Rămâi conectat

Ştirea zilei

Reguli pentru slujba de Florii 2021: Ce au decis autoritățile pentru credincioșii ortodocși

Ziarul Unirea

Publicat

în

Autoritățile au pus la punct detaliile și regulile pentru Floriile 2021, care vor fi sărbătorite de către creștinii ortodocși duminică, 25 aprilie
Citește și: FLORIILE 2021: Programul slujbelor religioase în cadrul Catedralei Încoronării din Alba Iulia

Anul acesta, oamenii pot merge la biserică pentru slujba de Înviere, fără declarația pe proprie răspundere, anunță autoritățile, care au pus la punct toate detaliile, inclusiv pentru sărbătoarea de Florii 2021, de duminică.

Și președintele Iohannis a vorbit, miercuri, despre relaxarea restricțiilor doar în aceste zile de mare sărbătoare.

CITEȘTE ȘI: Cum va fi vremea de Florii și Paște 2021. Temperaturi asemănătoare verii, anunță directorul ANM

Klaus Iohannis, președintele României: ″În noapte de Înviere, restricțiile de circulație se ridică. Așadar, creștinii vor putea să participe la slujbele de Înviere. Nu vor trebui să completeze declarații. Vor merge pur și simplu la biserică. Biserica va organiza slujba așa cum este datina”.

Citește și: Nume care se sărbătoresc de Florii • Nume de băieți și fete care își sărbătoresc onomastica de Florii

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au trimis deja preoților din toată țara un set de îndrumări și reguli pentru sărbătorile pascale.

Vom putea merge la biserică, atât de Florii cât și de Paște. În noaptea de Înviere vom putea merge între orele 22:00 și 05:00 dimineața la biserică, fără acea declarație pe proprie răspundere, așa cum a zis și președintele.

Citește și: Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște

Este foarte important de precizat faptul că trebuie să purtăm mască de protecție dacă mergem la biserică și trebuie să păstrăm acea distanță de siguranță față de persoanele din jur de 2 metri în interiorul lăcașurilor de cult și de 1,5 metri în exteriorul bisericilor.

De altfel, cancelaria Sfântului Sinod a rugat preoții din toată țara să-și formeze echipe de voluntari, de 20-30 de voluntari, care vor avea ecuson. Trebuie ca această echipă să se asigure că vor exista fluxuri de intrare și de ieșire atât în biserici, cât și în curțile bisericilor pentru a nu se forma o îmbulzeală, o aglomerare foarte mare de credincioși.

Citește și: Cum va fi vremea de Florii și vremea de Paște 2021

De altfel, e important de precizat și faptul că duminica acum acele procesiuni impresionante pe care le știm nu vor avea loc. Sunt anulate iată pentru al doilea an consecutiv, însă preoții din fiecare parohie vor putea înconjura biserica respectivă, doar cu credincioșii din fiecare parohie și, de altfel, voluntarii vor distribui acele ramuri de salcie și de finic binecuvîntate. Voluntarii vor purta, evident, mască și mănuși de protecție.

Apoi, în noaptea de Înviere, putem merge la biserică, așa cum am spus. Se vor distribui și Paștile, acea pâine binecuvîntată și stropită cu aghiazmă și vin. Vor fi locuri special amenajate în exteriorul bisericilor. Acolo vor fi voluntari echipați corespunzător, care le vor înmâna aceste pliculețe – vor fi niște pachete de unică folosință cu această pâine – credincioșilor. Vor fi, de asemenea, fluxuri, se va intra printr-o parte și se va ieși prin altă parte.

Citește și: Mesaje de Paște. Urări de Paște. Felicitări de Paște care pot fi transmise prin SMS de Sfintele Paști

De altfel, e foarte important să nu uităm de cei care se află pe patul de suferință acum. Pentru acest lucru, preoții din toată țara și-au cumpărat deja combinezoane pentru a împărtăți bolnavii, dar și pentru a le duce Sfintele Paști acasă, dacă va fi cazul.

Citește și: Mesaje de Florii. Felicitări de Florii. Urări de Florii care pot fi transmise prin SMS de Florii

De altfel, autoritățile le-au oferit posibilitatea și libertatea preoților de a merge inclusiv în spitalele Covid, de a intra în secțiile de terapie intensivă și de a le face o rugăciune pacienților care în acest moment luptă pentru o gură de aer din vauza aestui virus”.

Florin Cîțu: „Din punctul nostru de vedere ne interesează doar respectarea regulilor: masca, distanţare socială şi dezinfectant şi cu siguranţă vom avea o noapte a Paştelui fără niciun fel de probleme. Le-am mulţumit reprezentanților cultelor pentru implicarea în campania de infomare cu privire la vaccinare şi am cerut în continuare susținerea ca să avem parte în viitor de sărbători fără mască şi distanțare.″

CITEȘTE ȘI: Cum va fi VREMEA de 1 MAI, de Florii și de Paște 2021

Responsabilii au însă misiunea să asigure pentru fiecare persoană 4 mp. La rândul lor, oamenii trebuie să stea la 2 metri distanţă unii de alţii în interior şi de un metru jumate în exterior. Pe sub Sfântul Epitaf se va trece pe rând şi vor exista fluxuri de intrare şi ieşire din biserică.

Preot: „Noi am normat numărul credincioşilor, în funcţie de solicitări avem un stoc de scaune, avem şi aceste pătrățele şi păstrăm distanța lăsând o pătrăţică liberă între oameni, după calculele noastre vor intra aproximativ 150 de persoane// în funcţie de numărul credincioşilor, preoţii împreună cu autorităţile vor decide unde să se desfăşoare Sfânta Liturghie.″

Sursa: stirileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul Este Joia Mare a catolicior, o zi cu mare însemnătate, care reprezintă pentru creştini şi Ultima Cină a Domnului Iisus Hristos. În toate catedralele catolice se petrece un moment important, în această seară: spălatul picioarelor. Preoţii reproduc […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea