Regele Mihai I a învăţat golf de la profesorul Paul Tomiţa din Pianu de Jos

Paul Voicu - Primar 2020

Regele Mihai I a învăţat golf de la profesorul Paul Tomiţa din Pianu de Jos • Clubul de golf din Pianu de Jos, din 2008 sub Înaltul Patronaj al Familiei Regale

 

ELIT

Regele Mihai I, un personaj marcant al istoriei României din ultimul veac, a fost recunoscut de-a lungul vremii drept o persoană aplecată spre sport, pe care l-a practicat, l-a condus şi l-a îndrăgit. Iar Alba are o legătură strânsă cu cel de-al 4-lea monarh al României, întrucât Mihai I a desluşit tainele golfului, la Sinaia şi Bucureşti, de la profesorul Paul Tomiţa, românul rămas în istoria mondială a golfului. Considerat părintele golfului românesc, Paul Tomiţa (1914-2004) reprezintă un simbol pentru acest sport nobil, în localitatea sa natală, Pianu de Jos, fiind construit un teren de golf ce găzduieşte competiţii internaţionale.

De altfel, Clubul de Golf “Paul Tomiţa” beneficiază de Înaltul Patronaj oferit de Familia Regală a României, aflându-se într-o companie selectă, întrucât Casa Regală a României patronează Federaţiile de rugby, oină, dar şi Comitetul Olimpic Român.

Mihail David - 2020

Relaţiile dintre clubul de golf “Paul Tomiţa” şi Majestatea Sa Regele Mihai au intrat într-o firească apropiere abia după ce autorităţile statului român i-au permis acestuia să vină în ţară, consemnându-se revederea dintre profesor şi elev. În 1997, profesorul Paul Tomiţa, care era regalist, s-a întâlnit iarăşi cu Regele Mihai. Întrevederea a avut loc într-o parcare de la Băile Miercurea Ciuc, unde Regele a fost aşteptat de o mulţime de admiratori.

“Paul Tomiţa i-a prezentat Majestăţii Sale o minge de golf foarte veche, spunându-i: «Majestate, cu mingea aceasta am jucat, la Sinaia, ultima partidă de golf împreună». Regele Mihai l-a privit lung în ochi pe «Profesor» şi l-a întrebat: «Câţi ani ai?», după care cei doi au început să depene amintiri comune”, a povestit prof. Nicolae Ursu, director în cadrul clubului, prezent la întâlnirea respectivă. După un an, a urmat o nouă întâlnire, când Paul Tomiţa a luat masa cu Regele Mihai, la restaurantul Lutsch 2000, Regele Mihai îndreptându-se de la Săvârşin spre Bucureşti.

În virtutea relaţiilor deosebite dintre Casa Regală a României şi Clubul de golf “Paul Tomiţa”, prof. Nicolae Ursu a fost invitat în anii 2016 şi 2017, în jurul datei de 10 mai, la manifestările prilejuite de Ziua Regalităţii, la Castelul Peleş din Sinaia şi Palatul Elisabeta din Capitală.

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...