Recensământ 2022: Autorecenzarea populației din România începe în 14 martie. Cum funcționează procedura
Recensământ 2022: Autorecenzarea populației din România începe în 14 martie. Cum funcționează procedura
Luni, 14 martie 2022, începe autorecenzarea, prima etapă de colectare a datelor de la populație pentru Recensământul Populației și Locuințelor (RPL2021).
Citește și: Recensământ 2022: Tot ce trebuie să știi pentru a te auto-recenza corect
Citește și: LISTA: Unde poate fi realizată autorecenzarea asistată în Municipiul Alba Iulia. În ce perioada se pot prezenta albaiulienii
Mai precis, platforma de autorecenzare de pe site-ul www.recensamantromania.ro va deveni activă la ora 00:00 a zilei de luni, 14 martie 2022. Autorecenzarea va avea loc până pe data de 15 mai 2022.
Pentru informații detaliate privind desfășurarea RPL2021 poate fi consultat site-ul www.recensamantromania.ro, pe care se găsește și platforma de autorecenzare.
Persoanele se loghează cu Codul Numeric Personal, după care în cursul validării acesta este înlocuit cu un cod de 40 de caractere.
La şapte zile după ce a completat formularul de recensământ, persoana care s-a autorecenzat va primi un cod în baza căruia va putea primi zi liberă de la locul de muncă, indiferent dacă este public sau privat.
Completarea datelor se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic (telefoane inteligente, tablete, laptopuri, desktopuri etc.). Chestionarul este tradus în 18 limbi.
De precizat, toate persoanele care se autorecenzează trebuie să completeze chestionarul în funcție de situația avută la momentul de referință al recensământului care este ora „00:00” din ziua de 1 decembrie 2021.
România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie și al patrulea după Revoluția din 1989. Rezultatele preliminare vor începe a fi obţinute şi diseminate la doar câteva luni de la încheierea colectării, respectiv la 30 decembrie 2022.
Fiecare persoană, indiferent de cetățenie, cu reședința obișnuită în România (care trăiește pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni) se poate autorecenza în 2 pași:
– pasul unu: persoana accesează PLATFORMA DE AUTORECENZARE și completează formularul de preînregistrare pentru ea însăși și pentru membrii gospodăriei din care face parte;
– pasul doi: persoana care a făcut pre-înregistrarea și membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ; la finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul „Finalizare” și chestionarul completat este transmis în baza de date a recensământului.
Fiecare unitate administrativ-teritorială ar trebui să aibă un recenzor care să-i asiste pe cetăţeni la completarea datelor.
„Care sunt noutăţile mari ale acestui recensământ. În primul rând, eliminarea completă a hârtiei. Este vorba de o informatizare a tuturor proceselor de culegere, prelucrare şi diseminare. Inclusiv la diseminare Institutul îşi propune o metodă inovatoare, astfel încât fiecare utilizator să poată să-şi construiască propriile statistici, interacţionând cu mediul informatic disponibil pe site-ul instituţiei. Al doilea lucru: transparenţă totală în pregătirea, culegerea şi prelucrarea datelor statistice. Aici, lucrul foarte important este că prin cadrul legal s-a constituit un Consiliu de Comunicare şi Transparenţă, condus de preşedintele Academiei Române, domnul academician Ioan Aurel Pop. Din acest consiliu fac parte reprezentanţi ai partidelor parlamentare, mass-media, ONG, mediul de afaceri, rectorul ASE, rectorul Universităţii Bucureşti. O altă noutate este că recensământul populaţiei pune la dispoziţie chestionarul atât în limba română, engleză, dar şi în limbile minorităţilor naţionale. În total chestionarul este disponibil în 18 limbi”, a declarat președintele Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei.
Procesul este 100% sigur din punct de vedere al protecţiei datelor personale, spune acesta.
Persoanele care se vor autorecenza vor primi o zi liberă de la locul de muncă.
„Cei care se înscriu în format online vor beneficia de o zi liberă, ceea ce înseamnă poate un stimul. Avantajele autorecenzării: completarea formularului în orice moment din perioada specificată. Datele sunt uşor de completat, nu este ceva foarte complicat. Vreau să subliniez că protecţia datelor este garantată 100%. Din momentul în care s-au validat datele, ele au fost criptate şi au fost trimise în baza de date, fiecare înregistrare nu se mai identifică prin codul numeric personal, ci printr-un identificator statistic care nu mai poate crea o legătură între persoană şi datele înregistrate”, a adăugat Tudorel Andrei.
Autorecenzarea presupune, în premieră pentru România, două aspecte distincte:
– autorecenzarea online
– autorecenzarea online asistată (ARA), pentru îndrumarea persoanelor cu abilități digitale mai reduse.
Autorecenzarea online asistată se poate face în spații special amenajate de fiecare primărie fie pe tabletele recenzorilor ARA, fie de pe propriile dispozitive electronice, cu sprijinul unui recenzor. RPL2021 este primul din România organizat integral în format digital, cu respectarea precauțiilor sanitare impuse de pandemia de COVID-19. Întregul proces al colectării datelor se va desfășura cu asigurarea confidențialității și protecției totale a informațiilor.
Institutul Național de Statistică (sediul central și direcțiile teritoriale de statistică) colaborează la acest proiect cu Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și primăriile, care au oferit suport tehnic, logistic și informational.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
ÎPS Teodosie, despre atei: Negarea existenței lui Dumnezeu, lipsă de sănătate mintală Înaltpreasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a făcut noi declarații controversate în ceea ce privește ateii, afirmând că negarea existenței lui Dumnezeu este un semn de lipsă de sănătate mintală. Citește și: ÎPS Teodosie: Cei care fac cununia religioasă sâmbăta, rămân mereu sub un blestem. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Când pică Paștele ortodox și catolic în 2025 și în următorii ani – calendar
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
4 octombrie: Ziua Internațională a Animalelor. 10 moduri prin care poți sărbători ”World Animal Day”
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
6 octombrie: Sfântul Apostol Toma, patronul arhitecţilor, zidarilor şi al pietrarilor, dar și ocrotitorul întârziaților
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
5 octombrie 1918: Declaraţia de independenţă a Transilvaniei este citită în Parlamentul ungar de la Budapesta de Alexandru Vaida-Voievod
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
7 octombrie: Ziua internațională a muncii decente. Cum s-a „născut” acest concept și cum a ajuns să fie sărbătorit
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
5 octombrie – Ziua Mondială a Educaţiei sărbătorită în întreaga lume