Rămâi conectat

Actualitate

România întrece Italia la producția de mașini: Câte a construit în 2021 și pe ce loc ne aflăm

Publicat

în

România întrece Italia la producția de mașini: Câte a construit în 2021 și pe ce loc ne aflăm

Anul trecut s-au cumpărat în lume peste 65 de milioane de mașini noi, în creștere față de 2020, însă piața europeană a scăzut, din cauza crizei semiconductorilor. În UE s-au produs 10 milioane de mașini, iar România a fost pe locul șase la producție, urcând două locuri față de 2020, înaintea Italiei.

Datele fac parte dintr-un raport anual al ACEA (Asociația Constructorilor Europeni de Automobile), citat de hotnews.ro.

România este pe locul 6, depășind în 2021 și Italia. Producția auto a scăzut la noi cu 4%, iar în Italia, cu 8%. Ungaria este pe locul 7.

Elit - Gustul Desăvârșit

România a produs în anul 2021 mai multe autoturisme decât Italia

În lume s-au vândut 65,8 milioane de autoturisme anul trecut, arată un raportul ACEA, cu 2,3 milioane mai multe față de anul 2020. În China s-au vândut peste 20 milioane, în SUA 11,8 milioane, iar în UE, 9,7 milioane.

Dintre piețele mari, cea din India a crescut puternic, cu 26%, în timp ce Coreea de Sud a scăzut cu 10%. Piața rusă a crescut, la peste 1,5 milioane de mașini noi cumpărate, dar anul acesta va aduce o scădere de zeci de procente.

Peste o cincime dintre mașinile noi cumpărate în lume s-au vândut în Europa. Germania fiind cea mai mare piață, cu 2,6 milioane unități, urmată de Franța, cu 1,65 milioane. Cea mai slabă lună a fost august, cu aproximativ 600.000 de mașini noi vândute în UE. Cele mai bune au fost lunile martie și iunie, cu peste un milion.
Producție auto

În lume s-au produs anul trecut 63,1 milioane autoturisme, cu 1,6 milioane mai multe decât în 2020. În China au fost produse peste 20 de milioane de mașini, în UE 10 milioane, în SUA 6,3 milioane, iar în Japonia, 6,6 milioane.

Cele mai mari țări producătoare de mașini din UE

Germania 2,94 milioane
Spania 1,6 milioane
Cehia 1,09 milioane
Slovacia 969.000
Franța 854.000
România 420.755

Producția auto din UE a scăzut cu 7,1%, iar în Germania scăderea a fost de 13%. Doar în două țări din top 10 a crescut producția auto: Suedia și Slovacia.

Din UE s-au exportat anul trecut mașini în valoare totală de 125 miliarde de euro, iar cele mai multe au ajuns în SUA, China și Regatul Unit (peste 65.000 de unități în cele trei țări la un loc). Exporturile către Rusia au crescut cu 41%.

Importurile UE au fost mult mai mici: în valoare totală de 52 miliarde euro, cele mai multe mașini sosind din SUA, Marea Britanie, Coreea de Sud, Japonia și Turcia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Guvernul vrea să ştie ce stocuri au producătorii şi comercianţii: Ce sancțiuni ar putea primi cei care refuză

Publicat

în

Guvernul vrea să ştie ce stocuri au producătorii şi comercianţii: Ce sancțiuni ar putea primi cei care refuză

O ordonanţă de urgenţă care obligă producătorii şi comercianţii din România să facă lunar rapoarte cu stocurile, ar urma să fie adoptată în perioada următoare.

Cei care nu vor declara stocurile – pot fi amendați cu sume între 500.000 și 1 milion de lei – iar cei care vor prezenta date incorecte sau incomplete riscă amenzi între 50.000 lei și 250.000 lei. Raportările trebui să ajungă la ministerul agriculturii pana pe data de 15 a fiecarei luni.

Trebuie trimise stocurile la produse precum legume, fructe, cereale, seminte, carne, lapte, conserve, apa, zahar sau miere.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cei care au cantitati mici de marfa sunt scutiţi de raportare. Spre exemplu, magazinele cu o suprafata de sub 400 de metri patrati, sau cei care au sub 10 tone de legume si fructe sau sub 25 de tone de cereale.

Măsura este propusă din rațiuni de securitate alimentară, având în vedere războiul dus de Rusia în Ucraina și efecte sale secundare în domeniul alimentar și în cel agricol.

Sursa: observatornews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vasile MARICA – președinte Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe: Economia la fondul de salarii nu înseamnă venituri în plus

Publicat

în

Vasile MARICA – președinte Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe: Economia la fondul de salarii nu înseamnă venituri în plus

Referitor la măsurile anunțate aseară de Guvern, printre care se numără și aceea de a ingheța angajările în sistemul bugetar, Federatia Natională a Sindicatelor din Finanțe atrage atenția asupra faptului că o astfel de măsură, aplicată general, fără o analiză sectorială, este departe de a aduce rezultatele dorite.

Economia la fondul de salarii nu înseamnă venituri în plus și în niciun caz o îmbunătățire a colectării veniturilor la bugetul statului!

În acest sens dorim să facem câteva precizări:

Elit - Gustul Desăvârșit
  • In sistemul Ministerului Finanțelor, care cuprinde Ministerul Finanțelor – aparat central, ANAF – aparat central și unități subordinate, nu s-au mai făcut angajări din anul 2016
  • De la aproximativ 28.000 de angajați, numărul s-a diminuat de la an la an, ajungând la 22.000
  • 10% din angajați au vârste până în 30 de ani, 10% între 30 și 40 ani, 40% între 40 și 55 de ani și 40% peste 55 de ani – rezultă o îmbătrânire accelerată a sistemului
  • In fiecare an se vacantează în medie 800 de posturi, atât prin pensionări, cât și prin plecări din sistem și, din păcate, tot mai multe decese, datorate mediului stresant în care se desfășoară activitatea.

Pe cale de consecință, pentru a funcționa și a performa, sistemul fiscal are nevoie urgentă de infuzie de personal tânăr și în niciun caz de o măsură de inghețare a angajărilor, care ar echivala cu un colaps.

Se vorbește de ani buni despre digitalizarea sistemului fiscal, dar acest proces este de durată și nu-și poate produce efectele imediat. In prezent sistemul funcționează la cota de avarie, cu personal insuficient, programe informatice greoaie, fără baze de date interconectate. Colectarea nu poate fi îmbunătățită prin măsuri care nu țin cont de realitatea instituției.

Prin urmare, solicităm Guvernului ca, la elaborarea actului normativ care va reglementa măsurile anunțate, să țină cont de particularitățile sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor și să nu ia decizii care pot avea efectul invers celor preconizate.

Vasile MARICA – președinte Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO| Alba Iulia va avea un hotel dintr-un lanț INTERNAȚIONAL: Când va fi inaugurat Mercure Alba Iulia Cetate

Publicat

în

Alba Iulia va avea un hotel dintr-un lanț INTERNAȚIONAL: Când va fi inaugurat Mercure Alba Iulia Cetate

Grupul hotelier Accor va deschide un nou hotel în România, la Alba Iulia. Noul proiect, Mercure Alba Iulia Cetate, va fi primul hotel din acest oraș afiliat unui lanț internațional și va fi inaugurat în al doilea trimestru din 2024.

Hotelul va funcționa în cadrul unui contract de franciză cu un investitor local, parte a grupului Dentotal, care a deschis deja două hoteluri în cadrul grupului: Mercure Bucharest City Center în 2014 și ibis Styles Bucharest City Center în 2020.

Amplasat la câteva minute de Cetate, hotelul din Alba Iulia va avea 112 camere și apartamente, dispuse pe trei etaje plus mansardă, un restaurant de 282 mp cu terasă exterioară, o sală de evenimente de 430 mp, un centru SPA, un loc de joacă pentru copii în interior și exterior și o parcare exterioară și interioară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Platforma booking.com listează în prezent doar zece hoteluri în Alba Iulia. Orașul Unirii, situat în inima Transilvaniei, este vizitat anual de mii de turiști români și străini. În topul destinațiilor preferate de turiști se află Cetatea Albă Carolina.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare