Rămâi conectat

Sport

România, scindată: doar 23 de județe reiau competițiile de Liga a 4-a! Jumătate au 4 echipe, minimul impus de FRF!!!

Publicat

în

Decizia luată de Federația Română de Fotbal, aceea de a accepta la barajul de promovare în Liga a 3-a doar campioanele județene ce încheie competițiile organizate de AJF-uri până în 8 mai, cu minimum 7 meciuri disputate, a scindat “fotbalul mic” din țară.

Euforia acceptării testelor rapide și a reluării întrecerilor fotbalistice după o pauză îndelungată, de mai bine de un an, întrerupere cauzată de pandemia de coronavirus, s-a estompat rapid, s-a evaporat în fața dificultăților apărute la nivel organizatoric și financiar, timpul fiind extrem de scurt. Astfel, în acest moment numai 23 de județe au demarat activitatea în vederea desemnării campioanelor și implicit a reprezentantelor la barajul de promovare, iar restul de 19, printre care și Alba, au spus “pas”!

Pe ultima sută de metri, Clujul a revenit asupra deciziei și va începe un campionat cu 4 de echipe, după ce inițial, a anunțat că nu demarează sezonul!

Elit - Gustul Desăvârșit

*Cheltuieli de peste 25.000 de lei pentru o lună!

Conform unor calcule estimative efectuate de reprezentantul unei echipe din Liga a 4-a Alba, participarea la un campionat organizat pe “repede înainte” ar fi însemnat o cheltuială cifrată la 25.000-30.000 de lei. O sumă însemnată pentru o grupare la acest nivel, pentru numai o lună de fotbal condensat, oricum complicat, cu jucători ce lucrează și se pregătesc în timpul liber! În consecință, echipele din județ au preferat să nu se complice și să aștepte toamna viitoare, pentru a începe activitatea în condiții mai firești, măcar din punct de vedere al programului. Însă acest lucru înseamnă o premieră negativă, aceea că Alba nu se va bate pentru promovare, pentru prima dată în ultimii 15 ani! Pe lângă AJF Alba, alte 17 județe au anunțat că nu vor organiza meciuri la nivelul celui de-al 4-lea eșalon. Este vorba despre Gorj, Iași, Neamț, Botoșani, Vrancea, Galați, Dâmbovița, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Harghita, Olt, Giurgiu, Tulcea, Brăila, Covasna, alături de AMF București (Cluj a revenit asupra deciziei).

*Jumătate din campionate, la minim!

Celelalte 24 de foruri fotbalistice au căutat diverse variante de disputare a campionatelor Ligii a 4-a, preponderente fiind cele cu 4 echipe înscrise (un play-off, cu o finală între primele două clasate), pentru a se bifa astfel condiția impusă de FRF (campioanele sunt obligate să dețină CIS). Astfel, un număr de 12 județe joacă în aceste condiții, lista cuprinzând competițiile din Maramureș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Prahova, Sălaj, Bacău, Teleorman, Caraș-Severin, Constanța, Ilfov și Buzău (aici sunt 15 echipe, patru care au CIS joacă în play-off, iar restul în două serii de play-out).

Câte cinci echipe participă în Sibiu, Ialomița și Vaslui (10 etape, adică opt partide disputate). La Brașov, unul dintre cele două județe ce au început în toamnă, au fost 5 formații, una s-a retras între timp, iar acum se mai dispută două runde din retur, urmate de play-off. La Suceava sunt opt echipe, repartizate în două grupe, iar primele clasate dispute finala. La Arad, primul județ ce s-a întors în iarbă în 2021, într-un format diferit, cu 9 echipe, programul s-a modificat din mers, s-au introdus trei etape intermediare, pentru a se încheia la termenul stabilit de FRF. Și în județul rival, Timiș, sunt tot 9 combatante, cu două jocuri pe săptămână, doar turul (în fiecare rundă o formație va sta).

Argeșul este unul dintre cele două județe cu 10 echipe. Aici AJF a stabilit să facă două grupe, cu o semifinală între primele două clasate și o finală tur-retur. Hunedoara reprezintă o situație aparte. În județul vecin s-a jucat în toamnă în sistem normal, însă sub presiunea timpului, în lumina noilor cerințe, acum se disputa cele 11 partide restante din tur. Se renunță la retur, echipele vor fi repartizate în trei urne valorice, punctele se înjumătățesc și campioana va fi învingătoarea din Final Four (1-4).

Numeric, cel mai bine stau, cu 12 echipe înscrise, județele Mureș și Satu Mare. În aceste cazuri echipele au fost împărțite în două serii, iar după cele cinci etape (turul), în ritm alert, cu etape intermediare din trei în trei zile, primele două clasate vor susține, semifinalele și apoi finalele.

*CS Ocna Mureș și Industria Galda așteaptă adversarii din baraj

Conform FRF, o campioană județeană va trebui să dispute două etape pentru a promova, prima interjudețeană, pe teren neutru, în 12 mai, iar a doua împotriva unei echipe din Liga a 3-a (ce ocupă locurile retrogradabile), în 16 și 23 mai. O interpretare a regulamentului, bazată pe datele actuale, ar duce la următorul scenariu. Dintre cele 24 de campioane județene, dacă totul este în regulă cu CIS-ul, 18 vor fi stabilite, prin tragere la sorți, pentru a ajunge la etapa a doua de promovare, împotriva echipelor din Liga a 3-a, în 16 și 23 mai. Restul de șase se vor duela, pe teren neutru, pentru desemnarea celorlalte trei echipe calificate în faza secundă. Acest aspect le privește în mod direct pe conjudețenele CS Ocna Mureș și Industria Galda de Jos, codașele Seriei a 9-a din Liga a 3-a, ce vor juca o dublă pentru supraviețuire cu o echipă din Liga a 4-a (iarăși o premieră pentru fotbalul autohton, dueluri de promovare/ retrogradare între Liga a 4-a și Liga a 3-a). Asta chiar dacă la un moment dat se credea că echipele din Liga a 4-a vor juca prima dată între ele, iar cele rămase, jumătate dintre ele, vor întâlni divizionare terțe (în acest caz, câteva dintre cele 21 dintre cele situate pe locuri retrogradabile ar fi scăpat inclusiv de baraj și s-ar fi salvat încă de la finele lunii aprilie, când e ultima rundă)!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Sport

FOTO: Optimum Alba Iulia, de două ori pe locul secund la Transilvania Footbal Festival

Publicat

în

Prezent în premieră la turneul “Transilvania Footbal Festival”, organizat în municipiul de pe Someș de Sporting Cluj-Napoca, clubul Optimum Alba Iulia a fost la înălțime, reușind să se claseze pe locul secund la fiecare categorie de vârstă.

Recunoscută pentru preocuparea în privința creșterii talentelor fotbalistice, formația ce-și desfășoară activitatea la Drâmbar a participat cu grupele de copii din anii 2010-2011, respectiv 2012 (la fiecare categorie au fost 18 formați, din toată țara, repartizate inițial în 6 grupe a câte 3 echipe). Astfel, generația 2010/2011, pregătită de Dan Bara și Ciprian Selagea, a fost învinsă în finala cu Viitorul Cluj, scor 1-2, iar copii din 2012, antrenați de uniristul Filip Morar, au pierdut la penalty-uri, scor 3-4; în ultimul act, cu “U” Evolution Cluj-Napoca (de care se ocupă fostul mare fotbalist Dorin Goga, actualmente la Sănătatea Cluj).

De asemenea, doi jucători de la Optimum au primit trofee individuale: Tudor Fechete (n. 2010) – a fost declarat cel mai bun portar al turneului, iar Dragoș Miclea (n. 2012) – a fost desemnat cel mai bun jucător al competiției.

Elit - Gustul Desăvârșit

Bineînțeles, la înălțime au fost și părinții, care de fiecare dată ne susțin necondiționat și ne împing de la spate spre marea performanța! Înarmați cu tot arsenalul, de la steaguri la tobe, fumigene și vuvuzele, Optimum Alba Iulia a fost din nou la înălțime atât pe teren cât și în tribună, clujenii fiind surprinși plăcut de noi, de cât de organizați suntem. Cine are ochi, SĂ VADĂ!!! Cine are urechi, să audă !!! Fotbalul din Alba Iulia are viitor”, a transmis Ciprian Selagea (echipier al divizionarei terțe Metalurgistul Cugir, ce dispută în aceste zile barajul de promovare în liga a 2-a, cu Minaur Baia Mare)

. Lotul Optimum Alba Iulia: Tudor Fechete, Horațiu Niciu Horatiu – portari, Darius Alion, Darius Drăgan, Lukas Hada, Raul Sibișean, Andrei Spulber, Luca Sărăcuț, Alex Suschevici, Darius Horșa, David Lazăr, Patrick Candrea, Darius Manea, Raul Alexa, Rareș Dan, Raul Bocăniciu, David Ponoran, Cătălin Ciulea, George Opincariu – jucători de câmp


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

La naționalele de karate IKU, Diana Surcă – vicecampioană națională și 14 medalii pentru ACS Karate Forever Alba Iulia)

Publicat

în

Salbă de medalii pentru sportivii din Cetatea Marii Uniri la Campionatul Național de Karate IKU, competiție ce a avut loc recent la Arad. În dreptul reprezentanților ACS Karate Forever Alba Iulia s-au strâns 14 distincții naționale, cel mai important rezultat fiind realizat de Diana Surcă – vicecampioană națională la kumite individual.

La aceste naționale au participat 152 de karateka (centurile avansate de la vârsta de 12 ani și până la veterani) de la 21 de cluburi ale departamentului de karate IKU din cadrul Federației Române de Arte Marțiale.

ACS Karate Forever Alba Iulia a reușit următoarele rezultate:

Elit - Gustul Desăvârșit

*Diana Surcă (foto) – vicecampioană națională la kumite individual și medalie de bronz la kumite rotativ;

*Giorgiana Csortan – medalie de bronz la kumite individual și bronz la kumite echipe;

*Felix Varga – bronz la kumite individual și bronz la ippon kumite;

*Eva Baciu – bronz la kata individual;

*Denisa Mincea – bronz la kumite rotativ;

*Rafaela Muntean – bronz la kumite individual;

*Edward Minea – bronz la kumite individual;

*Eliza Lebădă – bronz la kumite rotativ;

*Gabriel Dăhălean – bronz la kumite individual;

*Elena Drăgoiu – bronz la kumite echipe;

*Cătălina Pleșa – bronz la kumite echipe.

Felicitări sportivilor pentru efortul depus. Noi suntem mândri de ei și toată munca lor. Mulțumim părinților pentru susținere și încredere. Totodată, mulțumim Primăriei municipiului Alba Iulia și CS Municipal Unirea Alba Iulia pentru sprijin”, a transmis Alina Băluță (“La mulți ani”, pentru aniversarea de astăzi).

Următoarea întrecere de anvergură se va desfășura la Alba Iulia, în Sala de Sport a Colegiului Național “Horea, Cloșca și Crișan”, sâmbătă, 11 iunie, Campionatul Național de copii FRAM-IKU, organizat de departamentul IKU, în colaborare cu ACS Karate Forever Alba Iulia (club condus de Shihan Simion Băluță 7 dan și sensei Alina Băluță 3 dan), și susținut de Ministerul Sportului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

La Daia Română, în 11 iunie: Voința Stremț – CSU Alba Iulia, a treia finală consecutivă în Cupa României

Publicat

în

CSU Alba Iulia a respectat calculele hârtiei și s-a calificat în finala Cupei României, după 3-0 (1-0), pe “Cetate” cu Energia Săsciori.

Golurile liderului Ligii a 4-a, formație pregătită de Mihai Manea, ce așteaptă doar confirmarea matematică a câștigării titlului de campioană (are nevoie de o remiză la Galtiu, în penultima rundă, sâmbătă, ora 11.00, cu Viitorul Vama Seacă), au fost marcate de Circov (4), Baghiu (46), Herci (64). Și astfel, ultimul act al competiției “KO” la nivel județean este o reeditare a precedentelor două finale, respectiv o dispută între Voința Stremț și CS Universitatea Alba Iulia, trofeele fiind câștigate de Voința după 2-1 pe “Cetate” în 2019, respectiv 7-5 (după loviturile de departajare, 2-2 în timp regulamentar), anul trecut, pe arena din Unirea.

Gala fotbalului județean se va desfășura în premieră la Daia Română, sâmbătă, 11 iunie. În cadrul evenimentul vor fi premiați performerii din competițiile organizate de AJF Alba (de la ora 17.00), Voința Stremț – CSU Alba Iulia fiind la ora 18.00, ziua fiind deschisă de finala Cupei României la juniori Under 19 (ora 15.00). La această competiție juvenilă semifinalele sunt Metalurgistul Cugir – CS Universitatea Alba Iulia și Fortuna Lunca Mureșului – LPS Sebeș (joi, 26 mai).

Elit - Gustul Desăvârșit

Foto: CSU Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare