Rămâi conectat

Actualitate

Restanţierii la bănci şi-ar putea converti creditele în lei cu o reducere de 15% şi cu garanţii de stat. Proiect, la Guvern

Publicat

în

rp_credite-valuta-225x300.jpgCei care  au credite ipotecare în valută şi care nu-şi mai pot achita ratele ar putea beneficia de un program de protecţie din partea statului, se mentionează într-un proiect de act normativ.Mai exact, cei care au restanţe mai mici de 60 de zile şi un venit net de maximum 3.000 de lei ar putea să-şi convertească creditul din moneda străină în lei, cu o reducere de 15% din suma rezultată în urma conversiei. In plus, statul le-ar putea garanta creditele convertite.

Ministerul Finantelor a lansat miercuri in dezbatere publica pe pagina sa de internet un proiect de lege pentru aprobarea unui program care sa vina in sprijinul datornicilor in moneda straina, care nu mai pot sa isi achite ratele la credite.

Mai exact, Ministerul Finantelor propune spre aprobare un program de protectie a populatiei impotriva riscului de depreciere semnificativa a monedei nationale asociat expunerii la credite in valuta, care s-ar putea derula pe o perioada de un an.

Elit - Gustul Desăvârșit

Scopul programului este de facilita accesul persoanelor fizice, care au credite ipotecare in valuta, la convertirea in credite in lei garantate de stat.

Prin acest program se urmareste un interes social constand in protejarea persoanelor fizice impotriva efectelor produse de deprecierea semnificativa a leului fata de valutele in care au fost contractate credite imobiliare destinate achizitionarii/constructiei de locuinte, se arata in proiectul de lege.

Cum va functiona programul?

Conform documentului aflat in dezbatere publica, programul urmeaza sa functioneze pe baza anumitor conditii.

Astfel, conversia creditelor in lei s-ar putea efectua la cererea beneficiarului si cu aprobarea bancii, fara comisioane, taxe sau alte costuri suplimentare aferente acesteia, la cursul de schimb anuntat de BNR la data conversiei.

Apoi, rata lunara a creditului, rezultata in urma conversiei, urmeaza sa fie mai mica decat echivalentul in lei a ratei lunare a creditului inaintea efectuarii conversiei, calculata la cursul BNR valabil la data conversiei.

Mai departe, la valoarea in lei a creditului convertit institutia de credit ar putea acorda un discount de 15%, rezultand valoarea finala a creditului in lei.

Pe baza valorii finale a creditului in lei urmeaza sa se calculeze garantia acordata de stat, care ar putea fi de 50% din aceasta valoare.

De asemenea, creditele eligibile in cadrul programului urmeaza sa indeplineasca cumulativ urmatoarele caracteristici:

– credite ipotecare destinate exclusiv achizitionarii/constructiei unei locuinte in vederea satisfacerii cerintelor proprii de locuit;
– credite contractate intr-o valuta in raport cu care leul s-a depreciat semnificativ fata de data contractarii (prin depreciere semnificativa se intelege deprecierea cu cel putin 50% a monedei nationale in raport cu valuta in care s-a acordat creditul, la data cererii de conversie fata de data acordarii creditului;
– credite a caror valoare rezultata in urma conversiei si aplicarii discountului este de maximum 300.000 lei.

Cine va putea beneficia de programul propus de MFP?

Persoanele fizice vor putea sa beneficieze de masurile propuse de MFP daca vor indeplini cumulativ urmatoarele conditii:

– la data solicitarii conversiei, au in derulare un credit imobiliar acordat intr-o valuta in raport cu care moneda nationala s-a depreciat semnificativ fata de momentul acordarii creditului;
– la data efectuarii consultarii Centralei Riscurilor de Credit (CRC) inregistreaza o intarziere la plata ratelor de cel mult 60 zile; consultarea CRC va fi efectuata de institutia de credit cu cel mult 15 zile calendaristice inainte de data transmiterii catre FNGCIMM a solicitarii de garantare;
– la data solicitarii conversiei declara pe propria raspundere ca destinatia creditului imobiliar supus conversiei a constat in achizitionarea/constructia unei locuinte destinate satisfacerii cerintelor proprii de locuit ;
venitul net al beneficiarului, luat in calcul de institutia de credit la aprobarea conversiei, nu depaseste valoarea de 3.000 lei/luna;
– la data efectuarii conversiei de catre institutia de credit, dupa aplicarea discountului, prin aplicarea gradului de indatorare, respectiv ponderea ratei imprumutului in venit, rata lunara a creditului imobiliar convertit depaseste 25% din veniturile lunare ale beneficiarului.

Garantiile urmeaza sa fie acordate prin FNGCIMM, in limita unui plafon de un miliard de lei.
Sursa: avocatnet.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

FOTO| 11 vagoane din compunerea unui tren de marfă au deraiat. Care a fost cauza

Publicat

în

FOTO| 11 vagoane din compunerea unui tren de marfă au deraiat. Care a fost cauza

Circulația feroviară pe relația Pașcani – Iași este întreruptă, după ce între stațiile Sârca – Podu Iloaiei au deraiat 11 vagoane din compunerea unui tren privat de marfă, transmite CFR SA.

Trenul s-a rupt și 11 vagoane au sărit de pe șine, arată sursa citată, potrivit căreia trenul se întorcea din Portul Constanța, unde dusese cereale din Ucraina.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din primele informații disponibile, deraierea a fost provocată de starea proastă a infrastructurii feroviare din zonă, dar este posibilă și o defecțiune la vagoanele de fabricație sovietică.

Ce spune CFR despre trenul deraiat la Iași

Potrivit CFR, deraierea vagoanelor de marfă ucrainene afectează și traficul de călători.

”Din garnitură, care avea în compunere 32 de vagoane goale, au deraiat 11 vagoane pe firul II de circulație, firul I fiind închis pentru lucrări programate.

În urma deraierii celor 11 vagoane au fost rupți și 7 stâlpi de înaltă tensiune, care asigurau alimentarea cu energie electrică a liniei de contact.

Precizăm faptul că, pentru menținerea continuității traficului de călători, SRCF Iași va pune la dispoziția călătorilor mijloace auto, pe distanța Podu Iloaiei – Târgu Frumos.

Această măsură va fi menținută până la restabilirea traficului pe intervalul de stații afectat de deraiere.

Vă informăm, de asemenea, că personalul de specialitate al SRCF Iași va asigura tot suportul tehnic necesar operatorului privat pentru ridicarea, repunerea pe șină a vagoanelor deraiate și retragerea/scoaterea acestora din gabarit”, a transmis CFR.

Sursa: stirileprotv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ajutorul financiar de 700 de lei, pentru pensionarii cu venituri mici, va fi acordat odată cu pensia. Când va fi demarată efectuarea plăților

Publicat

în

Ajutorul financiar de 700 de lei, pentru pensionarii cu venituri mici, va fi acordat odată cu pensia. Când va fi demarată efectuarea plăților

Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat faptul că taloanele de pensie aferente lunii iunie, care conțin ajutorul financiar de 700 de lei pentru pensionarii cu venituri de până la 2.000 de lei, au început să fie tipărite, urmând ca vineri să fie demarată și efectuarea plăților.

„A început tipărirea taloanelor de pensie aferente lunii iulie, care conţin ajutorul financiar de 700 de lei, care se acordă pensionarilor cu venituri de până la 2.000 de lei. De vineri începe şi efectuarea plăţilor”, a scris ministrul, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ajutorul financiar reglementat prin OUG nr. 74/2022 se acordă o singură dată, în luna iulie, acelor beneficiari ai căror venituri lunare cumulate sunt mai mici de 2.000 de lei, potrivit Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Pentru acordarea acestui ajutor sunt luate în calcul unele categorii de venituri, respectiv: pensiile din sistemul public de pensii şi din sistemele neintegrate sistemului public de pensii, care se plătesc în luna iulie 2022, precum şi venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, care se plătesc în luna iulie 2022 prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale.

Totodată, sunt luate în calcul veniturile din indemnizaţia socială pentru pensionari, veniturile din salarii şi asimilate salariilor realizate în luna aprilie 2022. Reprezentanţii Ministerului Muncii precizează că ajutorul financiar se acordă din oficiu, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale.

Totodată, în cazul persoanelor care beneficiază de pensie de urmaş, ajutorul financiar se acordă fiecărui urmaş în parte. Ajutorul financiar se acordă în cuantumul integral de 700 de lei, chiar dacă veniturile plătite în luna iulie sunt aferente unei fracţiuni din luna iulie 2022.

La stabilirea plafonului de 2.000 de lei nu se au în vedere eventualele sume reprezentând drepturi restante aferente unor perioade anterioare, care se plătesc în luna iulie. Ajutorul financiar se acordă doar persoanelor îndreptăţite care au domiciliul în România, nu şi celor care au locul de şedere/reşedinţa obişnuită în străinătate.

Ajutorul financiar se suportă din bugetul de stat. De asemenea, ajutorul financiar nu intră în calculul contribuţiei băneşti individuale în vederea obţinerii unui bilet de tratament balnear şi nu este supus executării silite.

Executivul a aprobat normele de aplicare a prevederilor Legii nr.111/2022 privind reglementarea activităților prestatorului casnic, care stabilesc modalitatea de acordare a tichetelor de activități casnice, modul în care beneficiarul casnic le poate utiliza, precum și modalitatea de preschimbarea în bani a acestora.

Potrivit actului normativ adoptat de Guvern, acest tip de tichete vor putea fi achiziționate atât pe suport electronic, prin crearea unui cont online în vederea înregistrării în platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, cât şi pe suport de hârtie.

Tichetul de activităţi casnice va conține rubrici speciale destinate informațiilor referitoare la identificarea beneficiarului și a prestatorului casnic, date referitoare la valabilitatea tichetului, precum şi elemente de siguranță obligatorii. Formatul propus de normele metodologice pentru tichetele în format fizic va fi avut în vedere la încheierea contractului de tipărire.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

VIDEO| 16 iulie: Lae Dreghici, celebrul cascador albaiulian, anunță un SPECTACOL pentru fanii săi

Publicat

în

16 iulie: Lae Dreghici, celebrul cascador albaiulian, anunță un SPECTACOL pentru fanii săi

Celebrul cascador Lae Dreghici a anunțat că va participa la un spectacol în data de 16 iulie, unde va putea vi revăzut de către fani.

„E timpul să revenim la promisiunile făcute;
,, ANIVERSARE CU CASCADE”!

Locul acestui SPECTACOL, va fi la Oarda de Sus, între păduri, cunoscut de mulți dintre dumneavoastră, pentru că am dat 3 spectacole asemănătoare, cu ceva timp în urmă.

Elit - Gustul Desăvârșit

CITEȘTE ȘI: Lae Dreghici, celebrul cascador albaiulian, împlinește astăzi 70 de ani

Data acestei ,,ANIVERSĂRI” este
16 – IULIE – 2022

O să revin cu detali, cum puteți ajunge în zonă”, a scris cascadorul, pe contul său de socializare.

„Dragi prieteni, vă salut cu drag. După cum vedeți sunt la locul meu de joacă.

Aici o să ne întâlnim cu toții, aici va fi „Aniversarea cu cascade”, alături de invitații speciali, Mihai Stoichescu și Cosmin Pădureanu.

După cum ați văzut, platoul de cascade este pregătit, drumul este foarte bine pregătit, așa că vă aștept cu mare drag.

Amănunte o să vă dau pe parcurs. Vă mulțumesc frumos și vă urez, de pe acuma, vizionare plăcută, să aniversăm împreună”, a transmis Lae Dreghici.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare