Rămâi conectat

Actualitate

Reguli noi de furnizare a energiei pentru clienții finali: Care va fi perioada de facturare și ce se întâmplă cu consumatorii vulnerabili

Ziarul Unirea

Publicat

în

Reguli noi de furnizare a energiei pentru clienții finali: Care va fi perioada de facturare și ce se întâmplă cu consumatorii vulnerabili

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a lansat în consultare publică un proiect de ordin pentru aprobarea Regulamentului de furnizare a energiei electrice la clienţii finali.

Proiectul ANRE prevede, printre altele, ca, în cazul clienților casnici, facturarea să fie lunară, iar în cazul în care este pe o perioadă mai mare plata să fie eșalonată.

Potrivit unui comunicat semnat de președintele ANRE, Dumitru Chiriță, prevederile regulamentului se aplică atât clienţilor finali, cât şi furnizorilor de energie electrică, operatorilor de distribuţie a energiei electrice şi operatorului de transport şi de sistem.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul de Regulament propune actualizarea şi completarea unor prevederi deja existente în reglementări, dar și introducerea unor prevederi noi.

Printre acestea se numără introducerea noţiunii de client activ cu detalierea drepturilor, obligaţiilor, modului de certificare şi de vânzare a energiei electrice produse, regulilor de comercializare a energiei electrice pentru acești clienți etc.

„În cazul clienţilor casnici, precum şi în cazul clienţilor preluaţi de către furnizorul de ultimă instanţă, perioada de facturare să fie lunară; în cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta, la cererea clientului, este obligat să eşaloneze la plată sumele datorate de clientul final, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, proiectul prevede pentru clienții vulnerabili eşalonarea la plată a facturii, la cererea acestora, pe o perioadă de minim 3 luni sau convenită de părţi.

Noul regulament prevede introducerea și actualizarea conținutului minim al tuturor facturilor de energie electrică, respectiv informațiile obligatorii a fi incluse de furnizori în acestea, precum și detalierea și actualizarea modalităților de soluţionare de către furnizor a plângerilor privind facturarea.

„Astfel clientul nu este obligat să achite factura pentru care a înaintat o plângere furnizorului până la soluționarea plângerii, iar furnizorul este obligat să analizeze plângerea clientului referitoare la factura emisă indiferent dacă factura a fost sau nu achitată și să transmită acestuia rezultatul analizei efectuate”, relatează Antena3 CNN.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a luat măsuri privind accesul neîntrerupt la alimentarea cu energie electrică şi gaze naturale pentru clienţii finali, potrivit unui comunicat remis marţi AGERPRES.

„Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public în cursul zilei de astăzi, 22 noiembrie 2022, conform cărora grupul italian de utilităţi Enel şi-a anunţat intenţia de a pleca din România în cursul anului 2023, respectiv, a anunţat o eventuală intenţie de vânzare a unor active aparţinând grupului Enel, fac precizarea că acest gen de situaţie nu presupune ieşirea din piaţa de energie a companiei Enel România, ci poate presupune doar schimbarea proprietarului activelor/schimbarea acţionariatului etc. Mai mult decât atât, menţionez că ANRE nu a primit în mod oficial de la acest operator economic licenţiat nici o notificare în acest sens, aşa cum prevede legea”, a precizat Dumitru Chiriţă, preşedintele ANRE.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Număr record de participanţi la Openul Internaţional al României la şah desfăşurat la Sebeş: Prima mutare a fost făcută de vicepreședintele CJ Alba, Marius Hațegan

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Număr record de participanţi la Openul Internaţional al României la şah desfăşurat la Sebeş: Prima mutare a fost făcută de vicepreședintele CJ Alba, Marius Hațegan


Desfăşurat în condiţii excepţionale de sala de evenimente a Hotelului Leul de Aur din Sebeş, Openul Internaţional al României a deschis seria evenimentelor din cadrul Festivalului Internaţional al României la Şah organizat de Federaţia Română de Şah în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba.

Festivitatea de deschidere a fost onorată de prezenţa domnilor Marius Haţegan şi Dumitru Fulea, vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Alba, Nicolae Albu, prefectul judeţului Alba, Dorin Nistor, primarul municipiului Sebeş, Ioan Istrate, Dan Istrate şi Bastian Konzelman gazdele turneului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Membrii Consiliului Director al Federaţiei Română de Şah, Alin Berescu, Gabriel Grecescu şi Marius Ceteraş au mulţumit tuturor celor implicaţi în organizarea turneului pentru condiţiile de cazare a participanţilor şi desfăşurare a competiţiei de cel mai înalt nivel oferite, părerea celor prezenţi fiind că locaţia este una dintre cele mai frumoase în care s-a jucat vreodată un turneu de şah în România.

La competiţie au participat un număr record de 140 de jucători din România, Moldova şi Serbia, cel mai mare număr de participanţi înregistraţi la un turneu open de seniori organizat în judeţul Alba.

Nivelul participării a fost de asemenea unul foarte ridicat, la start aflându-se 5 mari maeştri internaţionali, 13 maeştri internaţionali şi 15 maeştri FIDE, precum şi numeroşi juniori medaliaţi în acest an în competiţii naţionale şi internaţionale.

Prima mutare a turneului a fost efectuată de Marius Haţegan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba. Participanţii au jucat 8 runde în sistem elveţian, la capătul acestora impunându-se solitar maestrul internaţional David Gavrilescu (CSU ASE Bucureşti) cu 7 puncte, urmat de MMI Lucian Miron (CS Universitatea de Vest Timişoara), MI Robin Dragomirescu (ACS Chess Family Giroc), MF George Stoleriu (Politehnica Iaşi), MI George-Cătălin Ardelean (Arnia Chess IT Bucureşti), MI Alexandru Manea (CSM Baia Mare) şi MF Adrian Sechereş (CS Universitatea de Vest Timişoara) 6,5 puncte, MF Iustin Ciorgovean (CS Universitatea de Vest Timişoara), MF George Ileană (CSM Unirea Alba Iulia), MF Pavel Nastore (CS Universitatea de Vest Timişoara), MI Daniel Baratosi (ACS Juvenes Tg Mureş) şi MI Mihnea Costachi (CSM Unirea Alba Iulia) 6 puncte.

De remarcat şi rezultatul foarte bun realizat de Răzvan Burja-Udrea (CSM Unirea Alba Iulia) care a primit premiul 2 la categoria rating 1201-1400, câştigând totodată 112 puncte rating.

Seria de evenimente şahiste organizate în judeţul Alba va continua sâmbătă şi duminică la Sebeş cu Campionatele Naţionale de şah rapid şi blitz pe echipe, competiţi în care judeţul Alba va fi reprezentat de cluburile CSM Unirea Alba Iulia şi CSO Metalurgistul Cugir, iar de luni se va muta la Alba Iulia pentru Finala Grand Prix România. Festivalul Internaţional al României la Şah se va încheia cu Gala Şahului Românesc, programată marţi 6 decembrie de la ora 18, eveniment în cadrul căruia vor fi premiaţi cei mai buni şahişti români ai anului 2022.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

3 decembrie 2022, COVID-19 în Alba. 3 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

3 decembrie 2022, COVID-19 în Alba. 3 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, vineri, 2 decembrie 2022, s-au înregistrat 3 infectări cu COVID-19, potrivit datelor transmise de DSP Alba.


În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.

Atfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 59659 de persoane confirmate, 58440 persoane vindecate, 1.311 decese.
Joi, în județul Alba au fost prelucrate în total 96 teste, 16 PCR, 80 de teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 505655 mai exact, 366346 de teste PCR și 139309 de teste rapide.

Elit - Gustul Desăvârșit

De unde provin cazurile:
ALBA IULIA – 1
BAIA DE ARIEȘ – 1
CUGIR – 1

LIVEZILE 1.74
ORAŞ CUGIR 1.15
ALBAC 1.03
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 0.8
ORAŞ ABRUD 0.78
BUCIUM 0.73
SĂLCIUA 0.73
ROŞIA DE SECAŞ 0.64
HOREA 0.53
MUNICIPIUL BLAJ 0.48
BUCERDEA GRÂNOASĂ 0.44
LUNCA MUREŞULUI 0.39
LUPŞA 0.36
VINŢU DE JOS 0.36
MUNICIPIUL ALBA IULIA 0.35
MUNICIPIUL SEBEŞ 0.34
CETATEA DE BALTĂ 0.32
ORAŞ CÂMPENI 0.14
ORAŞ TEIUŞ 0.14
ORAŞ ZLATNA 0.13
ORAŞ OCNA MUREŞ 0.07
ALMAŞU MARE 0
ARIEŞENI 0
AVRAM IANCU 0
BERGHIN 0
BISTRA 0
BLANDIANA 0
CÂLNIC 0
CENADE 0
CERGĂU 0
CERU-BĂCĂINŢI 0
CIUGUD 0
CIURULEASA 0
CRĂCIUNELU DE JOS 0
CRICĂU 0
CUT 0
DAIA ROMÂNĂ 0
DOŞTAT 0
FĂRĂU 0
GALDA DE JOS 0
GÂRBOVA 0
GÂRDA DE SUS 0
HOPÂRTA 0
IGHIU 0
ÎNTREGALDE 0
JIDVEI 0
LOPADEA NOUĂ 0
METEŞ 0
MIHALŢ 0
MIRĂSLĂU 0
MOGOŞ 0
MUNICIPIUL AIUD 0
NOŞLAC 0
OCOLIŞ 0
OHABA 0
PIANU 0
POIANA VADULUI 0
PONOR 0
POŞAGA 0
RĂDEŞTI 0
RÂMEŢ 0
RIMETEA 0
ROŞIA MONTANĂ 0
SĂLIŞTEA 0
SÂNCEL 0
SÂNTIMBRU 0
SĂSCIORI 0
SCĂRIŞOARA 0
ŞIBOT 0
SOHODOL 0
ŞONA 0
ŞPRING 0
STREMŢ 0
ŞUGAG 0
UNIREA 0
VADU MOŢILOR 0
VALEA LUNGĂ 0
VIDRA 0

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Peste 500 de jandarmi și polițiști s-au aflat în stradă de Ziua Națională a României: Câte amenzi au fost date de 1 Decembrie

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Peste 500 de jandarmi și polițiști s-au aflat în stradă de Ziua Națională a României: Câte amenzi au fost date de 1 Decembrie

Manifestările prilejuite de Ziua Națională a României s-au desfășurat într-un climat de normalitate civică, nefiind înregistrate evenimente deosebite.

Reamintim faptul că peste 500 de jandarmi, polițiști și pompieri s-au aflat în stradă și au acționat în solidar astfel încât miile de persoane care s-au aflat în Orașul Marii Uniri să se simtă în siguranță. Unul dintre obiectivele prioritare ale forțelor de ordine a fost prevenirea apariției unor pericole la adresa sănătății persoanelor, ca urmare a folosirii materialelor pirotehnice interzise.

Elit - Gustul Desăvârșit

În acest sens, mai multe persoane cu un comportament suspect au fost interceptate de jandarmi, fiind ulterior sanctionate de polițiști, ocazie cu care au fost confiscate 21 de obiecte pirotehnice periculoase.
De asemenea, după lăsarea întunericului, 3 tineri din Sibiu și unul din București au fost sancționați de jandarmi cu amendă în valoare totală de 1000 lei deoarece au aprins mai multe fumigene în zona Obeliscului din Cetatea Alba Carolina.

În atenția polițiștilor s-au aflat și șoferii indisciplinați, 5 dintre aceștia fiind sancționați pentru încălcarea normelor de circulație rutieră. De asemenea, 4 scandalagii s-au ales cu amenzi.

Pompierii au asigurat măsuri specifice la un accident rutier în urma căruia a fost avariată o conductă de gaz, iar pe timpul desfășurării manifestărilor culturale 4 persoane au fost asistate medical de echipajele SMURD și 2 de echipajele SAJ.

Din cele 6 persoane asistate, 2 persoane au necesitat transportul la spital.
În numele tuturor forțelor de ordine, Jandarmeria Alba mulțumește tuturor cetățenilor care au înțeles importanța evenimentului și au dat dovadă de un comportat exemplar pe timpul manifestărilor din municipiul Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea