Românii se scapă de lei. Tot mai mulți îi schimbă în euro

Paul Voicu - Primar 2020

Românii se scapă de lei. Tot mai mulți îi schimbă în euro

De cel puțin 20 de ani, românii arată că nu au au încredere în moneda națională și preferă să își păstreze economiile în alte valute. Tendința nu doar că nu s-a schimbat în 2019, din contră, preferințele pentru economisire au relevat același comportament.

Românii preferă să economisească în valută mai mult decât în moneda naţională, relevă statisticile BNR date publicităţii pentru primele şase luni ale acestui an. Este un comportament care se menţine constant în ultimii 20 de ani.

ELIT

Fie că a fost vorba despre dolarul american sau marca germană, înainte să apară moneda unică europeană, fie că a fost, după 2007, euro, românii au preferat valutele altor țări pentru a-și păstra economiile, semn că nu încredere în moneda națională.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, depozitele în valută a crescut cu 16%, de două ori mai mult faţă de creşterea depozitelor în lei, care s-au mărit cu 8% în primul semestru din acest an comparativ cu semestrul I din 2018.

Mihail David - 2020

Procentul de creştere, dublu pentru valute faţă de procentul de majorare în lei, ar putea fi un indiciu că cei care îşi ţin economiile în bănci se tem mai mult că leul s-ar putea devaloriza faţă de euro şi mai puţin de rata inflaţiei/creşterea preţurilor.

Prin urmare, schimbă leii în valută şi fac depozite în bănci, deşi dobânzile la euro – valuta preponderentă în care se deschid depozitele – sunt şi ele mult sub rata inflaţiei.

Astfel, dobânzile oferite de băncile comerciale pentru depozitele în euro la termen de un an se situează între 0 şi 1%. Argumentul unui deponent prudent, dincolo de gradul de risc zero, ar fi acela că depozitele bancare sunt ferite de volatilitatea monedei naţionale faţă de euro sau de alte valute, arată
adevărul.ro.

Cifra anualizată din ultimele şase luni pentru inflaţie s-a menţinut la peste 4%, iar comparaţia cu dobânzile oferite de bănci la depozitele pe 6 şi pe 12 luni indică un randament net inferior acesteia, chiar dacă la 30 iunie a.c. aceasta a scăzut uşor, la 3,8%.

În plus, în ultimele 12 luni avansul depozitelor în lei ale populaţiei este de doar 4,7%, în timp ce creşterea depozitelor în valută este de 13,8%.

sursa: capital.ro

Facebook Twitter Google+ YouTube 

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...