Curier Județean
Recoltă bogată de premii pentru elevi matematicieni din judeţul Alba, la Concursul Interjudeţean „Gheorghe Lazăr”
*Valentin Breaz, elev al Colegiului „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia a reuşit să obţină premiul I la clasa a XII-a
Cinsprezece elevi matematicieni din Alba s-au întors cu o recoltă însemnată de premii şi menţiuni de la Concursul Interjudeţean de Matematică „Gheorghe Lazăr”, ce a avut loc, în perioada 21-23martie, la Sibiu. Concursul s-a aflat la cea de-a XV-a ediție şi a fost destinat elevilor de clasele VII-XII. Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” a fost gazda celor 260 de elevi participanţi din județele Alba, Brașov, Cluj, Mureș, Prahova și Sibiu.
Județul Alba a fost reprezentat de elevi de la şcoli şi licee din Alba Iulia, Aiud, Blaj și Sebeș. Aceștia au avut o prezență exemplară, întorcându-se cu un bogat bagaj de premii și mențiuni constând în diplome, medalii, cărți și bani.
Pasiunea, interesul deosebit pentru matematică şi munca depusă cu susţinerea cadrelor didactice i-au făcut pe elevi să demonstreze că au cu adevărat ceva de spus în ale matematicii. Sunt cu atât mai demne de remarcat rezultatele lor cu cât au concurat cu elevi de la școli și licee de prestigiu precum „Andrei Șaguna” din Brașov sau „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca.
Iată mai jos elevii din Alba premiaţi şi şcolile de unde aparţin:
Clasa a VII-a:
Filip Munteanu , Şcoala Gimnazială „Axente Sever „ Aiud – premiul III
Claudia Maniu, Colegiul Naţional „Lucian Blaga” Sebeş – menţiune specială
Clasa a IX-a:
Paul Liviu Filip, Colegiul Naţional Lucian Blaga Sebeş – premiul II
Sergiu Florentin Megieşan, Colegiul Naţional Inochentie Micu Clain – menţiune
Doriana Groza, Colegiul Naţional Lucian Blaga Sebeş – menţiune premiul „Lions”
Ioana Cristina Stănuşiu, Colegiul Naţional Lucian Blaga Sebeş – menţiune
Clasa a X-a:
Diana Ştefan, Colegiul Naţional „Lucian Blaga” Sebeş –menţiune
Vasile Alin Sevestrean, Colegiul Naţional Inochentie Micu Clain , menţiune
Adrian Moldovan Ioan, Colegiul Naţional Lucian Blaga Sebeş – menţiune specială
Clasa a XI-a:
Mihai Ioan Dumitreasă, Colegiul Naţional „Lucian Blaga” Sebeş – menţiune specială
Lucian Epure – Colegiul Naţional „Lucian Blaga” Sebeş – menţiune specială
Clasa a XII-a:
Valentin Breaz, Colegiul Naţional „Horea Cloşca şi Crişan” Alba Iulia – premiul I
Şerban Mugurel Sârbu, Colegiul Naţional Lucian Blaga Sebeş – menţiune
Veronica Paraschiva Mihaiu, Colegiul Naţional „Lucian Blaga” Sebeş – menţiune
Delia Moga, Colegiul Naţional Lucian Blaga Sebeş – menţiune specială
La festivitatea de premiere, directorul colegiului, prof. Gabriel Octavian Negrea și prof. univ. dr. Dumitru Acu, președintele comisiei de concurs, au felicitat toți concurenții și profesorii îndrumători, subliniind interesul de care se bucură acest concurs de la un an la altul (au fost cu 60 de elevi mai mulți decât anul trecut). Au arătat totodată că, pentru unii elevi, acesta a fost un test în vederea Olimpiadei Naționale care va avea loc peste două săptămâni, tot la Sibiu și tot la Colegiul Național „ Gheorghe Lazăr”.
Felicitări şi… la mai mare!
FOTO: arhivă

Curier Județean
INFOTRAFIC: Restricții de circulație, pe autostrada A10 Sebeș-Turda și A1 Sibiu-Deva. Recomandări pentru șoferi
INFOTRAFIC: Restricții de circulație, pe autostrada A10 Sebeș-Turda și A1 Sibiu-Deva. Recomandări pentru șoferi
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, pentru efectuarea unor lucrări, traficul va fi restricționat pe Autostrada A10 Sebeș – Turda, la km. 62, municipiul Turda, județul Cluj, pe calea 2, banda 2, în interval orar 07:00-19:00.
Pe A1 Râmnicu Vâlcea-Deva, vor fi active următoarele restricții:
-km 242-km 239 calea 2, va fi restricționată banda doi, pentru curățare zona mediană, între orele 07:30-17:00;
– km 314+700-km 315+700 calea 1, vor fi restricționate banda de urgență și prima bandă, pentru lucrări de frezare și asfaltare, între orele 07:50-19:00.
Recomandăm conducătorilor auto să ruleze cu prudență sporită în aceste zone, să crească distanța de siguranță între autovehicule, să semnalizeze şi să se asigure temeinic înaintea schimbării benzii.
Curier Județean
FOTO| Cetatea Alba Carolina se pregătește de Festivalul Roman Apulum: S-a instalat decorul în care se va desfășura evenimentul
FOTO| Cetatea Alba Carolina se pregătește de Festivalul Roman Apulum: S-a instalat decorul în care se va desfășura evenimentul
Cetatea Alba Carolina se pregătește de Festivalul Roman Apulum care va desfășura între 12 și 15 august la Alba Iulia. Festivalul se desfășoară anual și adună aproximativ 300 de reenactori – soldați și civili romani, războinici daci, gladiatori, meșteșugari sau dansatoare.
CITEȘTE ȘI: Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe
Pe parcursul a patru zile, vizitatorii vor putea trăi realitățile unei lumi demult apuse, una cu demonstrații militare romane, cu războaie între daci și romani, cu lupte de gladiatori organizate în cinstea lor, cu ateliere de lucru, cu jocuri și târguri de sclavi.
Așa cum publicul a fost obișnuit de la edițiile precedente, festivalul va avea două componente majore, dezvoltate în două spații distincte: una scenică, ce va configura un program aproape continuu pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică și luni, în spațiul din fața Catedralei Romano-Catolice și unde toate trupele participante vor avea prezentări, atât singular cât și comune; respectiv, o componentă didactică, produsă de activitatea taberelor militare și meșteșugărești, cu numeroase ateliere active și interactive în această zonă. Pentru prima data, tabăra romană va fi separată însă de cea dacică, urmând ca romanii cu tabăra și atelierele lor să ocupe “Platoul Militari”, spațiul obișnuit al festivalului, iar dacii “și aliații lor” să își desfășoare activitățile în curtea Palatului Copiilor, din proximitate.
Festivalul va da curs și dimensiunii științifice. Această componentă va avea o mai mare amploare la ediția curentă. Ziua de vineri va aduce obișnuita expoziție cu piese din Muzeul Național al Unirii, dar prezentările științifice ulterioare vor fi în număr mai mare față de edițiile precedente, iar conferința va fi transmisă online.
Curier Județean
FOTO| Investiții de circa 2 milioane de lei la Spitalul Municipal Blaj: Noul Ambulatoriu va fi gata în acest an
FOTO| Investiții de circa 2 milioane de lei la Spitalul Municipal Blaj: Noul Ambulatoriu va fi gata în acest an
Mai multe secții de la Spitalul Municipal Blaj au fost reabilitate și modernizate cu circa 2 milioane de lei din fonduri proprii, iar condițiile hoteliere pentru pacienții internați au crescut.
„Continuăm investițiile în infrastructura medicală de la Spitalul Municipal Blaj. Mai multe secții au fost reabilitate și modernizate, iar condițiile hoteliere pentru pacienții internați au crescut odată cu achiziționarea de paturi electrice noi.
În această vară au fost realizate următoarele investiții
Au fost achiziționate 150 de paturi electrice, pentru secțiile Obstetrică-Ginecologie și Compartimentul Nou Născuți, Pediatrie, Medicină Internă, Neurologie, Boli Infecțioase și ATI Covid. Paturile sunt reglabile pe înălțime, secțiunile spate și picioare sunt ajustabile și permit poziționarea pentru resuscitarea cardio-respiratorie. În ultimii doi ani au fost înlocuite 85% din paturile de la Spitalul Blaj.
Au fost reabilitate și modernizate Secția Psihiatrie, Secția Obstetrică-Ginecologie și Compartimentul Nou-Născuți. Au mai rămas de reabilitat și modernizat secțiile Pediatrie, Interne și Boli Infecțioase, pentru care se fac deja pregătiri în acest sens.
A fost înlocuit acoperișul clădirii în care funcționează Secțiile Neurologie și Psihiatrie, cu această lucrare finalizându-se înlocuirea acoperișului la toate clădirile din incinta Spitalului Vechi.
Aceste investiții au fost realizate din fondurile proprii ale Spitalului Blaj, valoarea totală fiind de aproximativ 2 milioane de lei.
Până la sfârșitul anului va fi dat în funcțiune noul Ambulatoriu, primul din țară realizat pe fonduri europene, o clădire nouă, la standarde europene, cu 5 niveluri (demisol + parter + 3 etaje), care va avea 16 cabinete medicale cu săli de tratament.
Obiectivul nostru este ca Spitalul Blaj să ajungă cel mai bun spital de grad 4 din România, pe măsura Blajului european pe care-l construim împreună!”, a transmis primarul Blajului Gheorghe Valentin Rotar.
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
Nume care se sărbătoresc de Sfânta Maria. Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
Mesaje de Sfânta Maria 2022. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
12 august: Ziua Internațională a Tineretului. Ce semnificație are această zi și cum a ajuns să fie celebrată
-
Ştirea zileiacum 2 ore
PROGRAMUL STP pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului: Cum vor circula autobuzele în data de 15 august 2022
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
VIDEO ȘTIREA TA| Cum să spargi un panou de sticlă de pe Podul Unirii din Alba Iulia cu o minge de cauciuc: Până și micul „infractor” a fost surprins
-
Ştirea zileiacum 15 ore
Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe
-
Actualitateacum 13 ore
Perseide 2022. În jur de 100 de stele căzătoare se pot vedea în noaptea de 12 spre 13 august pe cerul României
-
Politică Administrațieacum 14 ore
FOTO| Sicoe Mihai, noul președinte interimar al TSD Alba. Tinerii social-democrați și-au ales noul președinte și un nou birou de conducere