Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Reguli de construcție a ferestrelor pentru cei care stau la casă. Ce amenzi poți primi dacă nu respecți legea

Ioana Neag

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Reguli de construcție a ferestrelor pentru cei care stau la casă. Ce amenzi poți primi dacă nu respecți legea

Legislația în vigoare stabilește reguli clare cu privire la construcția ferestrelor în România. Astfel, este obligatorie păstrarea unei distanțe de cel puțin 2 metri între fereastra sau balconul orientat către proprietatea vecină.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Ferestrele orientate către curtea vecinilor reprezintă, de cele mai multe ori, un motiv de conflict între proprietarii de case.

Cu toate acestea, legislația face lumină în acest sens, stabilind reguli clare care trebuie respectate pentru a evita disputele care ar putea să apară.

Conform Codului Civil, există anumite criterii pe care trebuie să le respecte proprietarii atunci când construiesc ferestre sau alte deschideri către curtea vecinilor.

În primul rând, este important de menționat că orice construcții sau lucrări trebuie realizate la o distanță de minim 60 de cm față de linia de hotar, cu excepția cazurilor prevăzute de lege sau de regulamentul de urbanism.

În ceea ce privește ferestrele casei sau deschiderile în zidul comun, legea este și mai strictă: nu este permis să se facă astfel de deschideri fără acordul expres al vecinilor.

Este obligatorie menținerea unei distanțe de cel puțin 2 metri între fereastra sau balconul orientat către proprietatea vecină.

De asemenea, ferestrele casei neparalele cu linia de hotar sunt interzise la o distanță mai mică de un metru.

Totuși, există și excepții de la regulă. Proprietarul poate să-și deschidă ferestre fără a ține cont de distanță, dacă acestea sunt construite într-un mod care să împiedice vederea către proprietatea vecină.

Legea care te împiedică să-ți spionezi vecinul de la fereastră

Iată cum sună un fragment din Articolul 615 din Codul Civil, cu privire la ferestrele casei tale și cum ai voie să le construiești:

„(1) Este obligatorie păstrarea unei distanțe de cel puțin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparținând proprietarului vecin și fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.

(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanță mai mică de un metru.

(3) Distanța se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe fața zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar.

Distanța, și în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar și până la această linie”, se arată în Articolul 615 din Codul Civil.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare: De ce este cea mai neagră zi a creștinismului și ce nu ai voie să faci, potrivit superstițiilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare: De ce este cea mai neagră zi a creștinismului și ce nu ai voie să faci, potrivit superstițiilor Vinerea Mare, numită și Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor este ultima zi de post din Postul Mare, fiind ultima zi de vineri înaintea Paștelui. Este o zi de mare doliu pentru întreaga creştinătate, deoarece în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea