Rămâi conectat

Ştirea zilei

Roşia Montană nu poate fi inclusă pe lista UNESCO

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Potrivit studiului arhitectului britanic Dennis G. Rodwell, expert UNESCO şi membru ICOMOS, consultant al Diviziei Patrimoniu Cultural şi al Centrului Mondial al Patrimoniului, propunerea venită din partea unor organizaţii neguvernamentale de a include Roşia Montană în patrimoniul UNESCO contravine procedurilor instituţiei şi este nefondată. În raportul intitulat Reflecţii privind relevanţa şi adecvarea declarării Roşia Montană ca Obiectiv de Patrimoniu Mondial al UNESCO, Dennis Rodwell arată că propunerea de a include Roşia Montană pe lista tentativă a UNESCO are „deficienţe majore” şi ar trebui abandonată imediat. „Sugestia de a include Roşia Montană pe lista tentativă UNESCO, afirmă expertul britanic, pune la îndoială integritatea procesului de selecţie şi are potenţialul de a discredita România în obligaţiile sale, ca semnatar al Convenţiei Mondiale UNESCO pentru Patrimoniu, din 1972, precum şi de a-i slăbi poziţia în cazurile cu adevărat justificate”. Principalele concluzii ale raportului independent al lui Dennis Rodwell pot fi sintetizate după cum urmează:
lPropunerea de a include Roşia Montană pe lista Patrimoniului Mondial contravine criteriilor UNESCO
lFără susţinerea comunităţii locale, niciun sit nu poate fi propus pentru a fi nominalizat ca monument UNESCO
lUNESCO, o organizaţie a cărei reputaţie este angajată în conservarea autentică a siturilor de patrimoniu cultural, este în pericol de a fi asociată cu organizaţii neguvernamentale care se opun continuităţii caracterului minier al Roşiei Montane.
În sprijinul afirmaţiilor sale, Dennis Rodwell aduce recomandările recente ale UNESCO, aşa cum au fost ele reiterate de ultima întrunire a Comitetul pentru Patrimoniu Cultural Universal (World Heritage Committee), din vara acestui an de la Brasilia, potrivit cărora susţinerea comunităţii este esenţială pentru înscrierea unui sit pe lista tentativă. În raportul său, expertul UNESCO atrage atenţia asupra faptului că, prin susţinerea publică, de către anumite ONG-uri, a înscrierii sitului Roşia Montană pe lista tentativă a organizaţiei, se încearcă implicarea reputatului for într-o dispută care are drept obiectiv blocarea unui proiect industrial şi nu o mai bună protejare a patrimoniului. „Propunerea de a include Roşia Montană pe lista tentativă coincide cu o campanie a unor organizaţii neguvernamentale de a bloca proiectul minier din zonă şi nu poate fi disociată de respectiva campanie”, constată arhitectul britanic în raportul său.
Referitor la situaţia altor zone miniere din lume, arhitectul britanic Dennis Rodwell subliniază în raportul său faptul că, în general, siturile miniere au devenit monumente UNESCO numai după ce toate operaţiunile miniere comerciale au fost definitiv încheiate, „cu singura excepţie a minei de sare Wieliczka (Polonia), care, din diverse motive artistice şi turistice, este un caz special”. Mai mult decât atât, „nu există niciun precedent în care un sit minier să fi fost propus pentru nominalizare ca monument UNESCO în scopul împiedicării operaţiunilor miniere comerciale”, arată Dennis Rodwell în raportul său, referindu-se la situri miniere care sunt deja înscrise pe lista patrimoniului UNESCO.
Patrimoniul de la Roşia Montană este o componentă importantă a proiectului minier propus de RMGC. Pornind de la prevederile legale în vigoare, compania a întreprins în zonă un amplu program de cercetare arheologică, în valoare de 11 milioane USD, care a scos la lumină vestigii până atunci necunoscute, prin eforturile a 80 de cercetători români şi străini. De asemenea, RMGC a inaugurat în februarie 2010 prima clădire restaurată din centrul istoric al comunei, care adăposteşte în prezent expoziţia permanentă de istorie a mineritului, „Aurul Apusenilor”. Pentru a continua lucrările de cercetare, conservare şi punere în valoare a patrimoniului, RMGC a alocat deja un buget suplimentar de 35 de milioane USD pentru crearea unui muzeu modern al mineritului, protejarea in situ a galeriilor romane din centrul istoric şi pentru restaurarea în întregime a acestuia, după demararea proiectului minier.

lDespre Dennis G. Rodwell
Arhitectul britanic Dennis G. Rodwell este membru în numeroase organizaţii şi instituţii active în domeniul protecţiei patrimoniului şi asigurării dezvoltării durabile, printre care Consiliul Internaţional al Monumentelor (ICOMOS), Asociaţia pentru Arheologie Industrială (AIA), Asociaţia Europeană pentru Istorie Urbană (EAUH).  În România, arhitectul britanic a lucrat în ultimii zece ani, inclusiv la proiectul de plasare a centrului istoric al oraşului Sibiu pe lista UNESCO a patrimoniului mondial, demers deocamdată nefinalizat.
În vederea documentării pentru întocmirea raportului, în perioada mai-noiembrie 2010, Dennis Rodwell s-a aflat de mai multe ori la Roşia Montană, unde a avut întâlniri cu primarul comunei, Eugen Furdui şi cu locuitorii zonei. În iunie 2010, edilul Roşiei Montane i-a comunicat expertului UNESCO faptul că iniţiativa de a include Roşia Montană pe lista tentativă UNESCO nu este susţinută de comunitatea locală, atitudine împărtăşită opiniei publice şi prin intermediul unei scrisori deschise remise forurilor UNESCO în iulie 2010. „Comunitatea locală şi-a construit, conform principiului participativ, Planul strategic de dezvoltare socio-economică a comunei Roşia Montană, adoptat prin votul democratic al reprezentanţilor comunităţii locale. Acest document subliniază dezvoltarea strategică viitoare a comunei, bazată pe resursele naturale ale acestei zone – zăcământul aurifer – în paralel cu punerea în valoare în scopuri turistice a moştenirii culturale. De aceea, iniţiativa de listare UNESCO vine în contradicţie cu voinţa democratic exprimată a comunităţii locale”, se arată în scrisoarea semnată de autorităţile locale din Roşia Montană, Bucium, Câmpeni şi Abrud, precum şi de reprezentanţii a 19 organizaţii naţionale şi regionale.
În prezent, Dennis Rodwell face cercetări pentru o lucrare amplă care va fi publicată în 2011, ce va analiza primii 40 de ani ai UNESCO World Heritage Convention (1972-2012) şi direcţiile pentru viitor. Mai multe informaţii despre activitatea expertului, pe site-ul http://www.dennisrodwell.co.uk. (A.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Prăpăd la Sohodol după o vijelie puternică: Mai mulți copaci, puși la pământ de vântul puternic

Ziarul Unirea

Publicat

în

Prăpăd la Sohodol după o vijelie puternică: Mai mulți copaci, puși la pământ de vântul puternic O vijelie puternică a făcut prăpăd la Sohodol. După zilele caniculare, furtunile lovesc cu la fel de multă putere mai multe zone din județ. Citește și: VIDEO | Natura s-a dezlănțuit vineri la Șibot: Ploaie torențială și rafale de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea