Rămâi conectat

Economie

Record negativ: Suntem campionii Uniunii Europene, la creșterea datoriei guvernamentale și la deficitul guvernamental

Ziarul Unirea

Publicat

în

Record negativ: Suntem campionii Uniunii Europene, la creșterea datoriei guvernamentale și la deficitul guvernamental

În trimestrul al treilea al anului trecut, 2019, țara noastră a înregistrat cel mai mare deficit guvernamental ajustat sezonier, din Uniunea Europeană. Astfel, datele publicate marși de Eurostat, arată că procentul de 4,9% din PIB, aflat în creștere față de deficitul de 4,3%, în trimestrul precedent, ne clasează pe primul loc în ceea ce privește deficitul guvernamental și creșterea datoriei guvernamentale.

Comparativ, în Uniunea Europeană deficitul guvernamental a rămas neschimbat la 0,9% din PIB în trimestrul al treilea al anului trecut, în timp ce în zona euro s-a menţinut la 0,7% din PIB.

Separat, Eurostat a dat publicităţii şi datele privind raportul datorie guvernamentală/PIB în trimestrul al treilea al anului trecut. Conform acestor date, doar patru state membre ale Uniunii Europene au înregistrat o creştere a raportului datorie guvernamentală/PIB în trimestrul al treilea 2019 comparativ cu trimestrul al doilea, cel mai mare avans fiind înregistrat în România, 1,4 puncte procentuale, de la 33,9% până la 35,4%.

România a avut cea mai mare creşterea a raportului datorie guvernamentală/PIB din Uniunea Europeană şi în ritm anual, trimestrul al treilea 2019 comparativ cu trimestrul al treilea 2018, tot cu un avans de 1,4 puncte procentuale. În ritm anual, raportul datorie guvernamentală/PIB a crescut în doar şapte state membre UE în trimestrul al treilea al anului trecut.

Cu toate acestea, la finele celui de-al treilea trimestru al anului trecut, România era pe ultimele locuri în UE în ceea ce priveşte raportul datorie guvernamentală/PIB, singurele ţări în care acest raport era mai mic decât în România fiind Estonia (9,2%), Luxemburg (20,2%), Bulgaria (20,6%), Cehia (32%), Danemarca (34,1%) şi Suedia (35,1%).

La polul opus, cel mai ridicat raport datorie guvernamentală/PIB se înregistra în Grecia (178,2%), Italia (137,3%), Portugalia (120,5%), Belgia (102,3%) şi Franţa (100,5%).

La finele celui de al treilea trimestru al anului trecut, raportul datorie guvernamentală/PIB în zona euro se situa la 86,1%, în scădere comparativ cu 86,4% la finele celui de al doilea trimestru, în timp ce în Uniunea Europeană a scăzut de la 80,4% până la 80,1%.

Deficitul public este definit în Tratatul de la Maastricht ca fiind necesarul net de finanţare, potrivit sistemului european al conturilor economice integrate. Sectorul general guvernamental cuprinde subsectorul central, de stat, local şi fondul de securitate socială.

Sursa: Digi24


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Datoria externă a României a EXPLODAT în luna ianuarie 2024: A crescut cu 4,314 miliarde euro

Unirea Ziarul

Publicat

în

Datoria externă a României a EXPLODAT în luna ianuarie 2024: A crescut cu 4,314 miliarde euro Datoria externă totală a crescut, în ianuarie 2024, cu 4,314 miliarde euro, până la 173,126 miliarde euro, iar deficitul de cont curent s-a majorat cu 78,7%, la 1,358 miliarde euro, informează vineri Banca Naţională a României printr-un comunicat remis […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea