nu va întâmpina dificultăţi în a-i convinge pe reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia să cedeze terenul pe care au fost descoperite ruinele bisericii şi care este proprietatea lor. „Am discutat deja cu romano-catolicii şi ne vom mai întâlni să discutăm. Ne înţelegem bine cu ei, am colaborat foarte bine până acum. Sunt sigur că vor înţelege că şi ei fac parte din această comunitate şi că Cetetea trebuie să se dezvolte”, a explicat Mircea Hava.

Cercetările arheologice efectuate în zonă în prima parte a anului 2011 au dus la concluzia că prima biserică creştină din Transilvania, datând cel mai probabil din secolul X, a fost construită la Alba Iulia. Şantierul arheologic a fost coordonat de arheologul expert dr. Daniela Marcu Istrate. Aici au ieşit la iveală indicii care indicau existenţa unei biserici creştine timpurii, construită sub influenţa arhitecturii bizantine, absida semicirculară descoperită sugerând acest lucru. Cel mai probabil aceasta a fost ctitorită de principele Gyula creştinat la Constantinopol (secolul X). Oricum specialiştii bănuiau încă din anii ’70, ca urmare a cercetărilor efectuate de arheologul Radu Heitel, că aici a existat o biserică creştină pe ruinele căreia a fost construită ulterior prima Catedrală romano-catolică.

Dimensiunile exterioare ale bisericii sunt 20,70 m pe axa est-vest, respectiv 12 m pe axa nord-sud, grosimea medie a zidurilor fiind de 1,20 m. Absida semicirculară are o deschidere la nivelul arcului de triumf de circa 8 m, iar lungimea în ax este de circa 7,30 m. Nava bisericii este un pătrat cu latura de 12 m, iar în zona centrală se află fundaţiile a 4 stâlpi care susţineau o cupolă, poate un mic turn.

Potrivit Danielei Marcu Istrate acest plan în formă de cruce greacă înscrisă este specific arhitecturii bizantine şi confirmă datarea timpurie a bisericii. Pe ruinele bisericii s-a dezvoltat ulterior un cimitir care a debutat la mijlocul secolului al XI-lea şi a fost închis în prima treime a secolului al XIII-lea, odată cu finalizarea catedralei actuale. Specialiştii au stabilit pe baza vestigiilor descoperite în şantier că biserica era deja demolată în jurul anului 1050, probabil demolarea a intervenit în momentul deschiderii şantierului catedralei romano-catolice.

Din edificiu se mai păstrează în stare perfectă doar absida, parţial zona umerilor, parţial laturile de nord, vest şi sud, colţul de nord-vest cu un fragment de elevaţie şi integral cei patru stălpi centrali.

 

Mai multe articole pe acceaşi temă pe link-urile:

http://www.ziarulunirea.ro/prima-biserica-crestina-din-alba-iulia-probabil-si-din-transilvania-identificata-in-cetate/

http://www.ziarulunirea.ro/specialistii-confirma-existenta-la-alba-iulia-a-primei-biserici-crestine-din-transilvania-confirmata-de-specialisti/

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

16 Comentarii

Lorin 18 ianuarie 2012 at 16:38

Sunt foarte fericit ca se pune in valoare. Asta e un plus pentru Alba Iulia

ok 18 ianuarie 2012 at 17:45

ok…dar mai asteptati putin. Pina acum doar doamna Marcu Istrate a afirmat ca este vorba de ruinele unei biserici iar raportul ei arheologic nu este publicat inca.
Afirmatii ei si supozitiile lui Radu Heitel sint combatute de alti istorici si arheologi.
Pina nu se pun arheologii adevarati de acord ar fi bine sa asteptati cu cupola.
Deocamdata doamna Istrate trebuie sa raspunda la intrebarea de ce oamenii acelor vremuri ar fi demolat o biserica mare ca sa construiasca una mai mica la citiva metri mai la sud (catedrala romano catolica a ajuns la forma de astazi in peste 600 de ani). Si evident sa prezinte raportul arheologic spre evaluare stiintifica.

Mihai 18 ianuarie 2012 at 17:55

Initiativa laudabila, bravo! dar va rog nu o cupola de sticla(daca se intentioneaza a se realiza in adevaratul sens al cuvantului), sunt multe variante arhitecturale pentru a proteja structura fara sa o dam in ridicol. Este destul kitch in orasul asta, sa imbracam si monumentele in inevisuri ce nu vor face decat sa dauneze atat obiectului cat si zonei inconjuratoare. In locul proiectelor luate la lictiatii mai mult sau mai putin transparente si implementarea unor proiecte mai mult sau mai putin dorite de pupulatie, propun sa luam exemplul tarilor occidentale si chiar a altor orase din tara, prin organizarea concursurilor de arhitectura. O varianta mult mai corecta profesional cat si pentru populatia orasului.
Sper ca veti lua in considerare acest mod de desfasurare a lucrurilor, atat pentru corectitudinea sa cat si pentru a evita posibile discutii si critici cand va fi prea tarziu.(a se vedea pozitia revistelor de specialitate precum si a sefului OAR Serban Tiganas cu privire la calitatea restaurarii cetatii, sau reactia societatii civile si a multor sociologi, peisagisti si istorici cu privire la Parcul Custoza)

ok 18 ianuarie 2012 at 19:33

daca nu pica basescu..proiectul o sa il faca tot lancrajan sau sabau tatar mircea. Adica tot pe pile.

Dorin 19 ianuarie 2012 at 8:44

Oare Tiganas n-o fi avand niciun interes , la cat a atacat repetat ceeace se face in cetate ? Oare bucuresteanul si ai lui n-or fi vrut sa castige ei licitatia de proiectare ? Sunteti siguri ca , daca a fost ales seful OAR , este cel mai bun arhitect din tara ? Hai sa fim seriosi , doar stim cum se fac alegerile , ca si la magistrati , pe gasti ! Sau o fi mai patriot decat albaiulianul Lancranjan ? Numai naivii pot musca asemenea atacuri gen Tiganas .Speculantii gen Florin Roman , si daca proiectul era facut de Tiganas , tot spunea ca Hava a luat spaga , si mai spunea : de ce nu au castigat ai nostri , sa ramana banii in judet ( stiti cum e treaba , daca nu faci nimic esti criticat , iar daca faci ceva , sigur ai luat spaga , ai furat :))

Mihai 19 ianuarie 2012 at 9:00

Se vede ca nu stii despre ce vorbesti. Daca te-ai fi interesat umpic mai mult ai fi stiut ca Tiganas nici nu a participat la licitatie, biroul lui nu este specializat pe lucrari de restaurare si nu se baga in proiecte pe care nu le poate duce la capat cu succes. De asemenea pe langa titlul de OAR este unul din cei mai integri oameni din bransa sa, drept pentru care este si respectat. De asemenea portofoliul sau nici nu poate fi comparat cu cel al lui lancrajan.
Si daca ai avea macar cea mai mica idee despre subiect ti-ai da seama ca criticile au fost la obiect, nu aberatii politice, nu mai politizati orice in PD vs PNL vs PLM, asa stricati orice incercare de a aduce un aport pozitiv la o idee.
PS: Tiganas e Clujean, architect si profesor RESPECTAT!

Dorin 19 ianuarie 2012 at 10:11

Daca biroul lui Tigans nu este specializat in lucrari de restaurare , de ce le comenteaza ? Poti exclude intentia lui de a-si ajuta prietenii , in calitatea pe care o detine ? Eu nu am vorbit de partide , ci despre persoane care au fost implicate in contradictii cu tenta mizerabila … , si pana la urma , nimeni nu e sfant , cat ar fi de respectabil .

Mihai 19 ianuarie 2012 at 12:41

Daca biroul lui tiganas nu lucreaza in restaurare este optiunea lor, insa asta nu inseamna ca nu cunoaste problema. Este o tema ce se studiaza inca din facultate si majoritatea arhitectilor o cunosc mai mult sau mai putin, iar cu putina informare iti dai seama daca un lucru e facut bine sau nu. Discutia a deviat intr-un fel de pro si contra Tiganas, cand de fapt nu asta este esenta, din partea mea sa critice si un preot, atata timp cat argumentele sale sunt corecte, documentate si la subiect.
Si nu , nu pot exclude intentia lui de a-si ajuta prieteni, dar atata timp cat nu a facut nici un apropo de genul „X ar fi facut mai bine” ci doar a criticat modul de realizare a lucrarilor. Insa orgoliul face ca o critica constructiva sa fie interpretata ca intentie de a prelua initiativa.
Tot ce vroiam sa arat in primele mele comentarii e ca pana in prezent lucrarile sun indoielnice (lucru cu care vad ca suntem de acord), iar ca alternativa nu prezenam un individ ci un mod de desfasurare ce ofera egalitate pt toti si gasirea unei solutii potrivite din zeci, poate sute de variante.
Din acel buget de peste 4 milioane de euro sunt sigur ca organizarea unui concurs cu premii totale de zeci de mii de euro ar atrage zeci de participanti atat din tara cat si din strainatate, precum si o mai buna vizibilitate in mediul arhitecturii (da domnilor edili, va puteti spala din imaginea patata cu un lucru de genul acesta!).
Domnii de la conducere ar trebui sa inteleaga ca cifrele sunt impresionante acum, dar calitatea este cea ce va aduce un flux continuu de turisti, nu va veni nimeni sa viziteze „orasul in care s-au investit peste 50 de milioane de euro” si nimeni nu se va poza cu o poarta de 500.000 de euro. Cifrele si povestile sunt pentru campania electorala nu pentru promovarea turismului.

ok 19 ianuarie 2012 at 20:13

Lancrajan are stampila de restaurator, dar se vede cu ochiul liber ca nu se pricepe.
Singurul lucru pe care il face acest Dorin este sa il apere pe Hava si gasca lui de hoti si impostori.
Comentariile de aici au inceput relativ la obiect, dar a venit acest Dorin aerian, pedelichea de serviciu, individ cu soricul gros, un Goebless in miniatura, care bate cimpiii.
Sa traiasca PDL-ul si dorin, sluga sa credincioasa

Dorin 19 ianuarie 2012 at 22:28

Sti ca este o floare , OCHIUL BOULUI ? Eu nu am facut aprecieri cum vrei sa dai de inteles ca te-ai pricepe (se vede cu ochiul liber !!) , desi sunt convins ca habar n-ai , ci m-am referit la posibile interese ale lui Tiganas ;vad ca o dai pe politica , deci interventia ta este clara :esti in cadrul atributiunilor de serviciu -sluga aliantei rosii USL .

Dorin 19 ianuarie 2012 at 22:35

… dar cu Goebbels ce-ai avut , de i-ai stalcit numele ?… ca se vede `cu ochiul liber` :))

salvati rosia montana 21 ianuarie 2012 at 23:41

lumea o da pe politica pentru ca esti membru PDL si ai o functie de conducere in PDL Alba Iulia. In plus, slujba ta este sa scrii postari pdliste pretinzind ca esti un simplu cetatean. Din pacate esti doar simplu.

Mihai 19 ianuarie 2012 at 0:17

Doar orgoliul sau ignoranta i-ar putea face sa refuze alte pareri. Probabil daca le-as reprosa ca transforma orasul intr-un parc tematic ar lua-o ca pe un compliment. Din cate am vazut nu sunt in stare sa faca diferenta intre a conserva, restaura sau renova.. deci nu are rost sa intru in discutii despre adevaratele valori arhitecturale si pastrarea lor, pt ca de crearea unora noi de catre dansii m-am lamurit ca nu poate fi vorba.
Calitatea conteaza mai mult decat orice cifre de posterele de propaganda turistica

HH 19 ianuarie 2012 at 10:17

NU AU VAZUT PROIECTUL, DAR STIU CA VA COSTA „CEL PUTIN ” 4 MILIOANE DE EURO !!!
CE MIZERIE, SPER SA NU MAI APUCE IN FUNCTIE SI ACEST COMISION !

Mihai 19 ianuarie 2012 at 12:54

Un sit arheologic datand din epoca fierului cu o suprafata de 3500 mp pus in valoare cu doar 1 milion de euro!!!!

http://www.archdaily.com/89460/musealization-of-the-archaeological-site-of-praca-nova-of-sao-jorge-castle-jlcg-arquitectos/

Nu o prezit ca solutia potrivita pentru Alba Iulia, ci doar pt a vedea ce se poate face cu mult mai putini bani, pe o suprafata mult mai mare, o solutie arhitecturala adecvata sitului si o calitate impecabila a lucrarilor. Nu o cupola, ca asa i se pare lui hava ca da bine, conform educatiei lui in domeniu.
Lasati oamenii competenti in domeniu sa ia deciziile, ARHITECTURA NU E POLITICA!

ok 19 ianuarie 2012 at 20:17

cu o precizare.
Lancrajan poate sa faca proiecte, dar proiectele sale sa participe la licitatii reale, in conditii de concurenta, si nu in licitatii trucate in care Lancrajan este singurul participant (prietenii stiu de ce….)
Fara hotii si fara pile in realizarea de proiecte! Asta poate duce la lucrari cu adevarat de valoare si la costuri decente

Comentariile sunt oprite