Compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) confirmă decizia Curţii de Apel din Alba Iulia de a admite irevocabil o cerere înaintată de trei ONG-uri de anulare a hotărârii luate în 2009 de Consiliul Local al Comunei Roşia Montană, care a validat procedura de vot cu privire la planul de urbanism general (PUG) al comunei şi planul de urbanism zonal (PUZ) pentru Zona de dezvoltare industrială Roşia Montană, din 2002. Hotărârea Curţii de Apel din Alba Iulia nu se aplică deciziilor Consiliului Local al Comunei Roşia Montană de a adopta documentaţia urbanistică – PUZ şi PUG – în 2002, care este în continuare valabilă şi legală.
RMGC va analiza implicaţiile deciziei Curţii în momentul în care va fi comunicată motivaţia care a stat la baza deciziei.
RMGC confirmă faptul că procedurile de autorizare actuale, care se află într-un stadiu avansat, vor continua potrivit prevederilor legale. Mai mult, noua documentaţie de urbanism pentru proiectul Roşia Montană este într-o fază avansată, având 19 din 22 de aprobări primite până în prezent. Aprobările finale vor duce la eliberarea unui nou Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Comunităţile locale în mijlocul cărora urmează să se dezvolte proiectul minier au iniţiat, la rândul lor, procedurile pentru un nou Plan de Urbanism General (PUG) pentru respectivele localităţi.
„Tot mai mulţi analişti recunosc beneficiile proiectului Roşia Montană pentru economia românească şi faptul că în ziua de astazi un proiect minier responsabil se poate face numai cu deplina respectare a legislaţiei româneşti şi europene şi prin folosirea celor mai bune practici disponibile. Suntem gata să construim prima mină modernă care va crea mii de locuri de muncă în România, pentru români,” a declarat Dragoş Tănase, director general al RMGC.
Pornind de la un preţ al aurului de 900 de dolari / uncie, proiectul minier de la Roşia Montană aduce peste 4 miliarde de dolari în economia României, în mod nemijlocit, ceea ce va duce la o contribuţie totală potenţială la PIB-ul României de 19 miliarde USD incluzând efectele de multiplicare, conform estimărilor din 2010 ale specialiştilor britanici de la Oxford Policy Management. În prezent, preţul aurului este de aproximativ 1600 USD/ uncie. De asemenea, proiectul va genera mii de locuri de muncă, respectând legislaţia de mediu din România şi Uniunea Europeană şi contribuind cu 140 de milioane USD la conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural din Roşia Montană şi din România.
comunicat de presă RMGC
12 Comentarii
chiar m-as bucura daca acest proiect ar incepe si se pare ca decizia Curtii de Apel nu afecteaza procedurile de autorizare. Daca si autoritatile s-ar grabi sa acorde avizele,ne-ar fi si noua mai bine.
ma bucura aceasta stire. cred ca pe rosieni ii bucura si mai tare, pentru ca asta inseamna ca speranta locurilor de munca nu a fost spulberata si inca mai pot visa la o viata mai buna.
este o veste buna. Inseamna ca mai e nevoie de avizul de mediu si, in sfarsit, vom vedea inceput proiectul.
postacii RMGC sint la datorie….au sarcina sa pun aprimele 3-4 comentarii pozitive la articolele despre rosia montana.
Sint in grafic.
Numai ca ratacitii astia nu stiu ca daca procedura de validare a fost anulata, actul respectiv nu mai este validat. Nemaifiind validat, nu isi produce efecte.
Simplu.
Spalatorii de bani de la RMGC ar trebui sa mai puna mana pe carte, nu numai pe banii proveniti din……… nu spunem ce, pentru afacerile lor sint asa de murdare incit ar murdari forul.
cred ca tu n-ai citit deloc articolul prin care afli ca procedurile de autorizare continua, deci proiectul merge mai departe. probabil esti membru al asociatiei „alburnus maior”, cea care a raspandit falsa stire ca gata cu proiectul si neavand ce sa mai zici,ii ataci pe ceilalti. Foarte inteligent!
bine ca se continua procedurile, caci rosienii,dar si toata Romania, are nevoie de aceasta investitie.Rosienii-pt joburi, Romania-pt banii care vor intra la buget.
si eu ma bucur. Rosienii merita o viata mai buna si daca 3 ong-uri vor sa le puna piedica,e strict problema lor. mi se pare crunt ce fac ongurile alea, dar bine ca sperantele rosienilor inca nu s-au spulberat.
Romania se face de ras in continuare prin felul in care se comporta cu investitorii straini , prin stilul de lucru care la noi dureaza ani de zile si bineinteles nepasarea
Se face de ras, in loc sa devina cel mai mare producator de aur din Europa. Cred ca ne tot place sa ne imprumutam la FMI, in loc sa ne intre miliarde la bugetul de stat, pe care sa nu fim nevoiti sa le dam inapoi
asa cum zice si domnul Tanase in articolul de mai sus, din ce in ce mai multi specialisti incep sa studieze proiectul si sa realizeze ca aduce beneficii Romaniei.Atunci inseamna ca nu va mai dura mult si vom vedea inceput proiectul.
este o veste buna ca decizia Curtii de Apel nu afecteaza procesul de avizare al proiectului, asa ca rosienii inca mai pot spera la o viata mai buna.
RMGC incepe sa-si faca bagajele. Le-as recomanda sa nu-i uite nici pe jurnalistii de la Unirea, nici pe Hossu, purtatorul de cuvant, nici pe Tanase. Iar daca rosienii vor sa o duca mai bine, e cazul sa inceapa sa munceasca, nu sa astepte proiectele altora. Pentru ca exista-n lumea asta si alte zone defavorizate care s-au dezvoltat pentru ca localnicii AU VRUT sa le dezvolte. Rosienii stiu una si buna: minerit. Ei bine, minerit NU se face. Nu inca. Incercati altceva, mai putin daunator.
Comentariile sunt oprite