Regretele unui albaiulian care s-a întors în România după 10 ani petrecuți la muncă în Germania: „ Români din diaspora nu vă întoarceți acasă, în România! Nu merită să vă investiți banii aici”

Regretele unui albaiulian care s-a întors în România după 10 ani petrecuți la muncă în Germania: „ Români din diaspora nu vă întoarceți acasă, în România! Nu merită să vă investiți banii aici”

Întors în România după câțiva ani petrecuți în străinătate, Andrei Beldean a hotărât să își deschidă la Alba Iulia o mică afacere și să rămână acasă. Ușor de zis, greu de făcut s-a dovedit inițiativa tânărului. A reușit să deschidă o spălătorie auto și totul părea să meargă bine, dar elanul i-a fost rapid tăiat la nici o lună de la deschidere.

Supărat, dezamăgit, plin de furie împotriva sistemului administrativ românesc, albaiulianul se gândește serios să vândă tot ce are în România și să investească în străinătate.

“Abia am o lună de când am deschis și deja am avut control de la ANAF care m-au și amendat din prima, m-au descurajat total să mai angajez persoane și m-au pus pe gânduri să închid firma. Statul român spune că sprijină tinerii și pe toți care vin din străinătate să investească în țară. Sprijinul e ANAF-ul  pe tine după prima lună și nu oricum. Nu avertismente, direct amenzi. S-au legat de niște chitanțiere de care nici contabilul nu știa că nu avem voie să le folosim”, povestește Andrei.

Planurile tânărului nu se opreau aici, acesta intenționând să se extindă sau chiar să mai deschidă altă afacere: “Intenționam să mai deschid și o cafenea, dar mă descurajează statul român care nu ne ajută să mergem pe calea cea dreaptă și ne amendează aspru. Mă gândesc să vând tot ce am în România și să merg să investesc în Germania unde mi se oferă toate condițiile pentru a munci, a trăi și a mă bucura de viață”, mai spune tânărul dezamăgit.

“Români din diaspora nu vă întoarceți acasă, în România! Nu merită să vă investiți banii aici.  Țările europene sunt mult mai bune pentru a investi și a deschide o afacere”

“Aici nu veți găsi ajutor, tot ce se spune despre ajutoarele care vi le dă statul pentru a vă întoarce sunt minciuni. M-am întors în țară după 10 ani de muncă în strănătate, să deschid o afacere proprie. După 3 luni de la întorcere și doar o lună de când am deschis pot să spun că deja regret pasul făcut. Nu veniți în România! Aici ți se acordă atenție numai dacă ești dispus să le deschizi ușa cu plicul!

M-am întors să muncesc, nu să fur, nu să trăiesc din ajutor social, dar ca să muncești cinstit în România trebuie să plătești bani grei pentru șpăgi sau să ai relații.

În străinătate câștigam cinstit o pâine și aveam siguranța zilei de mâine, în România nu te ajută nimeni, nici măcar atunci când îți ceri dreptul tău.

Mesajul meu pentru românii din diaspora care încă se mai gândesc să se întoarcă acasă și să investească, este să nu o facă. Aici plătești doar taxe și impozite, investești tot și ești furat și mințit de statul român. Rămâneți acolo unde sunteți, că vă e mai bine!”, este mesajul albaiulianului pentru românii care vor să se întoarcă în țară.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

19 Comentarii

Așa zisă cealaltă capitală 7 mai 2018 at 20:06

De trei luni acasă, de o lună ai deschis afacerea, încă două luni să o închizi, și asta dacă ai noroc și dacă știi să completezi formularul acela stupid cu formulări tâmpite, ce să zic haide înapoi în Germania.

Don Costello 7 mai 2018 at 21:14

Le fel gândesc si eu…Imi pare rău ca m-am întors “acasa”…să muncesc pe minimul pe economie. ..

Ics 7 mai 2018 at 22:16

Tovarășe, e adevarat ca se fac abuzuri, însă…Nu alege si tu primul contabil care iti iese in cale, plătit la negru, ca asa e in Romania. Oricum, pt banii ce-i încasează, ala trebuia sa dea un telefon la ANAF, si sa întrebe căror legi te supui ca prestator de servicii. Oricum, la prima vedere iti trebuia casa de marcat, iar la facturi plata se face doar cu bon de casa . Ca si încheiere…in Germanica aia lăudată, daca ANAFul lor te prinde cu nereguli … amenzile de aici sunt glume bune .

nedumeritul 7 mai 2018 at 22:23

„Români din diaspora nu vă întoarceți acasă, în România! Nu merită să vă investiți banii aici. Țările europene sunt mult mai bune pentru a investi și a deschide o afacere”. Asta da sfat util, sau daca cumva va intoarceti stabiliti-va in Teleorman.

HH 7 mai 2018 at 22:31

Cei ce se intorc trebuie sa ne ajute sa schimbam lucrurile aici nu sa sre declare dezamagiti si sa plece ! Au plecat de bine ?! De ce au pretentia ca lucrurile sa se fi schimbat in bine in absenta lor ?! Mai ganditi-va !

mike 8 mai 2018 at 7:05

Andrei –trebuia sa te interesezi inainte de a decide — Zeci de cazuri pe care le cunosc — baieti au patit la fel–ca tine — vinde tot ce ai si dute in Germania — Cu excrocii si cocalari nu te poti pune .. Tara cu legi doar pentru cei tari — pentru oameni onesti — ciuciu– Am hotarat sa ma intorc din State dar am dedus ca lupul i-si schimba blana dar naravul –ba– Domnule ics– La deschiderea si aprobarea licentei de functionare — belitii aia trebuia sa dea niste instructiuni de rulare a investitiei — Apoi inspectia trebuia sa dea notite pentru reglementare , apoi daca la noua vizita nu sa reparat problemele atunci dai amenda — Dar stilul mafiot romanesc e viu si sanatos —

mike 8 mai 2018 at 7:08

Sa schimbam lucrurile ?? cu cine ,toti asteapta mita– narav care nu dispare — e boala grea si medicamente nu sunt

.. 8 mai 2018 at 8:07

Are dreptate. In Alba Iulia sunt f. multi complexati mai ales profesional. Partea rea e ca stau cu teama ca noii veniti le iau locul sau demonstreaza ca sunt mai buni ca ei. Si atunci incep cu sicanele si persecutiile. Paradoxal unii care sunt” vinituri” dupa un timp uita de unde au venit. Sunt si oameni de treaba, dar putini.

Ionut 8 mai 2018 at 8:24

Buna , si eu fac parte din cei care au crezut în basme, sunt acasa de trei ani mi-am băgat toti banii castigati in ani de zile si dupa ce in acest timp m-am jucat cu copii mei pe skype si inca nu am închis, afacerea pe care o am merge bine dar este îngrozitor de greu sa te lupți in fiecare zi cu neseriozitatea celor cu care colaborăm, de cheful sau mai bine spus lipsa chefului de munca a oamenilor, iar de controale nu pot sa spun decat, ca la inceput,la un moment dat cred ca aveam mai multe controale decât clienti:). Despre atitudinea unora dintre cei care vin în control( nu toti , sunt si multi oameni cu bun simt), ne vorbesc de parca am fi servitorii lor personali, nici vorbă de îndrumări! In concluzie nu pot decat sa rezonez cu personajul din articol, nu va băgați banii in Romania!

popescu 8 mai 2018 at 8:53

La noi in tara e raiul investitorilor straini pe care nu ii intreaba nimeni de sanatate……..iar la romanasii nostrii le dam repede in cap cu ANAF-ul

Don Costello 8 mai 2018 at 9:05

In România nu e loc decat pt. teleormaneni!!

DIDEL 8 mai 2018 at 11:28

DEFINITIA LEGII IN ROMANIA : ,,Legea este o bariera, peste care sar dulai, pe sub care trec catei si in care se opresc prostii.”

spetsnaz 8 mai 2018 at 11:52

Se stie,….Romania este colonia,….unde DOMINA,….MAFIA,CORUPTIA,HOTIA,ŞPAGA,MINCIUNA,TRADAREA,PUPINCURISMUL,ETC. !!! Daca alte natii=popoare din jur,…mai incearca,…sa faca ceva,…in acest sens,…Romania este o batalie si o cauza pierduta !!! Numai bomba atomica,…un razboi civil,…o calamitate naturala sau dezastru,…o ocupatie straina,….mai schimba lucrurile,…de pe acest fagaş !!! In rest,…ADIO ROMANIA !!! Nu cred ca,…mai prinde multi ani,…in forma actuala,…ca stat !!! Si totul are,…o singura cauza,…SCLAVII TAC SI DORM LINISTITI !!!

Ics 8 mai 2018 at 11:57

Domnule mike cu m mic, plecați si stati unde va simțiți voi bine. Personal , consider că șederea in tara a felului dvs de cetățeni e destul de nociva pentru cei din jur. Plangocelile astea ma lasa rece. Nu dau doi bani pe ele. În loc să vă plângeti de faptul că ați investit banii degeaba mai bine intrebati-va daca ati gândit bine afacerea. Trafic. Tarife. Personal. Concurenta. Putere economică a zonei. Etc. Sunt niste indicatori pe care trebuie să ii respecți. Pe de altă parte ANAF ca instituție nu este obligat să vină să te consolideze din proprie inițiativă. Dacă îți angajezi un contabil la negru, blazat, care își ia banii fara dovezi, ala nici nu poate fi tras la raspundere. Pe de altă parte sunt consultanți financiari care pot sfatui( contra cost binenteles) . Asa….sa te plângi si sa arunci vina pe tara, e cea mai mare prostie. Si cel mai usor , pana la urmă. Nu tara e vinovată, oamenii care o conduc, oameni votați de oameni ignoranți, direct, prin punerea ștampilei pe buletinul de vot , si indirect , de catre cei care stau in case si nu voteaza pe motiv ca “oricum tot aia iasa” + voi, cei care comentati si va doare in dos de tara , dar comentati tot timpul. Nene…da va rog sa stati acolo si traiti-va viața cu credeți.

Cerbu 8 mai 2018 at 16:26

Ai dreptate “domnule ics”, Romania ii doar pentru mafioti, pe care toti sar sa-i apere, cand au probleme! Pe ceilalti, nici Dracu ca Dumnezeu i-a uitat, nu ii apara!

sebastian 8 mai 2018 at 15:53

Dragii mei investitori romani se poate investi si in tara noastra subreda si lovita din toate colturile ca altferl nu pot zice,dar cu conditia sa fi parsiv daca vrei sa supravietuesti .Luati exemplu de la parlamentari cum spala banii publici prin firmele lor proprii si totate mijloacele cumpara terenuri sau retrocedeaza ai iau dreptu si paaa .Intr-un cuvint fura cu acte in regula si esti boss.

mike 8 mai 2018 at 18:48

ics– esti cumva din nomenclatura?? angajat la -anaf- si presat sa faci norma –oricum ?? — O societate care nu se bazeaza pe niste legi bine fundamentate — care nu sunt aplicate -adlitera- de ambele parti –FALIMENTEAZA – moral si material — Lasa povestile alea cu anaful- german– ca motivatie ca anaful roman e blind– Legea pretinde — –ATENTIONARE — apoi, daca nu sau respectat remanierile –AMEDA—bdw-ai putea sa-ti dai numele adevarat?? Daca la voi e altcumva decat normal, atunci suportati consecintele — Ramaneti cu jgarmatul intre dinti.

doru 8 mai 2018 at 18:54

Eu m-am intors din 2015, dupa 15 ani in US….. Mi-a durat 4( patru )luni si trei zile “sa ma fac roman “, la loc… adica sa imi fac buletin, si dupa trei ani am ajuns sa ma roage mama mea de 82 de ani sa plecam inapoi in USA….. Este o tara care nu se va mai face bine niciodata !!!! Care am vazut altfel am plecat, si aici s-a ales praful, de tot !!!!
DECI INAPOI ‘ACASA”, IN GERMANIA, USA, ETC

doru 8 mai 2018 at 19:01

Am uitat sa spun, ca la “glorioasa mea intoarcere”, credeam ca voi “rasturna pamintul”, am mai stat PE REPATRIERE !!!! LA CHEREMUL NESIMTITILOR DE VAMESI DE LA ARAD, CU 64 DE PACHETE, DIN CARE S-A FURAT APROAPE JUMATATE 7 LUNI IN “DEPOZIT VAMAL”……DACA NU AR FI MURIT TATAL MEU, ATUNCI TREBUIA PLECAT DIN INFERNUL ASTA NUMIT “romania”….

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...