Religia – ştiinţă indispensabilă formării intelectuale complete a omului

Paul Voicu - Primar 2020

În plină derulare a procesului de completare de către părinţi a cererilor de frecventare de către elevi a orei de religie în şcoală, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, a vorbit în cadrul sfintei liturghii din Duminica Ortodoxiei despre statutul religiei în interiorul sistemului educativ românesc.

Citeşte şi: Cand pica Pastele ortodox

ELIT

În opinia întâistătătorului B.O.R. „înscrierea pentru ora de religie este un act de mărturisire publică a credinţei, a iubirii omului faţă de Hristos şi a dorinţei creştinului de a creşte spiritual. Sporirea duhovnicească a copiilor se realizează în cadrul familiei, dar şi prin participarea lor la slujbe în biserică, cât şi prin formarea intelectuală la şcoală, religia având un rol esenţial în acest sens. Copiii şi tinerii ce participă la ora de religie învaţă că universul, cerul şi pământul nu sunt rodul întâmplării, ci sunt darul înţelepciunii şi iubirii lui Dumnezeu faţă de om. Cercetarea universului înseamnă descoperirea gândirii lui Dumnezeu arătată în creaţia Sa, în lumea creată de El. Elevii care studiază religia află că omul nu e un simplu animal evoluat, ci e o fiinţă inteligentă, liberă şi iubitoare, creată după chipul lui Dumnezeu. Ora de religie nu poate fi înlocuită cu nicio altă ştiinţă, pentru că, de fapt, ştiinţa cea mai profundă e ştiinţa legăturii noastre cu Dumnezeu cel veşnic, Ce l-a creat pe om pentru viaţa veşnică, pentru iubire şi fericire în Împărăţia Preasfintei Treimi.”

Mesajul înţelept al Preafericitului Daniel a venit la doar o săptămână după ce şi în Arhiepiscopia Ortodoxă a Albei Iulia, credincioşii au fost îndemnaţi, din faţa altarului Catedralei Reîntregirii Neamului şi a altor lăcaşuri de cult, să opteze pentru ca şcolarii să studieze religia pe băncile unităţilor de învăţământ. Este, credem, un gest firesc, de afirmare în plenitudinea ei a credinţei strămoşeşti, un pas spre normalitate într-o societate autohtonă asaltată de provocări şi dileme comportamentale. Neamul nostru a supravieţuit în istorie prin vigoarea credinţei sale în Dumnezeu, aceasta fiind cultivată în inimile românilor încă de la vârste fragede. Adică exact ceea ce se urmăreşte şi acum, fiind păcat ca demersul preoţilor şi ierarhilor B.O.R. să rămână fără ecou în rândul populaţiei mature.

Mihail David - 2020

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

Simedru 9 martie 2015 at 19:12

Zii, ma „sa mori tu”, ca asa-i cum zici!

Emil 10 martie 2015 at 13:54

Mai, nu mai tot urlati impotriva bisericii! Nu vedeti ca sunteti un procent marunt si neinsemnat? Peste 92% din elevi s-au inscris la religie. Asta nu va spune nimic, tembelilor? Voi, cei care comentati mereu impotriva (probabil ca n-aveti altceva de lucru si atunci va da dracu’), sunteti bubele poporului nostru.

Economistul 10 martie 2015 at 20:14

Rmil, tata, corect se spune> Farsa voia lot, peste 92% dintre elevi AU fost inscrisi la religie. Fi sigur ca nimeni nu i-a intrebat nimic.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...