Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Restauratorii Columnei lui Traian: „Poarta Castrului Roman a Legiunii a XIII-a Gemina este un fals!”

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În cadrul unei întâlniri informale dintre mai mulţi jurnalişti şi reprezentanţii companiei Gherardi ING Giancarlo, parte a Gruppo Gherardi, una dintre cele mai puternice firme de restaurare a monumentelor istorice din Italia, directorul tehnic al companiei, Antonio Asta, a afirmat că poarta Castrului Roman a Legiunii a XIII-a Gemina, din Cetatea Alba Carolina, este un fals.

După o vizită prin Cetatea Alba Carolina, Antonio Asta a făcut câteva aprecieri la prima vedere despre alegerile tehnice făcute în procesul de reabilitare şi restaurare a fortificaţiei de tip Vauban şi a monumentelor din incinta sa.

Din punct de vedere estetic cetatea se prezintă foarte frumos, din punct de vedere al restaurării, părerea mea este că a fost realizată o operă mai degrabă adresată turiştilor în detrimentul legilor restaurării. Din ceea ce am văzut se puteau pune mai degrabă în valoare lucrările de restaurare şi istoria, decât crearea unui loc preponderent turistic. Impresia, în concluzie, este că s-a realizat un loc foarte frumos pentru turişti, în care se intuieşte că există ceva foarte important”, a spus Antonio Asta.

Întrebat despre castrul roman, acesta a declarat: “Cu siguranţă uneşte istoriile noastre, iar în ceea ce priveşte poarta castrului roman, înţeleg că nu există documente tehnice, schiţe, desene, care să ne lase să înţelegem cum era înainte. Impresia este ca ar fi un fals chiar dacă este un cuvânt destul de dur cel pe care îl folosesc… impresia mea este de fals!”

Întrebaţi dacă ar fi făcut alte alegeri în acest sens, directorul tehnic a precizat: “Nu am avut timp să studiez foarte bine tot proiectul realizat, drept pentru care aş avea nevoie de mai multe informaţii, de istoricul proiectului, pentru a-mi forma o opinie mai clară despre ceea ce s-a realizat si rezultatul la care s-a ajuns astăzi… dar ca o primă impresie, aş putea spune ceea ce am spus la început, aş fi pus mai mult în valoare istoria şi aş fi creat trasee care să pună în evidenţă atât monumentele istorice existente cât şi vestigiile romane.”

La întâlnire au participat si unul dintre patronii acestei companii cu sediul la Roma, Andreea Gherardi si responsabilul de restaurări, Simona Pozzolini. Andreea Gherardi a susţinut chiar că firma pe care o reprezintă este societatea cu profil de restaurare şi conservare “numero 1” din ţara Renaşterii.

În acest sens, Andreea mi-a oferit mai multe exemple din portofoliul companiei, de monumente istorice de top din patrimonial cultural şi arhitectural universal: Muzeul Capitolini (Roma), Columna lui Traian (Roma), Cinta Muraria di Jesi (Ancona), Muzeul Casina delle Civette (Roma), Teatro de Marcellus (Roma).

A subliniat faptul că în urmă cu circa două săptămâni, la data de 13 iunie 2012, companiei Gherardi i-au fost adjudecate lucrările de proiectare şi executare a restaurării Coloseumului (Amfiteatrul Flavio) din Roma, unul dintre cele mai importante monumente istorice ale Italiei.

Italienii au mai declarat că intenţionează să intre în viitor pe piaţa din România, care are un potenţial deosebit în domeniul restaurării şi conservării patrimoniului cultural, care trebuie şi urmează să fie salvat de la distrugere. În acest sens, aceştia au precizat că vor pentru început să dovedească, prin lucrări mai mici, expertiza acumulată în 50 de ani de activitate în acest domeniu, a specialiştilor companiei Gherardi, sperând să ajungă într-o zi să restaureze Arcul de Triumf din Bucureşti.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea