Rămâi conectat

Actualitate

România nu va interzice exporturile de cereale. Ministrul Agriculturii: Sunt suficiente alimente încât să putem trece peste orice criză

Ziarul Unirea

Publicat

în

România nu va interzice exporturile de cereale. Ministrul Agriculturii: Sunt suficiente alimente încât să putem trece peste orice criză

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a declarat luni, că România nu va interzice exporturile de cereale, pentru că în acest moment nu există sincope privind aprovizionarea populaţiei cu alimente, rezervele de stat fiind îndestulătoare.

Declaraţia sa a fost făcută la sediul PSD şi vine în contextul în care Ungaria a anunţat în 4 martie că va interzice de urgenţă exporturile de cereale din cauza creşterilor masive de preţuri înregistrate ca urmare a războiului declanşat de Vladimir Putin în Ucraina, scrie Mediafax.

„Este vorba de Ungaria, Bulgaria şi Serbia (ţări care au intezis sau se gândesc să limiteze exporturile – n.red.) şi trebuie să precizăm, încă de la început, că România nu este niciuna dintre aceste ţări. Noi, în mod tradiţional suntem o ţară care exportă, pentru că producem mai mult decât cât consumam în intern şi lucrul trebuie să fie foarte bine înţeles de toată lumea. Din evaluările pe care le-am făcut până acum la Ministerul Agriculturii nu există niciun risc să nu putem hrăni populaţia. Pe măsură ce lucrurile evoluează sau involueaza vom lua măsuri pentru a asigura hrana populaţiei”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

El susţine că a făcut o analiză privind stocurile României de alimente de bază încă dinainte de război, menţionând că nu este prima criză cu care România se confruntă, iar în urma acesteia a rezultat că nu există sincope privind aprovizionarea populaţiei cu alimente. „Sunt suficiente alimente (de bază – n.red.), astfel încât să putem trece peste orice criză. Am făcut solicitări către autorităţile competente ca rezervele de stat să fie îndestulătoare, pentru că ne preocupă situaţia din România. Am făcut-o înainte de agresiunea militară a Rusiei, deoarece trebuie să avem în vedere o evoluţie a lor pe termen scurt, mediu şi lung. Soluţiile pentru această situaţie avem şi le implementăm gradual, în funcţie de necesitate”, a explicat Chesnoiu.

În 2021, România a avut cel mai bun an agricol şi a realizat o recoltă de circa 34 de milioane de cereale, din care 11,3 milioane de tone au fost de grâu. Până acum au fost exportate circa 5 milioane de tone de grâu, potrivit analiştilor, iar consumul intern de grâu este de 4,3 milioane de tone, susţine Chesnoiu. „De aceea România nu este în situaţia celorlalte state, care încearcă să-şi satisfacă consumul intern. În Ungaria, această decizie se suprapune cu perioada alegerilor şi trebuie să interpretăm deciziile şi în logica politică”, a adăugat el.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea