Ziarul Unirea

Restructurare a reţelei şcolare din judeţul Alba

Prin noul plan de şcolarizare depus de către conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, din anul şcolar 2011 – 2012 sunt propuse pentru desfiinţare 13 unităţi de învăţământ, iar 3 şcoli gimnaziale vor fi transformate în şcoli primare. Prof. Cornel Sandu, inspector şcolar general al IŞJ Alba, a declarat că este vorba despre instituţii de învăţământ care în prezent funcţionează cu numai 4 elevi sau preşcolari, funcţionarea acestora nefiind justificată atât din punct de vedere al asigurării calităţii învăţământului, cât şi din punct de vedere economico-financiar. Astfel, urmează să fie desfiinţate grădiniţele cu program normal din Dobra (Şugag), Pătrângeni (Zlatna), Lunca Târnavei (Şona), Brăzeşti (Baia de Arieş), Găbud (Noşlac), Poieni (Bucium), Sălciua de Sus (Sălciua), Gâmbaş – secţia maghiară (Aiud). De asemenea, ar urma să fie desfiinţate şcolile din Valea Largă (Sălciua), Stâna de Mureş (Noşlac), Izvorul Ampoiului (Zlatna), Gârbova de Sus (Aiud), Floreşti (Câmpeni), Mănăstire (Lupşa). În schimb, şcolile din Cisteiu de Mureş (Ocna Mureş), Uioara de Sus (Ocna Mureş) şi Hăpria (Ciugud) vor fi transformate din şcoli gimnaziale, cu clasele I – VIII, în şcoli primare cu clasele I – IV. (R.G.)

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Cristian 7 februarie 2011 at 22:16

Mai cititi si alte puncte de vedere in legatura cu scolile! De ex.

SECRETUL FINLANDEZILOR
Carlos Manuel Sánchez

Nu este de mirare ca sistemul educativ finlandez este cel mai evoluat si mai bun din lume.
Finlanda este, in acelasi timp, si una din tarile cu cele mai ridicate nivele de trai din lume. In urma perioadei de grava recesiune economica din anii ’90, guvernul a hotarit sa dedice fonduri importante educatiei, cercetarii si tehnologiei. Rezultatul: in mai putin de 10 ani, Finlanda a trecut pe primele locuri din lume ca bunastare sociala si bogatie.

Exemplul Nokia. La inceput, un sat cu o singura fabrica, de cizme de cauciuc. Apoi, o fabrica de televizoare. In sfirsit, pe baza aliantei dintre patronat si sindicate, se mizeaza pe telefonia celulara. Astazi sunt lideri mondiali, inaintea Germaniei, Japoniei si Statelor Unite.

De ce este atit de obisnuit ca in Finlanda, un adolescent normal sa termine primele 8 clase cu medii excelente, vorbind o engleza perfecta si citind o carte pe saptamina?

07:45 – Saili (15 ani) asteapta autobuzul urban care il va lasa la poarta scolii (nu exista autobuze scolare). Autobuzul trece la fiecare 5 minute. Finlandezii incearca sa-i faca pe fiii lor sa fie independenti de mici. Pe foarte putini dintre ei, parintii lor îi duc cu masina pina la scoala. Biletul este subventionat de catre municipalitate. Conform legii, niciun elev nu poate locui la mai mult de 5 km de scoala. In exterior, instalatiile scolii dau o impresie spartana. Niciun muc de tigara, nicio hirtie pe jos, niciun grafitti pe ziduri.

Comentariile sunt oprite