Actualitate
Românii pot amâna plata ratelor pentru o perioadă de nouă luni. Cine și în ce condiții poate beneficia
Românii pot amâna plata ratelor pentru o perioadă de nouă luni. Cine și în ce condiții poate beneficia
Guvernul aprobă, în ședința de miercuri, suspendarea plății ratelor la bănci pentru o perioadă de nouă luni, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.
„Vom continua să adoptăm măsurile cuprinse în planul Sprijin pentru România. Vom aproba suspendarea plății ratelor bancare pentru o perioadă de nouă luni. Vor beneficia atât persoanele fizice, cât și firmele care întâmpină greutăți generate de creșterea prețurilor și a tuturor elementelor care țin de inflația pe care o resimțim cu toții”, a anunțat Nicolae Ciucă la începutul ședinței de guvern.
Persoanele juridice şi persoanele fizice afectate de criză vor putea solicita amânarea plăţii ratelor la credite pe o perioadă de până la nouă luni, potrivit proiectului de ordonanță de urgență lansat luni în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor.
„Moratoriul se adresează atât persoanelor juridice, cât și persoanelor fizice afectate de această criză și prevede posibilitatea amânării la plată pe baza solicitării adresate de debitor către creditor pe o perioadă limitată de până la 9 luni. Obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor de către creditori până la data de 30 aprilie 2022, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă de cel mult 9 luni”, potrivit proiectului de ordonanță de urgență.
Pentru debitorii persoane juridice se prevede prezentarea unei declarații pe propria răspundere privind afectarea, în sensul scăderii, cu minimum 25%, a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021. În situația debitorilor care nu au o perioadă similară de raportare în anul 2021, fiind înființați cu mai puțin de un an în urmă, analiza se va realiza prin raportare la media rezultatelor de la înființare, privind angajamentul de a nu distribui/plăți dividende și de a nu acorda sau rambursa credite către acționari pe perioada aplicării facilității de amânare la plată cu excepția întreprinderilor publice așa cum sunt definite în Ordonanța de urgență nr. 109/2011.
Pentru debitorii persoane fizice se prevede prezentarea declarației pe propria răspundere cu privire la faptul că au înregistrat o creștere cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creșterii prețurilor în contextul crizei actuale, în ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.
Proiectul stabilește capitalizarea dobânzii la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare, singura excepție prevăzută fiind pentru dobânzile amânate la plată aferente creditelor ipotecare acordate persoanelor fizice prin programul Noua Casă, cu modificările și completările ulterioare aduse programului. În acest caz, dobânda aferentă perioadei de suspendare reprezintă o creanță distinctă, căreia i se aplică o dobândă de 0% și pentru care statul, prin Ministerul Finanțelor, acordă creditorilor o garanție pentru riscul de neplată.

Actualitate
Producția de grâu în România, în scădere. Petre Daea: Este cu 15, maxim 18% mai mică față de anul trecut
Producția de grâu în România, în scădere. Petre Daea: Este cu 15, maxim 18% mai mică față de anul trecut
Petre Daea, ministrul Agriculturii, a declarat miercuri, 10 august, că producția de grâu din acest an, obținută la nivel național, este cu 15 până la 18% mai mică decât cea de anul trecut.
„Este mai mică decât anul trecut. Ea este cu 15, maxim 18% mai mică față de anul trecut”, a spus Petre Daea, la finalul ședințeie de Guvern de miercuri.
El spusese anterior că recoltarea grâului s-a încheiat, iar producția acoperă necesarul pentru piața internă și pentru export.
Ministrul a precizat că săptămâna viitoare va avea cifrele exacte despre producția din acest an.
„Am realizat o producție care asigură confortul economic al fermierilor, deci la o producție la care s-a gândit fiecare fermier, cu excepția a trei zone: Vrancea, Buzău și Galați, sunt zonele unde pierderile de recoltă la grâu nu le crează un confort necesar. Aici lucrurile vor sta într-un alt sertar al sprijinului, în funcție de situație”, a declarat ministrul.
Sursa: antena3.ro
Actualitate
Motivele masacrului din Argeș: Ce l-a împins pe criminal să-i ucidă pe cei cinci membri ai familiei
Motivele masacrului din Argeș: Ce l-a împins pe criminal să-i ucidă pe cei cinci membri ai familiei
Cinci persoane din comuna Bascov, judeţul Argeş, au fost găsite ucise în cursul zilei de marți, 9 august. Printre victime se află şi un copil de 5 ani. Armele crimei de la Bascov au fost un ciocan și mai multe pietre, iar imaginile de la locul masacrului i-au șocat până și pe anchetatorii cu zeci de ani de experiență.
Întreaga comunitate este în stare de șoc. Oamenii cunoșteau familia și spun că ucigașul era un individ cu probleme psihice, dar un om liniștit care nu a lăsat vreo secunda de bănuit că ar fi un ucigaș.
Supărarea lui ar fi pornit de la un cadou. Vecinii spun ca ar fi fost furios din cauza faptului că îi oferise un lănțișor nepoatei sale, dar aceasta refuza să îl poarte.
Surse din anchetă spun că el a acționat în toiul nopții. Acesta și-ar fi omorât prima dată părinții și fratele, după care a așteptat dimineața, când cumnatul său urma să plece la muncă. Imediat ce acesta a plecat, criminalul a dat năvală în casa surorii lui, pe care au ucis-o cu sânge rece. De asemenea a ucis-o și pe fiica acesteia, în vârstă de numai cinci ani.
Sursele citate spun că primul atacat a fost tatăl, în timp ce ieșea de la baie. Victima a fost lovită în nenumărate rânduri cu diferite corpuri dure. Imediat ce acesta a căzut la pământ, criminalul și-a atacat mama și ulterior fratele care dormea, fiind extrem de obosit după tura de noapte.
Imediat după ce și-a ucis membrii familiei, criminalul a rămas alături de aceștia în casă, până dimineața, când a intrat în locuința surorii lui și a ucis-o.
În momentul în care a fost găsit de polițiști, agresorul avea asupra lui un cuțit cu care încercase să își ia viața. A încercat să opună rezistență oamenilor legii, însă nu a reușit.
La audieri bărbatul a povestit cursiv, cu lux de amănunte cum și-a planificat și cum și-a pus în aplicare planul.
„A declarat cursiv, coerent, cu lux de amănunte, cu toate explicațiile necesare. Nu au fost întrebări la care să nu fi avut răspuns”, spune procurorul de caz.
Anchetatorii au şi mai multe motivaţii care l-au determinat pe criminal să recurgă la fapte extreme. Printre acestea se numără faptul că nu se simţea suficient de apreciat de familie.
Bărbatul nu a acţionat spontan, ci după „o planificare minuţioasă, cu măsuri de precauție, în așa fel încât să nu existe niciun impediment în ducerea la bun sfârșit a intenției”.
Oamenii legii redactează referatul cu propunere de arestare preventivă, urmând ca în scurt timp instanța să primească dosarul și să soluționeze propunerea.
Surse din anchetă au indicat faptul că autorul măcelului din Bascov a ţinut un jurnal în care şi-a notat acţiunile odioase.
Probele de laborator vor ieşi în câteva zile şi abia atunci se va afla dacă a folosit vreo substanţă cu care şi-a omorât victimele.
Sursa: antena3.ro
Actualitate
Minivacanță de TREI zile în România: 15 august, Adormirea Maicii Domnului, zi liberă pentru angajați
Minivacanță de TREI zile în România: 15 august, Adormirea Maicii Domnului, zi liberă pentru angajați
Salariații din România se vor bucura de o nouă minivacanță de trei zile, în luna august. Este vorba despre ziua de 15 august, când este sărbătorită Adormirea Maicii Domnului, zi liberă potrivit Codului Muncii, care pică într-o zi de luni, astfel, angajații vor avea la dispoziție trei zile libere pentru o mică ieșire la munte ori la mare.
Citește și: 15 august – SFÂNTA MARIA MARE. Credincioșii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului
Sărbătorile legale în care angajații români cu dreptul la zile libere plătite care au mai rămas în 2022 sunt după cum urmează:
– 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni;
– 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri;
– 1 decembrie (Ziua Națională) – joi;
– 25 și 26 decembrie (Crăciunul) – duminică și luni.
Citește și: Sfânta Maria Mare – 15 august: Tradiții, superstiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului
Conform legislației în vigoare angajații care aparțin altor culte religioase legale, în afară de cele creștine, beneficiază și de două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale declarate de cultele respective. Acestea se acordă în alte zile decât în cele din lista de mai sus sau de concediu de odihnă.
Prin excepție, în cazul salariaților care țin de cultele creștine, liberele pentru Vinerea Mare, Paște și Rusalii se acordă în funcție de data la care sunt celebrate de fiecare cult în parte. Dacă există situații în care se „dublează” liberele, „dublurile” se recuperează.
Citește și: Mesaje de Sfânta Maria Mare: URARI și FELICITARI pentru sărbătoriți, de Adormirea Maicii Domnului
În cazul angajaților care lucrează ”la foc continuu” precum, unitățile sanitare, unitățile de alimentație publică și locurile de muncă în care activitatea trebuie să continue din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, angajatorii trebuie să asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază de un spor la salariul de bază de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, este subliniat în lege.
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
10 august: Ziua internațională a leneviei
-
Actualitateacum 19 ore
VIDEO| Cum a primit un șofer AER în loc de combustibil la benzinărie: „Furt pe faţă! Cică am băgat 300 de litri…de aer”
-
Actualitateacum 18 ore
Noi funcții de confidențialitate pentru WhatsApp: Utilizatorii pot decide cine vede dacă sunt online
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
Avertizare imediată COD PORTOCALIU de FURTUNI în Alba: Ploi torențiale, descărcări electrice și vânt puternic. Zonele vizate
-
Actualitateacum 5 ore
Minivacanță de TREI zile în România: 15 august, Adormirea Maicii Domnului, zi liberă pentru angajați
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
CRIMĂ oribilă într-o localitate din România: CINCI membri ai unei familii, printre care și un copilaș, uciși cu brutalitate. Cine este principalul suspect
-
Actualitateacum 23 de ore
Avertisment ANPC: Mare atenţie la capcanele falselor promoţii de vară. Ce trebuie să știi românii care caută reduceri
-
Actualitateacum 22 de ore
Creșterea prețului aduce revenirea la numerar: Oamenii vor să numere fiecare bănuț