Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Robert Ghergu, jurnalist și fost cadru militar, despre tragedia de la Colegiul Militar din Alba Iulia: „Acești copii trebuie tratați ca militari în toată regula de la vârsta de 14-15 ani? Sistemul a rămas înțelenit în trecut”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Robert Ghergu, jurnalist și fost cadru militar, despre tragedia de la Colegiul Militar din Alba Iulia: „Acești copii trebuie tratați ca militari în toată regula de la vârsta de 14-15 ani? Sistemul a rămas înțelenit în trecut”

Robert Ghergu, jurnalist la Ziarul Unirea, a aborbat ca fost cadru militar, subiectul tragediei de la Colegiul Militar din Alba Iulia, petrecută joi, 11 ianuarie, când un elev de doar 15 ani a decedat după ce a căzut de la etajul 4 al clădirii.

În postarea pe sa de pe rețeaua de socializare Facebook, ziaristul ridică problema unui sistem ”înțelenit” în trecut, care ar trebui adaptat lumii contemporane, iar elevii să nu fie tratați ca militari în toată regula, mai ales că la 14-15 ani, mintea bobocilor este încă crudă, iar adaptarea la viața din colegiile militare ar trebui să se facă pe o perioadă mai lungă și treptat, tocmai pentru ca asemenea tragedii să poată fi evitate.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Citește și: TRAGEDIA de la Colegiul Militar din Alba Iulia: Victima, un băiat de 15 ani din Baia Mare. A lăsat un bilet de adio familiei

O altă soluție ar fi, scrie fostul militar, efectuarea unor teste psihologice periodice care să evidențieze mai fidel starea elevului, toate acestea după o analiză cât mai obiectivă din partea MApN.

”Voi aborda un subiect sensibil, în calitate de fost militar, cu PESTE 4 ANI DE EXPERIENTA IN ARMATA. Așadar, atenționez ca urmează un text care v-ar putea afecta emoțional.

Este vorba despre „evenimentul deosebit” (asta e titulatura oficiala”) cu care s-a înregistrat liceul militar albaiulian, unde se pare ca un „boboc” s-a sinucis.

Dacă ar fi sa cautam vinovați, cum de altfel ne e felul, am da vina pe sistem. Ipotetic vorbind, chiar dacă am presupune că ar fi fost dorința părinților ca băiatul sa facă liceul militar, cunosc cazuri concrete de copii care au picat intenționat la probele eliminatorii ca să nu fie admiși. Au fost și elevi care au vrut doar sa le demonstreze părinților că pot intra la liceul militar, iar apoi au renunțat.

Citește și: Scriitorul Flaviu Predescu, despre cazul elevului care s-a aruncat de la etajul 4 al Colegiului Militar din Alba Iulia: „Liceul Militar nu este pentru oricine”

De ce am da vina pe sistem?

Pentru că în continuare acesta se bazează pe probe psihologice teoretice (căci aici intervine punctul slab, care poate duce la gesturi extreme), fără să testeze aptitudinile practice. Adică un simplu test psihologic teoretic nu poate ține locul presiunilor psihologice (bullingul) la care este supus un militar, ca test de rezistență în cazul unui conflict armat (inamicul nu-ți va oferi cele mai bune condiții dacă ești prins prizonier, ci te va tortura!).

Pe de altă parte, este oportună întrebarea dacă acești copii, că până la urmă sunt, totuși, niște copii, trebuie tratați ca militari în toată regula de la vârsta de 14-15 ani (ei nu depun jurământ militar, ci doar un legământ, ca foștii pionieri), mai ales că atunci când absolvă nu devin automat cadre militare (cum este acum și cazul absolvenților liceelor pedagogice), mintea lor fiind încă cruduță?

Pe de altă parte, sistemul (format din cadre militare, profesori și mai ales elevi mai mari) a rămas înțelenit în trecut.

Și atunci ce să facem? Să desființăm liceele militare? NU!!! Ci să le adaptăm lumii contemporane (oare alte țări cum au făcut?)

Cine e de vină?

Părinții? Sunt convins că au dorit binele copilului lor.

Băiatul? Sunt sigur că a depus toate eforturile să se adapteze vieții cazone, ca să nu-și dezamăgească părinții. În ce măsură a reușit…

Colegiul militar? A făcut la fel ca până acum, când, pe de o parte, a aprobat mutarea în licee civile a elevilor neadaptați, iar pe de altă parte, s-a mândrit cu promovabilitatea de 100% la BAC, rezultatele la admiterea la academii și școlile militare sau cu absolvenții admiși în Armata SUA.

Ce-i de făcut?

O analiza obiectivă din partea MApN și măsuri eficiente pentru reducerea numărului de cazuri.

De exemplu, fie adoptarea unor teste psihologice care să evidențieze mai fidel starea candidatului și a elevului (așadar, efectuarea lor periodica), fie prelungirea perioadei de adaptare la viața militara a proaspeților elevi admiși la liceul militar, care sa nu uitam ca vin din civilie, dintr-o lume a copilăriei în care li se oferă aproape totul pe tavă, ei fiind niște copii de 14-15 ani!”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Ce mai aruncă oamenii din Alba, în Săptămâna Mare: Trei pui de cățel, legați cu sărmă de gât și labe, aruncați într-o baltă adâncă să se înece

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ce mai aruncă oamenii din Alba, în Săptămâna Mare: Trei pui de cățel, legați cu sărmă de gât și labe, aruncați într-o baltă adâncă să se înece Săptămâna Mare = săptămâna în care viaţa unor suflete nu are valoare, într-un oraș din Alba. Scene şocante au fost surpinse miercuri, 1 mai, la Teiuș. Trei cățeluși […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea