Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

Regiunea Centru – prima în care s-a discutat despre relansarea procesului de dezvoltare regională cu fonduri structurale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Simion Cretu - ADRCentrul Cultural „Reduta“ din Brașov a fost în acest week-end gazda conferinței ”Drept la CENTRU!“ prima din seria „Repornim împreună motorul dezvoltării regionale prin fonduri structurale“, eveniment organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România și Structural Consulting™ Group (SCG), în parteneriat cu UniCredit Țiriac Bank, Casa de avocatură Vilău & Mitel și ADR Centru, pentru această sesiune.

Tema conferinței a reprezentat-o accesarea fondurilor europene, succesul și învățămintele primului exercițiu de absorbție a fondurilor structurale în România. Conferința s–a desfășurat la Brașov, în cadrul mai larg al „Festivalului Regiunilor Europene“ prin care edilii din municipiul de sub Tâmpa au sărbătorit „Ziua Europei“, pe lângă festivalul de „Tradiţii şi obiceiuri româneşti în context european“. Cele două festivaluri au fost organizate de Institutul Regiunilor Europene din Austria, Primăria Municipiului şi Forumul Democrat German (FDG) Braşov.

Conferința ”Drept la CENTRU!” este cea care a dat startul strângerii de informații și proiecte de succes pentru Gala Fondurilor Structurale – un eveniment pe care organizatorii îl văd ca pe un « virus » pentru anii ce stau să vină. La această primă întâlnire de la Brașov au fost prezenți ambasadorul Austriei la București, Excelența sa Michael Schwarzinger, domnul George Scripcaru, primarul municipiului Brașov și Christian Macedonski, președintele FDG Brașov. Dragoș Jaliu și Dan Barna, parteneri principali SCG, susțin că Gala pe care o pregătesc este un proiect pe care și-l doresc demult. Pornind de la sintagma „binele e discret, dar răul e spectaculos”, prin acest proiect organizatorii doresc să demonstreze că, de fapt, ”binele se poate întoarce și către ceilalți”, mai vizibil și mai cunoscut. ADR Centru a apreciat în mod deosebit această inițiativă prin care vor fi promovați acei oameni și acele proiecte care au generat cu adevărat schimbare și succes la nivel regional.

Conferința de la Centrul ”Reduta” a demarat cu prezentarea unor proiecte semnificative pentru dezvoltarea municipiilor Alba Iulia, Brașov, și Sibiu, dar și despre șansele de dezvoltare pe care le are turismul balnear în România. Ulterior, participanții au discutat despre modul cum se ”construiește” un proiect de succes, cu experți ai Băncii Mondiale, precum și despre rolul pe care îl vor avea băncile în perioada 2014-2020, pentru ca implementarea proiectelor în viitoarea perioadă de finanțare să nu devină ”… un drum lin pe ape tulburi”, cum au precizat reprezentanții SCA Vilau&Mitel. La rândul său, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru a prezentat experiența și reușitele în dezvoltarea Regiunii Centru, prin fondurile structurale, expunerea sa fiind ilustrată și un film în care s-au văzut rezultatele concrete ale proiectelor finanțate prin POR în județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

Participarea noastră la acest eveniment se înscrie în cadrul mai larg al manifestărilor pe care le susținem în această perioadă, pentru a marca Ziua Europei. Ne-am întâlnit joi, 8 mai, la Alba Iulia cu peste 90 de membri ai Rețelei Regionale de Comunicatori REGIO, cu care am vorbit despre impactul tot mai important al proiectelor finanțate de acest program. Am constatat astfel că oamenii din zonele unde s-au implementat proiecte semnificative vorbesc cu un fel de orgoliu local, încercând să-și argumenteze ideea că localitatea lor nu mai este destinația principală pentru „locul unde nu se întâmplă nimic”. În Regiunea Centru am atins un grad de absorbție de 50% pe Programul REGIO și considerăm că, prin cele 477 de proiecte deja contractate, la care se vor mai adăuga în scurt timp și alte câteva zeci aflate în faze avansate de evaluare și precontractare, vom reuși să absorbim efectiv circa 80% din totalul de peste 470 milioane euro de care dispunem. Astfel, sunt atrase în Regiune investiții totale de circa un miliard de euro, iar acest lucru ne face optimiști pentru viitoarea perioadă de finanțare, 2014-2020, pentru care avem un portofoliu consistent de proiecte și pe care credem că le vom implementa cu și mai mare succes. Mulțumim organizatorilor acestui eveniment, pentru faptul că au decis să înceapă seria conferințelor în Regiunea Centru, deoarece credem că putem fi un bun exemplu și sperăm că multe din premiile puse în joc la Gala Fondurilor Structurale vor proveni din Regiunea noastră”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Detalii despre Conferința de la Brașov și despre Gala Fondurilor Structurale regăsiți pe paginile web www.fonduri-structurale.ro, www.proiecte-structurale.ro. Evenimentul face parte din suita de festivaluri care celebrează multiculturalitatea și tradițiile specifice țărilor membre ale Uniunii Europene şi care includ dezbateri, cursuri şi discuţii deschise pe teme diverse teme europene, dar şi spectacole de muzică şi dansuri tradiţionale. La Alba Iulia, ADR Centru a organizat, tot cu prilejul Zilei Europei, prin Centrul Europe Direct Regiunea Centru, împreună cu partenerii săi locali, ”Crosul Europei”, la care au participat peste 300 de persoane, precum și un concurs de eseuri pe teme europene, a cărui premiere a avut loc în după-amiaza zilei de 9 mai.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) se pregăteşte să lanseze o nouă măsură de finanţare cu fonduri europene pentru fermierii care vor să-şi cumpere utilaje noi. Sprijinul urmează să fie de maximum 400.000 de euro/fermă. Potrivit declaraţiei secretarului de stat în MADR, Sorin Moise, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea