Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Romtehnica, compania de import-export a MApN, a exportat în 2022 în Ucraina „drone, nave spațiale, inclusiv sateliți, și vehicule de lansare suborbitale și spațiale” de zeci de milioane de euro

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Romtehnica, compania de import-export a MApN, a exportat în 2022 în Ucraina „drone, nave spațiale, inclusiv sateliți, și vehicule de lansare suborbitale și spațiale” de zeci de milioane de euro

Romtehnica, compania de import-export a MApN, este în topul exportatorilor români în Ucraina atât în 2022, cât și în primele cinci luni ale acestui an. În top 10, este și ROMARM, compania Ministerului Economiei, care are subordonate toate fabricile de muniție și armament de stat, scrie Europa Liberă.

În 2021 și până în mai 2023, totalul exporturilor militare și de drone ale României în Ucraina se ridică la peste 56 de milioane euro. Valoarea reală ar putea fi mai mare, INS nefurnizând detalii privind anumite exporturi.

Reprezentanții Ministerului Apărării și Romtehnica refuză să răspundă despre tranzacțiile cu Ucraina. Ministrul Economiei, Florin Spătaru, confirmă faptul că companiile militare românești au primit comenzi sporite de muniție din străinătate.

INS nu precizează ce ajutor militar a transmis România în mod concret către țara vecină, dar conferă o perspectivă asupra exporturilor de echipamente care pot sprijini apărarea Ucrainei. Informația lărgește dezbaterile privind rolul strategic al României în războiul din Ucraina.

Anul trecut, din România au fost trimise în Ucraina părți de vehicule aeriene încadrate în categoriile comerciale de export „drone, nave spațiale, inclusiv sateliți, și vehicule de lansare suborbitale și spațiale” în valoare de 51.815.820 de euro.

Potrivit surselor Europa Liberă, exportul a fost realizat, cel mai probabil, de o companie sau mai multe cu acționariat privat, întrucât companiile de stat românești nu ar produce drone militare. În plus, nu se știe dacă este vorba despre drone militare sau civile.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Plata pensiilor pentru luna mai devansată. Pensiile se plătesc înainte de Paște

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pensii 2024 | Plata pensiilor pentru luna mai devansată. Pensiile se plătesc înainte de Paște Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, anunță faptul că pensiile vor fi plătite înaintea sărbătorilor pascale. În acest sens, Casa Națională de Pensii urmează să vireze, până pe 30 aprilie, fondurile către Poșta Română și către băncile comerciale. De asemenea, Guvernul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea