Rămâi conectat

Curier Județean

Reducerea onorariului notarial la ipotecile aferente creditelor de refinanţare

Publicat

în

Pe lânga eliminarea comisioanelor de rambursare anticipată şi a altor comisioane abuzive, au intervenit modificări importante şi în legislaţia care reglementează activitatea notarilor publici, cu impact semnificativ asupra onorariilor notariale. Dacă până acum mulţi dintre clienţi n-au facut pasul de a-şi refinanţa creditele cu ipotecă tocmai datorită acestor taxe notariale mari, acum pot face acest pas cu costuri foarte mici. Am să vă prezint principalele noutăţi:
1. Pentru autentificarea oricăror acte privind creditarea bancară, dacă împrumutul a fost acordat şi ipoteca a fost instituită (ex.contractele de ipotecă pentru refinanţări), onorariul este de 100 lei primul exemplar; 20 lei pentru fiecare exemplar în plus. Atenţie, în afara onorariului notarial se plăteşte şi taxa de înscriere a ipotecii în Cartea Funciara (0,1% din suma creditului plus 100 RON pentru fiecare număr cadastral), cost care nu a fost modificat.
2. Pentru autentificarea actelor de garanţie mobiliară sau imobiliară şi/sau a contractelor de credit pentru programul „Prima casă”, onorariul se stabileşte în sumă fixă în funcţie de valoarea creanţei (ex. de la 100.001 lei – 500.000 lei: 500 lei primul exemplar; 20 lei pentru fiecare exemplar în plus).
3. Referitor la procuri:
Pentru procurile care au ca obiect vânzarea sau cumpărarea de bunuri, în cuprinsul cărora se menţionează preţul tranzacţiei, cu precizarea că acesta se va încasa de către mandatari, onorariile se stabilesc în sumă fixă. (70 lei primul exemplar; 20 lei pentru fiecare exemplar în plus);
Onorariul pentru autentificarea procurilor se va percepe în sumă fixă indiferent de numărul mandanţilor şi al mandatarilor.
4. Referitor la declaraţii:
Pentru autentificarea declaraţiilor prin care se recunoaşte primirea restului de preţ, a sultei sau a oricărei creanţe, care sunt stabilite iniţial printr-un alt act notarial sau printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, onorariul se stabileşte în sumă fixă (100 lei primul exemplar; 20 lei pentru fiecare exemplar în plus);
Pentru autentificarea declaraţiilor în care sunt mai mulţi declaranţi, onorariul se calculează în sumă fixă indiferent de numărul declaranţilor.
Notă: Prin primul exemplar se înţelege un exemplar original pentru fiecare persoană parte a actului, un exemplar pentru arhivă şi, dacă este cazul, un exemplar pentru cartea funciară. În cazul în care se solicită un număr mai mare de exemplare originale decât cele înţelese prin sintagma „primul exemplar”, pentru acestea se va percepe onorariul prevăzut „pentru fiecare exemplar în plus”.
Vă stăm la dispoziţie printr-un consultant dedicat pentru informaţii suplimentare şi o analiză gratuită a situaţiei dvs. financiare. Pentru că suntem mereu informaţi direct de către băncile colaboratoare, numai printr-o vizită la sediul GBC afli care sunt promoţiile actuale din piaţa bancară şi cum poţi să plăteşti o singură rată mai mică fie pentru nevoile tale individuale, fie pentru mica ta afacere.
Andreea Gherman


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Autobuze electrice pe străzile din Ocna Mureș: Proiect în valoare de peste 1.6 milioane de euro, finanțat prin PNRR

Publicat

în

Autobuze electrice pe străzile din Ocna Mureș: Proiect în valoare de peste 1.6 milioane de euro, finanțat prin PNRR

Luni, 16 mai, a fost depusă documentația pentru dotarea transportului public local de persoane cu autobuze electrice. Proiectul presupune achiziționarea a 3 autobuze electrice cu lungimea de 10 m, precum și realizarea unei autobaze cu 3 stații lente de încărcare și o stație rapidă la capăt de traseu (Războieni-Cetate).

Această investiție este realizată în parteneriat cu comuna Unirea, pe teritoriul căreia vor fi instalate două stații de încărcare electrice. Proiectul are o valoare de 1.658.000 euro fără TVA și este finanțat prin PNRR, componenta C10, intervenția I.1.1 – Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public (achiziția de vehicule nepoluante).

De asemenea, în 14 aprilie 2022 au fost depuse documentele pentru finanțarea nerambursabilă de reabilitare a 6 blocuri de locuințe, respectiv blocurile 1-5 de pe strada Colonia Dumbrava și blocul din str. Fabricii nr. 1. Proiectul are o valoare de 1.158.460 euro fără TVA și presupune reabilitarea termică integrală a imobilelor menționate. Finanțarea se realizează prin PNRR componenta C5, axa A3.2 – Renovare energetică aprofundată a clădirilor rezidențiale multifamiliale.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Administrația locală a orașului Ocna Mureș continuă atragerea de investiții prin fonduri nerambursabile. Pe măsură ce se vor putea accesa și alte axe, intervenții și componente ale PNRR ori a altor surse de finanțare nerambursabile, administrația locală este pregătită pentru accesarea unor astfel de fonduri specifice. Continuăm investițiile în orașul Ocna Mureș!”, au transmis reprezentanții primăriei Ocna Mureș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

La plimbare cu o mașină radiată din circulație: Dosar penal pentru un bărbat din Teiuș

Publicat

în

La plimbare cu o mașină radiată din circulație: Dosar penal pentru un bărbat din Teiuș

Un bărbat, de 44 de ani, din Teiuș, a fost prins de polițiști în timp ce conducea o mașină radiată din circulație.

La data de 16 mai 2022, în jurul orei 18.10, polițiștii din Teiuș, au depistat un bărbat, de 44 de ani, din Teiuș, în timp ce conducea, pe strada Decebal din oraș, un autoturism radiat din circulație.

Față de conducătorul auto, cercările sunt continuate pentru punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

LIVE VIDEO| Ședința CL Alba Iulia: Conservarea, Restaurarea şi Valorificarea corpului E al Palatului Principilor și darea în administrare a unui teren către Apa CTTA, pe ordinea de zi

Publicat

în

17 mai| Ședința CL Alba Iulia: Conservarea, Restaurarea şi Valorificarea corpului E al Palatului Principilor și darea în administrare a unui teren către Apa CTTA, pe ordinea de zi

Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia este convocat în şedinţă publică ordinară pentru ziua de marți, 17 mai 2022, de la ora 13:00, la sediul Primăriei municipiului Alba Iulia, biroul de lucru al Primarului municipiului Alba Iulia, în regim de videoconferinţă.

PROIECT AL ORDINII DE ZI :

1. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului general de venituri şi cheltuieli al municipiului Alba Iulia pentru anul 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

2. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii nr. 126/10.04.2017 a Consiliului Local privind aprobarea proiectului Conservarea, Restaurarea şi Valorificarea durabilă a ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expoziţional Corp Principal „E”, a cheltuielilor legate de proiect şi a acordului de parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale şi cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale cu modificările şi completările ulterioare

3. Proiect de hotărâre privind darea în administrare şi exploatare a unui imobil (teren), proprietatea publică a Municipiului Alba Iulia, către operatorul regional SC APA CTTA SA ALBA

4. Proiect de hotărâre privind constituirea Comisiei de analiză a solicitărilor de locuinţe din fondul locativ al Municipiului Alba Iulia

5. Proiect de hotărâre privind prelungirea termenului de începere a lucrărilor de construire „Sediu Tribunal Alba”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare