Rămâi conectat

Actualitate

România a evacuat ZERO colaboratori afgani și civili din Kabul, până acum. LISTA țărilor care au scos cei mai mulți refugiați din țară

Publicat

în

România a evacuat ZERO colaboratori afgani și civili din Kabul, până acum. LISTA țărilor care au scos cei mai mulți refugiați din țară

Statele Unite și aliații NATO se grăbesc să evacueze cât mai mulți oameni din Afganistan, inclusiv colaboratori afgani și familiile acestora, înainte de termenul limită de pe 31 august, pe fondul temerilor tot mai mari legate de securitate la aeroportul din Kabul, unde joi au avut loc atentate teroriste, potrivit Reuters. România nu se află între țările inventariate de Reuters din simplul motiv că nu a evacuat nici un colaborator afgan până pe data de 27 august.

Într-un comunicat dat publicității miercuri în urma ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării se arată că s-a încercat evacuarea colaboratorilor afgani, dar că aceștia nu ar fi ajuns la aeroport.

”În cadrul ședinței CSAT, s-a stabilit să fie întreprinse, în continuare, demersuri în vederea aducerii în siguranță în România a cetățenilor afgani din categoriile menționate mai sus, dificultăți obiective legate de rațiuni de securitate împiedicând până acum accesul lor în aeroport”, se arată în comunicatul CSAT.
România a avut una dintre cele mai consistente prezențe militare în Afganistan dintre țările NATO în ultimii 20 de ani, prin urmare este de presupus că a intrat în contact cu nemeroși colaboratori afgani.

Electrica Furnizare Discount

Din anul 2002 şi până în prezent, peste 32.000 de militari români, provenind din toate structurile luptătoare ale Forţelor Terestre, Aeriene, Navale, Forţelor pentru Operaţii Speciale şi structurilor de Informaţii Militare, au participat la misiuni şi operaţii internaţionale în teatrul de operaţii din Afganistan, comunică MApN. România a pierdut 29 de militari, din care doi în rezervă care la momentul decesului lucrau pentru MAE, respectiv ONU.

SUA și partenerii coaliției au evacuat aproximativ 100.100 de persoane începând cu 14 august, cu o zi înainte ca talibanii să intre în Kabul, a anunțat, joi, Casa Albă.

Vă prezentăm mai jos întreaga listă a țărilor care au efectuat evacuări din Afganistan în această perioadă:

Statele Unite ale Americii

Armata SUA va continua să evacueze oameni de pe aeroportul din Kabul până la 31 august, dacă este necesar, dar va acorda prioritate înlăturării trupelor și echipamentelor militare americane în ultimele câteva zile, a precizat Pentagonul.

Washingtonul a evacuat până acum 4.500 de cetățeni americani și familiile acestora, a declarat miercuri secretarul de stat Antony Blinken.

Există încă aproximativ 1.500 de cetățeni americani în Afganistan și guvernul american lucrează fie pentru a le contacta, fie le-a dat deja instrucțiuni despre cum să ajungă la aeroportul din Kabul, a spus Blinken.

Marea Britanie

Forțele britanice au intrat în etapele finale de evacuare a persoanelor de pe aeroportul din Kabul și facilitățile de procesare s-au închis, a declarat vineri ministerul britanic al apărării.

Efortul se va concentra acum pe evacuarea cetățenilor britanici și a altor persoane care au fost deja autorizate să plece și sunt deja la aeroport, a spus ministerul. Nu ar mai fi chemate alte persoane către aeroport pentru evacuare, a spus acesta.

Până în prezent, Marea Britanie a evacuat peste 13.700 de cetățeni britanici și afgani, reprezentând al doilea cel mai mare transport aerian al forțelor aeriene ale țării după transportul aerian din Berlin din 1949, a spus ministerul.

Germania

Germania a declarat că va continua zborurile de evacuare cât mai mult posibil. Joi dimineața, armata germană evacuase 5.193 de persoane în 34 de zboruri.

Ministerul a declarat miercuri că estimează că peste 200 de cetățeni germani au rămas la Kabul. Aproximativ 540 de germani fuseseră deja evacuați.

În general, Germania a declarat că a identificat 10.000 de persoane care trebuiau evacuate, inclusiv personalul local afgan, jurnaliști și activiști pentru drepturile omului.

Franța

Franța se așteaptă să-și finalizeze zborurile de evacuare din Kabul vineri seară, a declarat premierul francez Jean Castex. Ministerul francez de externe a declarat că, începând de miercuri seara, peste 100 de cetățeni francezi și peste 2.000 de afgani au ajuns pe solul francez după ce au fost evacuați de pe aeroportul din Kabul.

Belgia

Premierul Alexander De Croo a declarat joi că Belgia și-a încheiat operațiunile de evacuare după ce surse americane au informat guvernul cu privire la un iminent atac sinucigaș cu bombă în jurul aeroportului din Kabul.

Puțin peste 1.400 de persoane au fost evacuate de Belgia din Kabul, ultimul zbor ajungând la Islamabad miercuri seara, a spus el.

Irlanda

Ministerul de externe al Irlandei a declarat că a evacuat 36 de cetățeni irlandezi după finalizarea joi a unei misiuni consulare de urgență.

Acesta a declarat că este acum conștient de aproximativ 60 de cetățeni irlandezi și membri ai familiei, plus alți 15 cetățeni afgani cu rezidență irlandeză care se află încă în țară și au solicitat asistență, mult mai mult decât estimaseră inițial.

Canada

Forțele canadiene din Kabul au încheiat joi eforturile de evacuare pentru cetățenii lor și afgani, înainte de termenul limită de 31 august, a declarat generalul Wayne Eyre, șeful statului major al apărării.

El a spus că Canada a evacuat sau a facilitat evacuarea a aproximativ 3.700 de cetățeni canadieni și afgani.

Turcia

Turcia a evacuat cel puțin 1.400 de persoane din Afganistan, inclusiv aproximativ 1.000 de cetățeni turci, a declarat ministrul de externe Mevlut Cavusoglu la începutul acestei săptămâni. De asemenea, Turcia a început să-și evacueze trupele în Afganistan, primul zbor urmând să sosească joi la Ankara.

Polonia

Polonia a evacuat aproximativ 900 de persoane din Afganistan, inclusiv aproximativ 300 de femei și 300 de copii, a declarat joi premierul Mateusz Morawiecki. El a spus că zborul final trebuia să aterizeze în Varșovia joi dimineață.

Ungaria

Ungaria a pus capăt evacuărilor în Afganistan după transportul aerian cu 540 de persoane, inclusiv cetățeni maghiari și afgani și familiile acestora care au lucrat anterior pentru forțele maghiare, a declarat joi ministrul apărării maghiar Tibor Benko.

Danemarca

Danemarca a efectuat miercuri ultimul său zbor de evacuare din Kabul, împreună cu personalul diplomatic și personalul militar rămas, potrivit ministerului său de apărare.

Din 14 august, Danemarca a transportat aproximativ 1.000 de persoane din Afganistan, inclusiv personal diplomatic, familiile acestora, foști traducători, informatori, cetățeni danezi, precum și oameni din țări aliate, a spus ministerul.

Austria

Austria nu își operează propriile zboruri și se bazează pe Germania și alte țări pentru a ajuta la evacuarea sa. Până în prezent, 89 de persoane cu cetățenie sau rezidență austriacă au fost transportate cu avionul, în timp ce alte două-trei zeci de persoane sunt încă în Afganistan, a declarat miercuri ministrul de externe Alexander Schallenberg pentru radiodifuzorul național ORF.

Elveția

Elveția, care se bazează pe Germania și Statele Unite pentru eforturile de evacuare prin Tașkent, a scos 292 de persoane din Afganistan, a declarat marți ministrul de externe Ignazio Cassis. În Afganistan erau încă 15 cetățeni elvețieni, dar nu mai erau planificate zboruri de evacuare elvețiene, a spus el.

Olanda

Guvernul olandez a declarat joi că a evacuat 2.500 de persoane din Afganistan începând cu 15 august, dintre care aproximativ 1.600 au fost aduse în Olanda. Ambasadorul olandez a plecat în zborul final joi. Olandezii nu au nicio prezență consulară în țară.

Spania

Spania și-a încheiat evacuarea personalului din Afganistan și se așteaptă ca ultimii evacuați să aterizeze la baza aeriană militară Torrejon, lângă Madrid, mai târziu vineri, a spus guvernul.

Două avioane militare care transportau ultimii 81 de spanioli din Kabul au sosit la Dubai vineri dimineață devreme, se arată într-o declarație a guvernului. Avioanele transportau și patru soldați portughezi și 83 de afgani care lucraseră cu țările NATO.

Pe parcursul misiunii sale de salvare, Spania a evacuat 1.898 de afgani care lucraseră cu țările occidentale, cu Națiunile Unite sau cu Uniunea Europeană.

Qatar

Qatar a declarat joi că a ajutat până acum la evacuarea a peste 40.000 de persoane în Doha și „eforturile de evacuare vor continua în următoarele zile, în consultare cu partenerii internaționali”.

Emiratele Arabe Unite

Emiratele Arabe Unite au declarat joi că au ajutat la evacuarea a 36.500 de persoane până în prezent, inclusiv 8.500 venind în Emiratele Arabe Unite prin intermediul transportatorilor sau aeroporturilor sale naționale.

India

India a transportat cu avionul 565 de persoane din Afganistan, majoritatea personalului ambasadei indiene și cetățeni care locuiesc acolo, dar și zeci de afgani, inclusiv sikhii afgani și hinduși, a declarat un oficial guvernamental cu condiția anonimatului, citat de Reuters. Nu a fost încă o decizie cu privire la momentul în care au planificat să oprească zborurile, a spus el.

Australia

Premierul australian Scott Morrison a declarat vineri că Australia a evacuat 4.100 de persoane, inclusiv peste 3.200 de cetățeni și afgani cu vize australiene, pe parcursul a nouă zile, ultimul zbor planificat plecând înainte de explozia aeroportului. Ceilalți evacuați provin de la parteneri de coaliție.

El a mai spus că operațiunile Australiei acolo sunt acum terminate. Morrison a recunoscut că unii deținători de vize australieni rămân în Afganistan, deși a spus că Canberra nu știe cifrele exacte.

Noua Zeelandă

Forța de Apărare din Noua Zeelandă (NZDF) a efectuat trei zboruri din Kabul, iar ultimul zbor planificat a plecat înainte de explozia bombei, se arată într-o declarație guvernamentală.

Niciun personal NZDF nu se afla la Kabul în momentul exploziei și niciunul dintre evacuații din Noua Zeelandă nu a fost lăsat pe aeroportul din Kabul. Potrivit datelor preliminare, cel puțin 276 de cetățeni din Noua Zeelandă și rezidenți permanenți, familiile acestora și alți deținători de vize au fost evacuați, a spus acesta.

Sursa: g4media.ro

Publicitate

Actualitate

I-a fost blocat accesul la un joc online și a amenințat că se sinucide. Copil din Buzău, identificat de către Interpol

Publicat

în

I-a fost blocat accesul la un joc online și a amenințat că se sinucide. Copil din Buzău, identificat de către Interpol

După ce aministratorul unui joc online i-a blocat contului, un copil din Buzău a amenințat că se sinucide. Mesajul minorului a ajuns în cadrul Interpol, care l-a indentificat pe micuț.

„Un copil, utilizator al unei platforme de jocuri online, a alertat autorităţile la nivel mondial, prin transmiterea unui mesaj care conţinea ameninţări cu suicid. Totul a plecat de la disputa pe care a avut-o cu un alt utilizator al platformei, în urma căreia contul lui a fost blocat de către administrator.

Electrica Furnizare Discount

Fiindu-i imposibil să îşi continue jocurile, minorul a transmis un mesaj prin care a ameninţat că se sinucide dacă nu îşi recuperează contul de joc”, se precizează într-o postare pe pagina de Facebook a Poliţiei Române, potrivit Agerpres.

Conform aceleiaşi surse, reprezentanţii site-ului au alertat imediat Interpol Washington, iar în urma verificărilor făcute a reieşit că utilizatorul este din Buzău.

„Cu ajutorul colegilor noştri de la Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională – Biroul Naţional Interpol şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău, s-a reuşit identificarea minorului şi înlăturarea stării de pericol”, se mai menţionează în postare.

În acest caz a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de determinarea sau înlesnirea sinuciderii, sub forma tentativei.

Poliţiştii le reamintesc părinţilor că, potrivit Legii 272/2004 privind promovarea şi respectarea drepturilor copilului, supravegherea minorului este necesară inclusiv în mediul cibernetic.

Citește mai mult

Actualitate

Valeriu Gheorghiță: „Vaccinarea cu schemă completă reduce riscul de deces de cel puţin 20 de ori”

Publicat

în

Valeriu Gheorghiță: „Vaccinarea cu schemă completă reduce riscul de deces de cel puţin 20 de ori”

Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, a declarat în cursul zilei de miercuri, faptul că vaccinarea cu schema completă reduce cu cel puțin 20 de ori riscul de deces, iar la momentul de față nu există niciun medicament care să facă acest lucru în cazul infectării cu COVID-19.

„În momentul de faţă, cel mai bun tratament împotriva COVID-19 este vaccinarea. Nu avem altă soluţie. (…) Vaccinarea cu schemă completă reduce riscul de deces de cel puţin 20 de ori. Nu există niciun medicament care să facă acest lucru în momentul de faţă pentru COVID-19. Persoanele de peste 60 de ani au risc de o sută de ori mai mare să moară din cauza COVID-19, comparativ cu cei din grupa de vârstă 16-39 de ani”, a susţinut medicul militar la evenimentul de lansare a Forumului Român Pro-Vaccinare.

Electrica Furnizare Discount

El a subliniat că riscul de deces scade cu cel puţin 60% încă de la administrarea primei doze de vaccin.

„Vaccinarea în celelalte ţări este privită ca un gest de normalitate. Oamenii sunt obişnuiţi să se vaccineze, asta fac de ani de zile şi nu a fost nimic ieşit din comun că astăzi este important să te vaccineze ca să controlezi consecinţele unei maladii extrem de crunte, care în momentul de faţă ucide în fiecare zi sute de oameni. (…) Încă de la prima doză administrată, undeva după 10-14 zile, riscul de decese scade cu cel puţin 60%”, a arătat Valeriu Gheorghiţă.

Medicul Valeriu Gheorghiţă a fost prezent la lansarea Forumului Român Pro-Vaccinare.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Hotărârea prin care Parlamentul a adoptat prima stare de alertă, neconstituțională. Decizia CCR

Publicat

în

Hotărârea prin care Parlamentul a adoptat prima stare de alertă, neconstituțională. Decizia CCR

Curtea Constituțională a României a stabilit faptul că hotărârea Parlamentului prin care s-a încuviințat prima dată starea de alertă este neconstituțională. Motivul constă în faptul că, anterior, Curtea a declarat ca neconstituționale articolele din Legea 55/2020, prin care este prevăzută obligativitatea aprobării în Parlament a stării de alertă. Decizia Curții Constituționale nu afectează efectele juridice produse de hotărârea de declarare a stării de alertă.

OFICIAL:

Curtea Constituțională, în cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea formulată de 50 de parlamentari – deputați neafiliați și membri ai Grupurilor parlamentare ale Alianței pentru Unirea Românilor și Partidului Social Democrat și a constatat că este neconstituțională Hotărârea Parlamentului României nr.5/2020 pentru încuviințarea stării de alertă și a măsurilor institute prin Hotărârea Guvernului nr.394/2020 privind starea de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Electrica Furnizare Discount

Pentru pronunțarea acestei decizii, Curtea a avut în vedere jurisprudența sa anterioară, respectiv Decizia nr.457 din 25 iunie 2020, prin care a constatat neconstituționalitatea art.4 alin.(3) și (4) din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Întrucât aceste din urmă dispoziții legale, care au constituit temeiul adoptării hotărârii parlamentare examinate, sunt neconstituționale, Curtea, aplicând prevederile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, a reținut că Hotărârea Parlamentului României nr.5/2020 este ea însăși neconstituțională, fiind lipsită de fundament constituțional.

Cu toate acestea, Curtea a precizat că Hotărârea Guvernului nr.394/2020 privind starea de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei Covid-19 continuă să producă efecte juridice și rămâne în vigoare în redactarea sa nemodificată prin dispozițiile Hotărârii Parlamentului României nr.5/2020. Aceasta deoarece Hotărârea Guvernului nr.394/2020 este un act normativ de sine-stătător, asupra căruia Curtea Constituțională nu are competența a se pronunța, fiind adoptată în executarea art.4 alin.(1) din Legea nr.55/2020, iar prezenta decizie a Curții vizează exclusiv modificările și completările aduse acesteia prin art. unic al Hotărârii Parlamentului României nr.5/2020.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare