Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

Rezultate Bacalaureat 2013 în judeţul Alba după contestaţii. Vezi rezultatele finale şi calendarul sesiunii din toamnă

Dragoş Suciu

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Elevi Bacalaureat 201302Astăzi s-au afişat notele după contestaţii la Bacalaureat 2013 în judeţul Alba. După aflarea rezultatelor finale, elevii care au promovat se pot înscrie la facultate în funcţie de calendarul fiecărei universităţi sau se pot înscrie de luni pentru a doua sesiune a examenului.

Vezi AICI rezultatele după contestaţii la Bacalaureat 2013 în judeţul Alba!

În judeţul Alba 889 elevi adică peste 28% din cei care au susţinut examenul au fost nemulţumiţi de notele acordate şi au dorit recorectarea lor care s-a făcut la Târgu Mureş. Numărul total al celor care au picat examenul în judeţul Alba este de 1.174 candidaţi adică 37,78%, iar majoritatea care au depus contestaţii nu au reuşit să obţină o medie peste  5,99 adică nu au reuşit să promoveze examenul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Contestaţiile sunt admise doar dacă diferenţa între nota iniţială şi nota finală este de cel puţin 0,50 puncte. În cazul în care elevul are o notă între 4,5 şi 5 sau între 9,5 şi 10, se va ţine cont de fiecare sutime crescută sau scăzută la nota finală.

Sesiunea din toamnă a examenului de bacalaureat se desfăşoară după următorul calendar:

15 – 19 iulie: înscrierea candidaţilor;

19 – 20 august: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;

19 – 21 august: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B;

20 – 21 august: evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C;

22 – 23 august: evaluarea competenţelor digitale – proba D;

26 august: limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă;

27 august: limba şi literatura maternă – proba E)b) – proba scrisă;

28 august: proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisă;

30 august: probă la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – proba scrisă;

2 septembrie: afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00);

3 – 4 septembrie: rezolvarea contestaţiilor;

5 septembrie: afişarea rezultatelor finale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Se spune sau nu „La mulți ani” pe 15 august, de Sfânta Maria? Controverse și dileme privind sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Se spune sau nu „La mulți ani” pe 15 august, de Sfânta Maria? Controverse și dileme privind sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Întotdeauna a existat o dilemă privind sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, mai exact despre ziua în care este potrivit să îi sărbătorim pe cei care poartă numele Fecioarei Maria, dar și derivatele acestui nume.

Citește și: 15 august – Sfânta Maria Mare. Tradiții, obiceiuri și superstiții din popor. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă

De ce nu s-ar sărbători pe 15 august?

Ziua de 15 august este cea în care Biserica Ortodoxă marchează Adormirea Maicii Domnului, adică plecarea ei din această lume, ceea ce înseamnă că nu există niciun motiv de sărbătoare.

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este sărbătoarea care vine după o perioadă de post și rugăciune pentru credincioșii ortodocși. Sunt multe lăcașuri de cult din țara noastră care au hramul pe 15 august. Enoriașii pregătesc pachete cu care merg la biserică, le sfințesc și apoi le dau de pomană de sufletul morților.

Elit - Gustul Desăvârșit

Este păcat să spui La mulți ani, Maria! în ziua în care Fecioara Maria a trecut în neființă. Se consideră că de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morții.

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Felicitări și urări care pot fi trimise prin SMS de Sf Marie

În schimb, pe 8 septembrie, Biserica Ortodoxă marchează Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor și sub denumirea de Sfânta Maria Mică.

Atunci putem spune La mulți ani tuturor celor care poartă numele Maria, Mariana, Marian, și alte derivate.

În România sunt nu mai puțin de 2,2 milioane de români care își sărbătoresc onomastica de Sfânta Maria Mică, adică pe 8 septembrie.

Cum tranșează dilema biserica?

Părintele Emil Jurcan din Alba Iulia a lămurit una dintre cele mai mari dileme ale românilor legate de ziua de 15 august.

“Este o sarbatoare a bucuriei, pentru ca praznuim mutarea ei in sanul Tatalui Ceresc, împreuna cu Fiul ei, Domnul Isus Hristos”, a spus preotul din Alba Iulia.

Acesta este de părere că Fecioara Maria nu a murit, iar ziua de 15 august nu este una trista, ci una de bucurie, deoarece sărbătorim înalțarea acesteia la Cer si la viata veșnică. Părintele spune că nu ar fi nicio problemă să se spună ”La mulţi ani” celor care poarte numele Fecioarei Maria.

Citește și: ce nume se sărbătoresc de Sfânta Maria

Potrivit Creștinortodox.ro, Biserica nu consideră că este greșit să spui ”La mulți ani” pe 15 august și există și o explicație pentru asta. Se consideră că și aceasta este o sărbătoare ce aduce bucurie pentru că Adormirea Maicii Domnului înseamnă mutarea la viață, dacă este să judecăm după Troparul Adormirii Maicii Domnului:

Întru naştere Fecioria ai păzit, întru Adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare; mutatu-te-ai la Viaţă, fiind Maica Vieţii şi cu rugăciunile tale, izbăveşti din moarte sufletele noastre.

În calendarul popular, pe 15 august, când este Sfânta Maria Mare, se marchează trecerea de la vară la toamnă și tot atunci este Ziua Marinei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Primăria comunei Întregalde va fi modernizată și extinsă: Investiție de peste 419.000 lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Primăria comunei Întregalde va fi modernizată și extinsă: Investiție de peste 419.000 lei

Primăria comunei Întregalde a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru execuția unor lucrări pentru obiectivul de investiții „Modernizare și extindere clădirea Primăriei, comuna Întregalde”. Valoarea totală estimată a investiției este de 419.169,16 lei, fără TVA.

Scaderea continua a numarului de locuitori al comunei este un factor care semnalizeaza necesitatea unor investitii imediate in cresterea calitatii vietii locuitorilor, respectiv atragerea turistilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

O astfel de investitie este si modernizarea si extinderea cladirii primariei comunei Intregalde, loc care poate servi intalnirilor locuitorilor, in special al celor mai tineri, dar si un loc de primire a turistilor, fie ca au sosit cu masinile sau cu bicicletele care le pot lasa in siguranta in parcarea propusa pentru a descoperi pe jos cadrul natural si construit al comunei.

Se propun urmatoarele lucrari:

– se propune un pachet de trepte pentru accesul principal în clădire, acoperite de o copertină propusă, cu structură alcătuită din elemnente de lemn; acestea sunt poziţionate între axele F-H/7-9;

– se propune o rampă pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi între axele D-E/7-12;

– se propune o terasă de legătură între axele C-E/5-9, zona care va fi acoperită de o copertină cu structură din stâlpi şi grinzi de lemn;

– se propune amenajarea unor grupuri sanitare în încăperea existentă (fost Birou), între axele A-B/3-5. Grupurile sanitare vor fi pe sexe. Unul dintre grupurile sanitare va fi destinat pentru femei, iar celălalt grup sanitar va fi pentru persoane cu dizabilităţi, însă va putea fi folosit şi de către bărbaţi;

– se va propune o pardoseală nouă, în interiorul umătoarelor încăperi: Grupuri Sanitare; Hol; Secretariat; Contabilitate; Registru Agricol; Casierie; Arhivă; Bibliotecă

– se propune înlocuirea parţială a tâmplăriei;

– diafragma de zidărie fisurată poziţionată în axul 4/E-F, se va cămăşui pe o fâşie de 0.50 m de o parte şi alta a fisuri, pe ambele feţe ale peretelui şi se va retencui cu mortar M100T;

La accesul principal se vor amenaja următoarele: pachetul de trepte propus şi va fi acoperit de o copertină nou propusă, cu structură din lemn. La terasa acoperită se vor amenaja un pachet de trepte şi o copertină cu structură din lemn. Se va crea o rampă pentru persoanele cu dizabilităţi. Se va cămăşui zidul din axul 4/E-F.

Se va realiza demontarea usii exterioare din hol si a usii interioare de acces in grupurile sanitare si inlocuirea acestora cu usi noi. Se vor demonta ferestrele si glafurile din grupurile sanitare, biblioteca, arhiva si inlocuirea lor cu altele noi cu tamplarie din PVC.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Alertă în Alba: Tânără de 17 ani din Sântimbru, dată DISPĂRUTĂ. A plecat de acasă și nu a mai revenit

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO| Alertă în Alba: Tânără de 17 ani din Sântimbru, dată DISPĂRUTĂ. A plecat de acasă și nu a mai revenit

Polițiștii din Alba caută o minoră care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit. Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

La data de 14 august 2022, în jurul orei 16,30, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au fost sesizați de către o femeie din comuna Sântimbru, cu privire la faptul că, în noaptea de 12/13 august, fiica sa, MIRCEA MĂDĂLINA DENISA, de 17 ani, a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit.

Minora are următoarele semnalmente:

Elit - Gustul Desăvârșit

-160 cm înălțime;
-54 kg;
-brunetă
-Ochi căprui;
-Față ovală;

La data plecării purta tricou alb, colanți negri, șlapi alb cu roșu;

Polițiștii desfășoară cercetări, în vederea identificării minorei, iar aceasta a fost dată în urmărire.

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea