Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Românii au achiziționat mai puține case în anul 2023: A scăzut numărul de credite ipotecare, însă au crescut cele de nevoie personale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Românii au achiziționat mai puține case în anul 2023: A scăzut numărul de credite ipotecare, însă au crescut cele de nevoie personale

Creșterea dobânzilor cauzată de majorarea indicelui ROBOR a făcut ca românii să nu mai fie atât de dornici de a-și cumpăra case. Pe de altă parte, s-a observat o creștere a consumului de bunuri, fiind înregistrată o creștere de aproape 20% pe zona creditelor de nevoi personale și a cardurilor de credit.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

”Dacă ne uităm pe partea de persoane fizice este clar că pe zona de credite ipotecare vedem o descreştere. Probabil că există o reticenţă a populaţiei în a accesa credite de investiţii pentru achiziţia de locuinţe sau pentru altfel de investiţii pe fondul creşterii dobânzilor, însă ce am observat în acest an, avem o creştere de aproape 20% pe zona creditelor de nevoi personale şi a cardurilor de credit, a spus Adina Călin, Director Produse, CEC Bank, citată de Ziarul Financiar.

Nici companiile nu se mai arauncă să ia credite.

“În zona de companii la fel observăm poate o reticenţă în partea de credite de investiţii, însă prin compensare practic avem o creştere a cererilor pe partea de capital de lucru, de linii de credit. În prima jumătate a anului am acordat undeva la 4 mld. lei credite pentru zona de companii şi în jur de 1 mld. lei pentru partea de persoane fizice. Deşi este un an în care inflaţia este ridicată şi dobânzile sunt ridicate, nu cred că ne mai putem gândi prea curând la dobânzile pe care noi le-am avut în anii 2016-2017”, a mai explicat Adina Călin.

Citește și: Prima Casă 2024: Valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 de euro

”Noi la CEC încurajăm acest pilon al economisirii. Dincolo de creditare este unul dintre principalii piloni ai băncii. Noi ca în ultimii 4 ani am avut această strategie de a fi în mintea clienţilor noştri când au o sumă de plasat. Lucrul acesta s-a văzut şi în cifre. Comparativ cu mijlocul anului trecut, în iunie 2023 aveam o creştere de aproximativ 28% la partea de depozite ajungând la un sold de peste 60 mld. lei.

Până la urmă, noi ca şi ţară, suntem pe primele locuri în UE în ceea ce înseamnă risipă. Lucrul acesta am putea să îl facem mai bine. Când vorbim de economisire, acest lucru putem să îl facem pe toate palierele. Partea de cheltuilei este direct în zona noastră şi partea aceasta cred că ne ajută până la urmă ca în perioadele ca acestea, de dobânzi ridicate, inflaţie, incertitudine, pentru că trecem prin diverse evenimente să facem faţă mai bine evenimentelor care sunt în curs şi asta o putem face prin economisire. Lucrul acesta se poate aplica şi la nivelul companiilor”, a mai spus reprezentatul CEC Bank.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Ce trebuie să faci cu lumânarea de la slujba de Înviere?

Ziarul Unirea

Publicat

în

4Ce trebuie să faci cu lumânarea de la slujba de Înviere? În fiecare an, la Paştele ortodox credincioşii se bucură de minunea Luminii Sfinte – un eveniment miraculos ce se petrece în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paştelui. Citeşte şi: Urari de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea