Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Reguli mai simple pentru internship: Tinerii ar putea avea șanse mai mari de a accesa stagii de practică. Propunere legislativă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Reguli mai simple pentru internship: Tinerii ar putea avea șanse mai mari de a accesa stagii de practică. Propunere legislativă

O propunere legislativă, cu menirea de a stimula stagiile de practică și ocuparea tinerilor pe piața muncii, se află în dezbatere la Comisia de muncă din cadrul Senatului, pentru modificări ale actualei Legi a intership-ului, Legea 176/2018.

În expunerea de motive a inițiațivei se spune că în contextul actual al pieței muncii, în care tinerii se confruntă cu provocări semnificative în obținerea unor oportunități de stagii de practică și angajare, se propune o modificare legislativă menită să sprijine organizațiile-gazdă, să reducă birocrația și să stimuleze ocuparea tinerilor pe piața muncii.

Propunerea legislativă urmărește dublarea numărului de interni pe care o organizație gazdă îi poate avea simultan, creșterea procentului de la 5% la 10% din numărul total al angajaților. Această măsură are ca scop creșterea șanselor tinerilor de a participa la programe de stagii de practică și, implicit, sporirea gradului lor de ocupare pe piața forței de muncă.

De asemenea, inițiativa legislativă vizează eliminarea birocrației și creșterea atractivității programelor de stagii de practică oferite de către ONG-uri și companii private. Aceasta se realizează prin simplificarea procesului de oferire de prime de promovare, eliminând necesitatea actualizării anuale prin hotărâre a Guvernului. În loc, se propune ca valoarea primei să fie echivalentă cu câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata.

Așadar, modificările propuse la Legea nr. 176/2018 includ ajustarea procentului de interni, eliminarea actualizării anuale a cuantumului primei de promovare și simplificarea procedurilor administrative pentru organizațiile-gazdă.

Această inițiativă vine în sprijinul tinerilor aflați la început de drum în cariera lor profesională, oferindu-le șanse mai mari de a accesa stagii de practică și de a fi ulterior angajați în domeniul de activitate în care își desfășoară stagiul.

Prin astfel de măsuri legislative, se încurajează colaborarea dintre instituții de învățământ, organizații neguvernamentale și sectorul privat, contribuind la formarea unei forțe de muncă calificate și adaptate la nevoile pieței actuale.

Această propunere legislativă reprezintă un pas concret în direcția stimulării ocupării tinerilor, facilitând tranziția lor de la mediul educațional la cel profesional și contribuind la creșterea gradului de implicare a organizațiilor în dezvoltarea viitoarei generații de profesioniști.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pastorala de Paște 2024 a cardinalului Lucian: ”Moartea și învierea Domnului pentru mântuirea noastră ne dezvăluie cât de importanți suntem pentru Dumnezeu”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pastorala de Paște 2024 a cardinalului Lucian: ”Moartea și învierea Domnului pentru mântuirea noastră ne dezvăluie cât de importanți suntem pentru Dumnezeu” Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 ✠ Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea