Reguli de construcție a ferestrelor pentru cei care stau la casă. Ce amenzi poți primi dacă nu respecți legea
Reguli de construcție a ferestrelor pentru cei care stau la casă. Ce amenzi poți primi dacă nu respecți legea
Legislația în vigoare stabilește reguli clare cu privire la construcția ferestrelor în România. Astfel, este obligatorie păstrarea unei distanțe de cel puțin 2 metri între fereastra sau balconul orientat către proprietatea vecină.
Ferestrele orientate către curtea vecinilor reprezintă, de cele mai multe ori, un motiv de conflict între proprietarii de case.
Cu toate acestea, legislația face lumină în acest sens, stabilind reguli clare care trebuie respectate pentru a evita disputele care ar putea să apară.
Conform Codului Civil, există anumite criterii pe care trebuie să le respecte proprietarii atunci când construiesc ferestre sau alte deschideri către curtea vecinilor.
În primul rând, este important de menționat că orice construcții sau lucrări trebuie realizate la o distanță de minim 60 de cm față de linia de hotar, cu excepția cazurilor prevăzute de lege sau de regulamentul de urbanism.
În ceea ce privește ferestrele casei sau deschiderile în zidul comun, legea este și mai strictă: nu este permis să se facă astfel de deschideri fără acordul expres al vecinilor.
Este obligatorie menținerea unei distanțe de cel puțin 2 metri între fereastra sau balconul orientat către proprietatea vecină.
De asemenea, ferestrele casei neparalele cu linia de hotar sunt interzise la o distanță mai mică de un metru.
Totuși, există și excepții de la regulă. Proprietarul poate să-și deschidă ferestre fără a ține cont de distanță, dacă acestea sunt construite într-un mod care să împiedice vederea către proprietatea vecină.
Legea care te împiedică să-ți spionezi vecinul de la fereastră
Iată cum sună un fragment din Articolul 615 din Codul Civil, cu privire la ferestrele casei tale și cum ai voie să le construiești:
„(1) Este obligatorie păstrarea unei distanțe de cel puțin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparținând proprietarului vecin și fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanță mai mică de un metru.
(3) Distanța se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe fața zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar.
Distanța, și în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar și până la această linie”, se arată în Articolul 615 din Codul Civil.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Calendar ortodox IULIE 2025: Sfântul ILIE, cea mai importantă sărbătoare a lunii și 13 sărbători cu cruce neagră
Calendar ortodox IULIE 2025: Sfântul ILIE, cea mai importantă sărbătoare a lunii și 13 sărbători cu cruce neagră Luna iulie 2025 are 31 de zile şi începe într-o zi de marţi, când avem prăznuirea Sfântului Leontie de la Rădăuţi şi a Sfinţilor Cosma şi Damian, doctorii fără de arginţi. Deşi prima zi a lunii iulie […]
Guvernul pregătește trimiterea în concediu fără plată a bugetarilor pentru 5 zile pe lună – surse
Guvernul pregătește trimiterea în concediu fără plată a bugetarilor pentru 5 zile pe lună – surse Guvernul condus de Ilie Bolojan pregătește o măsură drastică pentru reducerea cheltuielilor statului: angajații din sectorul bugetar ar putea fi trimiși în concediu fără plată timp de 5 zile în fiecare lună, potrivit unor surse sindicale citate de Profit.ro. […]
Analistul economic Adrian Negrescu: „La cum arată execuția bugetară, ne îndreptăm spre o tăiere drastică a salariilor în sectorul bugetar, după modelul de la precedenta criză”
Analistul economic Adrian Negrescu: „La cum arată execuția bugetară, ne îndreptăm spre o tăiere drastică a salariilor în sectorul bugetar, după modelul de la precedenta criză” „La cum arată execuția bugetară, ne îndreptăm spre o tăiere drastică a salariilor în sectorul bugetar, după modelul de la precedenta criză”. este de părere analistul economic Adrian Negrescu. […]