România va putea atrage aproape 80 de miliarde de euro, bani europeni: Acord între Parlamentul European și Consiliul UE pe bugetul de relansare economică

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Marți, 10 noiembrie, negociatorii Parlamentului European și cei ai Consiliului UE au ajuns la un acord crucial pe pachetul financiar de redresare economică de 1.800 miliarde euro (1,8 trilioane), a anunțat pe Twitter Rasmus Andresen, unul dintre negociatorii PE.

România va putea atrage suma maximă de aproape 80 de miliarde de euro.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Pachetul financiar este compus din bugetul multianual al UE (2021-2027, cu o perioadă de grație de maximum trei ani) și fondul de relansare economică numit NextGeneration EU (bani ce pot fi cheltuiți pe proiecte timp de patru ani).

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Între Parlamentul European și Consiliul UE, sub președinția rotativă a Germaniei, au avut loc negocieri intense, mai ales pe tema legăturii între alocarea banilor și respectarea statului de drept.

Și Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, a confirmat acordul între cele două instituții. Pachetul financiar mai trebuie votat de plenul Parlamentului European, de Consiliul UE și de parlamentele naționale pentru a intra în vigoare.

Pentru a beneficia de aceste fonduri, fiecare stat membru trebuie să prezinte un plan detaliat de proiecte care să respecte marile politici europene, printre care se numără protecția mediului (GreenDeal) și digitalizarea accelerată. Pentru România, fondurile sunt de o importanță capitală, dat fiind că e buget multianual al UE care va finanța marile lucrări de infrastructură fizică (rutieră, feroviară, agricolă etc.) Statele care sunt mari contributori la bugetul UE au arătat clar că viitoarele bugetele multianuale vor fi direcționate spre cercetare, digitalizare, inteligență artificială, competitivitate economică și mediu.

Sursa: g4media.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419