Rămâi conectat

Economie

Rectificarea bugetară: De unde a luat statul bani pentru a putea suplimenta bugetele unor ministere. Deficitul general consolidat crește la 72,5 miliarde lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rectificarea bugetară pe care Guvernul a aprobat-o, a fost publicată în Monitorul Oficial. Deficitul prognzat, după această rectificare, ca răspuns la efectele provocate de pandemia de COVID-19 va fi de 6,7% din PIB. De asemenea, economia va avea o contracție de 1,9%. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a precizat că obiectivele principale sunt sănătatea românilor și păstrarea capacității de producție în economie.

Potrivit acestuia, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a primit 1 miliard de lei, Ministerul Educației 576 milioane lei, Ministerul Transporturilor a primit 135 de milioane de lei, iar Ministerul Agriculturii 100 de milioane de lei.

De unde a luat statul bani pentru a putea suplimenta aceste bugete? Printre insituțiile și ministerele care pierd bani se află:
  • Administrația Prezidentiala -4 milioane lei
  • Senat -3,5 milioane lei
  • CCR -500.000 lei
  • Curtea de Conturi -2 milioane lei
  • Secretariatul General al Guvernului -16,9 milioane lei
  • Ministerul Finanțelor Publice -25,1 milioane lei
  • Ministerul Fondurilor Europene -37,5 milioane lei
  • Ministerul Tineretului și Sportului -2 milioane lei
  • Ministerul Mediului -4,7 milioane lei
  • Ministerul Culturii -1,5 milioane lei
  • Serviciul de Informații Externe -930.000 lei
  • Institutul Cultural Român -4 milioane lei
  • Consiliul Superior al Magistaturii -1,7 milioane lei
  • Consiliul Economic și Social -500.000 lei
  • Inspecția Judiciară -3,3 milioane lei
Ministerele care câştigă

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale: +8,103 miliarde lei, din care, în principal: +1,889 miliarde lei pentru indemnizaţii în urma suspendării activităţii conform OUG nr.30/2020 şi +6,042 miliarde lei transferul de echilibrare către Bugetul asigurărilor sociale de stat.

Ministerul Sănătăţii: +3,796 miliarde lei, astfel:

  • +740 milioane lei, în principal pentru programe de sănătate, achiziţii în regim de urgenţă de echipamente/materiale sanitare, transferuri de capital pentru susţinerea măsurilor destinate combaterii pandemiei cu coronavirusul SARS-CoV-2.
  • + 250 milioane lei, suplimentarea cheltuielilor aferente programelor cu finanţare rambursabilă
  • +2,791 miliarde lei, suplimentarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Ministerul Finanţelor Publice – Acţiuni Generale: +3,215 miliarde lei, din care în principal pentru: + 3 miliarde lei la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, 200 milioane lei pentru schema de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID – 19.

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei: +1 miliard lei pentru derularea Programului Naţional de Dezvoltare Locală.

Ministerul Afacerilor Interne: +586,2 milioane lei per sold, s-a suplimentat pentru combaterea răspândirii infecţiei cu coronavirusul SARS-COV-2 cu +680 milioane lei, astfel:

  • +200 milioane lei pentru finanţarea cheltuielilor pentru combaterea răspândirii infecţiei cu coronavirusul SARS-COV-2, potrivit prevederilor OUG nr. 1/2020 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă.
  • +480 milioane lei pentru stocuri de urgenţă medicală, în baza prevederilor OUG nr. 11/2020; dotarea structurilor Poliţiei de Frontieră Române, Poliţiei Române, Jandarmeriei Române şi IGSU, care participă la acţiuni de limitare a răspândirii infecţiei cu coronavirusul SARS-COV-2.

Ministerul Transporturilor Infrastructurii şi Comunicaţiilor: +135,0 milioane lei reprezentând subvenţii acordate operatorilor economici din coordonarea acestuia.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: +100 milioane lei pentru asigurarea sumelor necesare garanţiilor de stat pentru împrumuturile contractate de întreprinderile din sectorul agricol.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor la domiciliu: +34,7 milioane lei pentru achiziţia de către direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de echipamente de protecţie şi materiale de dezinfecţie necesare desfăşurării activităţii în condiţii de siguranţă.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale: +27,5 milioane lei pentru achiziţia de echipamente, inclusiv licenţe şi aplicaţii informatice pentru creşterea capacităţii STS de asigurare a solicitărilor de servicii de comunicaţii şi tehnologia informaţiei primite de la autorităţile şi instituţiile statului implicate în combaterea pandemiei de coronavirus şi limitarea răspândirii acesteia, precum şi pentru proiectarea de către STS de sisteme de comunicaţii şi aplicaţii necesare Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătăţii şi autorităţilor locale, pentru a comunica în timp real şi permanent cu persoanele carantinate sau izolate.

Serviciul Român de Informaţii: +13,2 milioane lei pentru susţinerea activităţii unităţilor sanitare din reţeaua proprie, igienizarea spaţiilor de lucru, asigurarea materialelor de protecţie pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea pe aeroporturi şi de transport al corespondenţei clasificate.

Ministerul Afacerilor Externe: +6,5 milioane lei în special pentruacoperirea cheltuielilor transportului în România a cetăţenilor români aflaţi în carantină pe teritoriul altor state.

Academia Română: +5,6 milioane lei per sold, din care 20,9 milioane lei pentru Spitalul Universitar de Urgenţă Elias şi Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu – achiziţionare echipamente protecţie, curăţenie, dezinfectanţi, aparate UV, aparatură medicală şi echipamente comunicaţii în urgenţă.

Ministerul Apărării Naţionale: realocări de la cheltuieli de capital la bunuri şi servicii şi Transferuri între unităţi ale administraţiei publice pentru achiziţionare echipamente protecţie, curăţenie, dezinfectanţi, aparate UV, aparatură medicală şi echipamente comunicaţii în urgenţă.

Deficit bugetar de 32 miliarde de lei

Deficitul bugetului general consolidat creşte în sumă absolută de la 40,54 miliarde lei la 72,5 miliarde lei, respectiv cu 32 miliarde lei, pe fondul unei diminuări cu 19,5 miliarde de lei a veniturilor totale şi a unei majorări de 12,5 miliarde lei a cheltuielilor totale.

Influenţa negativă a venituriloe din economia internă, cauzată în mare parte de facilităţile fiscale acordate, este estimată la 23 de miliarde lei, dar o parte va fi compensată prin intrări suplimentare de 3,9 miliarde lei venituri din fonduri europene pentru decontarea sumelor utilizate în măsurile de combatere acoronavirusului COVID-19.

Cea mai amplă scădere este aşteaptată la încasările din contribuţii de asigurări sociale (8,36 miliarde lei), ca urmare a măsurilor privind şomajul tehnic şi a reducerii sau opririi activităţii în unele sectoare.

Reducerea şi închiderea unor activităţi va impacta şi pe încasările din TVA (- 5,6 miliarde lei), accize (- 2,7 miliarde lei) sau impozit pe profit (- 2,3 miliarde lei).

Surse: Adevărul, Ziare.com


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Datoria externă a României a EXPLODAT în luna ianuarie 2024: A crescut cu 4,314 miliarde euro

Unirea Ziarul

Publicat

în

Datoria externă a României a EXPLODAT în luna ianuarie 2024: A crescut cu 4,314 miliarde euro Datoria externă totală a crescut, în ianuarie 2024, cu 4,314 miliarde euro, până la 173,126 miliarde euro, iar deficitul de cont curent s-a majorat cu 78,7%, la 1,358 miliarde euro, informează vineri Banca Naţională a României printr-un comunicat remis […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea