Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Eroi printre noi. Un CENTENAR de viață pentru un veteran de război din Abrud, sărbătoriți alături de familie și oaspeți de seamă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Eroi printre noi. Un CENTENAR de viață pentru un veteran de război din Abrud, sărbătoriți alături de familie și oaspeți de seamă

Miercuri, 6 octombrie 2021, Ioan Jurca, ultimul veteran de război din Abrud și cetățean de onoare al orașului a împlinit vârsta de 100 de ani.

Faptele sale de vitejie și eroism nu au fost uitate de oficialii orașului, care l-au sărbătorit la vârsta centenarului.

„Cu prilejul aniversării de 100 de ani a Domnului Căpitan în rezervă Ioan Jurca, erou în cel de-al II-lea Război Mondial, îi dorim multă sănătate, bucurie și o viață cât mai liniștită! La mulți ani, Domnule Căpitan în rezervă!”, au transmis reprezentanții primăriei Abrud.

Născut în 06 Octombrie 1921, în satul Buninginea (Abrud Sat), actuala comună Ciuruleasa, din părinții Petru și Elena, crește împreună cu frații săi – Eleonora, Ilie, Florentin și Iosif, își termină clasele primare în satul natal, apoi vine la Școala de Ucenici din Abrud, de unde pleacă la Alba și se încorporează în Unitatea militară 91 Infanterie.

Urmează o școală de specializare în dezamorsări de bombe anglo-americane la București, de unde pleacă direct pe front, în Rusia. În 1944, la întoarcerea spre casă este rănit și își pierde o parte din brațul drept, motiv pentru care este operat, declarat inapt de război și eliberat din armată cu grad de Locotenet major în rezervă.

Întors în Abrud, se căsătorește cu Maria și au împreună 4 copii: Maria, Silvia, Remus și Lucia. După zece ani, se recăsătorește cu Eugenia Simina, căsnicie din care primesc viață Lucia și loan.

Profesional, deși invalid de război, lucrează 8 ani la mina de uraniu de la Băița Bihor și 18 ani la mina din Gura Barza.

A trăit războiul, iar acum își aminteşte foarte clar, ca și când s-ar fi întâmplat ieri, cum soldații români au rezistat pe front pentru un viitor sigur al românilor uniți într-o singură țară. Ioan Jurca povestește cum soldaţii români, în ciuda lipsurilor, aveau curaj și o dorință de libertate care le oferea rezistenţă fizică. Fie ploi de toamnă, ploi de primăvară, ger năpraznic, condiții greu de îndurat prin lipsa hranei, lipsa unei uniforme adecvate, nu au existat ostaşi răciți, ci doar soldați răniți sau omorâți de inamic. Eroismul şi dragostea faţă de ţară au fost cea mai bună armă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanțe remarcabile ale elevilor de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia: Șapte premii la etapa națională a Olimpiadei de Limbi clasice – Greaca Veche, Latină

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanțe remarcabile ale elevilor de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia: Șapte premii la etapa națională a Olimpiadei de Limbi clasice – Greaca Veche, Latină La etapa națională a Olimpiadei de Limbi clasice: Greacă Veche, Latină, desfășurată în perioada 25 – 28 aprilie a.c., la Timișoara, cei nouă elevi ai Seminarului Teologic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea