Rămâi conectat

Politică Administrație

Rodica Andronescu: ”În Alba, județ fruntaș la șomaj, nu există corelare între oferta de locuri de muncă și oferta de formare profesională”

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Prezentă la conferința de presă săptămânală de la PDL Alba, președintele Organizației de Femei, Rodica Andronescu, și-a exprimat nemulțumirea privind modul în care Guvernul implementează măsurile adoptate la nivel european menite să contribuie la crearea de noi locuri de muncă şi reducerea şomajului în rândul tinerilor. Fostul șef al ANOFM consideră că ”în România  politicile sociale de ocupare şi incluziune nu sunt focalizate pe rezolvarea acestei probleme şi nici nu au asociate reforme structurale pe termen lung”.

Într-un judeţ cu aprope 20.000 de şomeri, cu  o rată a şomajului de 10,95% în luna ianuarie 2014, nu am văzut nicio ofertă concretă de  formare iniţială sau reconversie profesională nici la ANOFM nici la AJOFM, care să ofere celor fără ocupaţie şansa de a găsi un loc de muncă fie prin cuprinderea într-o formă de şcolarizare sau de formare, fie prin ucenicie la locul de muncă”, a spus Rodica Andronescu.

Aceasta a dat ca exemplu proiectul pilot “Garanţie pentru tineri”, lansat la începutul lunii februarie 2014, din care nu rezultă, după aproape o lună, câţi din cei aproximativ 5.000 de tineri selectaţi sunt din judeţul Alba; ce va face diferenţa între măsurile active promovate de serviciul public de ocupare şi acest proiect pilot; când  vor beneficia şi tinerii din judeţul Alba de gesturi şi efecte concrete menite să le netezească drumul spre o calificare şi un loc de muncă.

Mai mult, acest tip de  proiect (Axa 5 – Promovarea măsurilor active pentru ocupare –DMI 5.1 Dezvoltarea şi implementarea măsurilor active pentru ocupare) ar trebui să ducă şi la o reformare  a centrelor de formare  aflate în subordinea ANOFM, care ar putea deveni mai eficiente, dacă ar califica în meserii cerute  pe piaţa muncii din România la nivel local, regional, naţional, ar putea deveni chiar centre de garanţie pentru tineri. Acum, nici măcar nu mai poţi accesa site-urile CRFPA – dacă accesaţi pagina ANOFM veţi constata că nu sunt niciun fel de informaţii referitoare la activitatea acestora”, a explicat președintele OF-PDL Alba.

Potrivit Rodicăi Andronescu, dacă se compară lista meseriilor mai solicitate pentru care se vor organiza programe de formare profesională, în luna februarie în CRFPA (Lucrător în comerţ – 280 persoane; Bucătar – 205 persoane; Ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie – 202 persoane; Instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze 177 persoane; Operator introducere validare şi prelucrare date – 143 persoane; Inspector (referent) resurse umane – 121 persoane; Coafor- 109 persoane; Lucrător în structuri pentru construcţii – 96 persoane; Formator- 87 persoane; Manichiurist pedichiurist – 86 persoane), cu lista locurilor de muncă vacante în judeţul Alba (Operator maşini unelte semiautomate şi automate – 47 (studii sup.); Consilier inginer mecanic -10; Frezor universal – 7 (șc. prof.); Rectificator universal – 4 (șc. prof.); Strungar universal – 5 (șc. prof.); Mecanic utilaj – 3 (ucenicie sau șc. prof.); Lăcătuş montator – 3 (ucenici sau înv. profesional), se observă clar faptul că nu există o corelare între oferta de locuri de muncă şi oferta de formare profesională.

Cum să creştem ocuparea în rândul tinerilor când nu suntem pregătiţi să le oferim cadrul de calificare sau recalificare după terminarea educaţiei de bază sau a altei forme de şcolarizare?”, a întrebat Andronescu reamintind că Guvernul Ponta promitea un million de locuri de muncă şi măsuri concrete de combatere a şomajului în rândul tinerilor, prin crearea de locuri de muncă dedicate acestei categorii de persoane și concluzionând: ”Guvernul Ponta – tot pe loc, pe loc şi înapoi ca racul! Şi atunci cum suntem în slujba cetăţeanului?”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Bombă la Câmpeni: S-a retras Călin Andreș, vine Călin Bodea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bombă la Câmpeni: S-a retras Călin Andreș, vine Călin Bodea Fostul primar al orașului Câmpeni, Călin Andreș, care ar fi trebuit să fie candidatul PSD la Primăria Câmpeni, s-a retras. El nu va mai candida din cauza unor motive persoanele. Contactat telefonic de Ziarul Unirea, Călin Andreș a confirmat faptul că s-a retras din motive […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea