Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Reducerea TVA la 5% pentru locuințele de până la 140.000 de euro se amână până anul viitor. Măsura ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ieftinirea locuințelor se amână. Reducerea TVA la 5% pentru apartamentele de până la 140.000 de euro se amână până anul viitor.

Reducerea TVA la 5 la sută pentru locuinţele de până la 140 de mii de euro s-a amânat cu un an. Guvernul a luat această decizie pentru a micşora deficitul bugetar. Măsura ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie.

Schimbările făcute de Guvern la finalul anului trecut i-au luat pe nepregătite pe clienții care își făcuseră deja planuri să cumpere o locuință și chiar plătiseră sume în avans. Specialiștii în imobiliare spun că multe familii și-au propus să treacă de la 2 la 3 camere, ajutați de o taxă mai mică.

Citește și: Salariul minim pe economie va CREȘTE în acest an. Legea ar putea fi adoptată în această săptămână

Pentru un apartament de 100 de mii de euro, de 2 sau 3 camere, un TVA de 5% înseamnă o taxă de 5.000 de euro. Pentru că plafonul nu a fost majorat, cumpărătorii vor avea acum de plătit 19% TVA, adică 19.000 de euro. Cu 14 mii de euro mai mult. Iar la apartamentele mai scumpe, de 120 sau 130 de mii de euro, diferență de cost va fi și mai mare.

Însă, și guvernul și-a făcut propriile calcule. Într-un an afectat de scăderea veniturilor și cheltuieli încă mari, vrea să reducă deficitul bugetar la 7%. Așa că în ultimele zile din anul trecut a decis să amâne majorarea plafonului până la care se aplică TVA de 5% pentru locuințe. Măsură a fost inclusă în ordonanța de urgență care îngheță salariile bugetarilor și pensiile speciale.

Potrivit Ministerului Finanțelor, reducerea TVA pentru locuințele mai scumpe ar fi lăsat bugetul public fară 200 de milioane de lei, în acest an.

Sursa: stiritvr.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea